Συνεχίζεται το θρίλερ με τη σορό του Αντώνη Σύκαρη – Παραμένει σε υψόμετρο 7.400 μέτρων

Συνεχίζεται το θρίλερ με τη περισυλλογή της σορού του Αντώνη Συκάρη, του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη και αλπινιστή ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την τελευταία του αποστολή στο βουνό Νταουλαγκίρι.

Από τα ξημερώματα της 12ης Απριλίου όταν κατά την κατάβαση ο Αντώνης Συκάρης και ενώ είχε πατήσει στην κορυφή των 8.167 μέτρων, έφυγε από τη ζωή η σορός του παραμένει σε υψόμετρο 7400 μέτρων μη μπορώντας κανείς από τους σέρπα να την πάρουν ώστε να ξεκινήσει ο επαναπατρισμός. Από εκείνη την ημέρα έχουν γίνει κάποιες απόπειρες αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν έχει περισυλλεχθεί η σορός.

Από την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια με 5 σέρπα με στόχο την προσέγγιση του σημείου όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται η σορός του Αντώνη Συκάρη. Η οικογένειά του σε ανάρτησή της αναφέρει: «Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν μετά τη 12η Απριλίου στο Daulagiri, ματαίωσαν τις προσπάθειες περισυλλογής του σώματος του Αντώνη από το βουνό.

Ωστόσο ένα άνοιγμα του καιρού, μας δίνει την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να γίνει πλέον εφικτή η μεταφορά του σώματος του σε ένα σημείο του βουνού που θα επιτρέπει την προσέγγιση από ελικόπτερο, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία επαναπατρισμού.

Aποστολή 5 ορειβατών – sherpas με στόχο την προσέγγιση του σημείου όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται το σώμα του, ξεκίνησε προχθές Δευτέρα 2 Μαΐου από το base camp του Dhaulagiri και βρίσκεται μέχρι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο γιος του Αντώνη Συκάρη, Γιάννης είχε μιλήσει στο protothema.gr λίγα 24ωρα μετά το θάνατο του πατέρα του και είχε εξηγήσει ότι αν ο πατέρας του είχε πεθάνει πέφτοντας σε κάποια πλαγιά τότε δεν θα γινόταν προσπάθεια για να μαζέψουν τη σορό. Αλλά επειδή είναι πάνω στη διαδρομή της ανάβασης και κατάβασης της βουνοκορφής θα πρέπει να την περισυλλέξουν. «Αν ο πατέρας μου είχε πέσει σε κάποια πλαγιά είτε ανεβαίνοντας είτε κατεβαίνοντας από την κορυφή δεν θα έψαχνε κανείς. Θα έμενε εκεί παγωμένος για πάντα. Επειδή όμως είναι σε σημείο της διαδρομής πρέπει να την πάρουν και να μας την επιστρέψουν μαζί με τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως το κινητό του και την κάμερα που είχε μαζί του».

Ο Γιάννης Συκάρης ήταν από τους τελευταίους μαζί με τη μητέρα του Πόπη που μίλησαν με τον Αντώνη Συκάρη λίγο πριν εκείνος φύγει για πάντα στο «βουνό των Ελλήνων» ή «λευκό βουνό» όπως χαρακτηρίζεται το Νταουλαγκίρι. Μάλιστα ο 60χρονος ορειβάτης τους είπε ότι το οξύγονο που είχε τελείωνε ενώ ήταν και πάρα πολύ εξαντλημένος. Όπως είπε στο protothema.gr ο Γιάννης Συκάρης ο πατέρας του θεωρούσε ότι δεν είχε εγκλιματιστεί αρκετά και αυτός είναι ο λόγος που εξαντλήθηκε και δεν τα κατάφερε…

To Top