Σ.Αραβία: Η μεγάλη επιχείρηση «εισβολής» στον παγκόσμιο αθλητισμό (video)

Οι μεταγραφές παγκόσμιων σταρ του ποδοσφαίρου, οι αγώνες πυγμαχίας και η εξαγορά της Νιουκάστλ

 
Η Σαουδική Αραβία έχει μπει γερά στο κυνήγι των μεγάλων αστέρων του αθλητισμού, έχοντας ως στόχο την κανονικοποίησή της ακόμα και στην παγκόσμια διπλωματία όπως λένε οι αναλυτές. Εξάλλου η μετακόμιση του Κριστιάνο Ρονάλντο στη χώρα, έφερε στους δέκτες των Ευρωπαίων εικόνες από το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας.

«Θέλουν να προβάλλουν ένα είδος δύναμης. Χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο ως μέσο διπλωματίας με άλλες χώρες στον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει και κάτι κοινωνικοπολιτικό σε αυτή την κατάσταση. Το 70% των Σαουδαράβων είναι κάτω από τα 35 έτη και όπως συμβαίνει με τους 35χρονους παντού, θέλουν να κάνουν κάτι ενδιαφέρον στον ελεύθερό τους χρόνο. Έτσι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προσπαθεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των millennials και της γενιάς Ζ» λέει ο Σάιμον Τσάντγουικ, καθηγητής αθλητικής και γεωπολιτικής οικονομίας.

Η Σαουδική Αραβία έχει εισχωρήσει στον αθλητισμό καθώς διοργανώνει για παράδειγμα αγώνες πυγμαχίας του κορυφαίου επιπέδου, που συγκεντρώνουν τόσο υψηλή τηλεθέαση όσο και έντονο ενδιαφέρον παρακολούθησης δια ζώσης. Παράλληλα, κατάφερε να μπει και στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς το 2021 εγκρίθηκε η εξαγορά της Νιουκάστλ από το δημόσιο ταμείο της Σαουδικής Αραβίας ουσιαστικά και τον ίδιο τον πρίγκηπα διάδοχο.

«Οι Σαουδάραβες φυσικά και επενδύουν στον αθλητισμό ώστε να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα και να τραβήξουν τα βλέμματα από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά δεν πιστεύω ότι οι επενδύσεις αυτές εξηγούνται μόνο από την προσπάθεια να ξεπλύνουν αυτά που κάνουν μέσω του αθλητισμού. Μοιάζει να είναι απλή η εξήγηση σε κάτι τόσο πολύπλοκο αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλα αίτια. Όπως ότι απηχούν και τις κοινωνικές αλλαγές στη Σαουδική Αραβία» λέει ο Ντάνιελ Ράις, επίκουρος καθηγητής πανεπιστημίου.

Φυσικά επόμενος στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να διοργανώσει και αυτή Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, όπως συνέβη με το Κατάρ. Η διοργάνωση του 2030 είναι στο στόχαστρο της χώρας αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι απτό στο ζήτημα της υποβολής υποψηφιότητας είτε μόνη της είτε με άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται ως φήμη και η Ελλάδα.

 

To Top