Τέλος εποχής στην Μπαρτσελόνα, «αντίο» από Γκουαρντιόλα

Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της Μπαρτσελόνα θα αποτελέσει παρελθόν, έπειτα από τέσσερα χρόνια και 13 τίτλους, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει, επικαλούμενος ψυχική κόπωση, αλλά η έκπληξη είναι ότι θα τον διαδεχθεί ο μέχρι τώρα συνεργάτης του, Τίτο Βιλανόβα.

Τι λέει το ένστικτό σου για τον μεγάλο τελικό Μπάγερν – Τσέλσι; Πόνταρε στην expekt.com, με Bonus εγγραφής 125 €!

Η αποχώρηση του Γκουαρντιόλα ήταν κοινό μυστικό, αφού η καθυστέρησή του να αποδεχθεί τη «λευκή επιταγή» που του είχε προσφέρει εδώ και μήνες ο πρόεδρος των Καταλανών, Σάντρο Ροσέλ, έδειχνε την προδιάθεσή του.

«Τέσσερα χρόνια σ’ αυτό τον μεγάλο σύλλογο είναι πάρα πολλά. Με εξάντλησαν. Άδειασα μέσα μου και χρειάζεται να ξαναγεμίσω. Αν συνέχιζα, τα πράγματα δεν θα πήγαιναν καλά. Μη φοβάστε, ο διάδοχός μου θα τα πάει καλά», είπε ο 41χρονος τεχνικός, εξηγώντας το «αντίο» του.

Είναι άλλωστε γεγονός ότι τα σημάδια είχαν φανεί στο πρόσωπό του από την πρώτη κιόλας σεζόν (2008-09), όταν γέρασε απότομα, αφού μαζί με το «τρεμπλ» είχαν έρθει οι ρυτίδες, η φαλάκρα και τα ασπρισμένα γένια, απόρροια της τεράστιας πίεσης…

Η διαφαινόμενη απώλεια του φετινού πρωταθλήματος από τη Ρεάλ επιτάχυνε τις διαδικασίες και τον έπεισε να αποχωρήσει, αφού πλέον φάνηκε ότι η επόμενη χρονιά θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη και απαιτητική, με την «Μπάρτσα» να πρέπει να ξανακερδίσει τα σκήπτρα σε Ισπανία και Ευρώπη.

Εκείνος που θα αναλάβει το δύσκολο έργο θα είναι ο μέχρι σήμερα βοηθός του Γκουαρντιόλα, Τίτο Βιλανόβα, ο οποίος έγινε γνωστός τον περασμένο Αύγουστο όταν είχε καυγά με τον Ζοζέ Μουρίνιο στο Σούπερ Καπ Ισπανίας, αλλά και εξαιτίας του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε λίγους μήνες αργότερα.

Ο Βιλανόβα προτιμήθηκε έναντι επικρατέστερων υποψηφίων, όπως ήταν ο Μαρσέλο Μπιέλσα της εντυπωσιακής Μπιλμπάο, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας και πρώην «μπλαουγκράνα» Λοράν Μπλαν, ακόμα και ο Ερνέστο Βαλβέρδε, με τον οποίο ο τεχνικός διευθυντής των Καταλανών Αντόνι Θουμπιθαρέτα είχε συνεργαστεί παλιότερα στην Μπιλμπάο.

Όσο για τον ίδιο τον Γκουαρντιόλα, το πιθανότερο είναι να κάνει ένα διάλειμμα από τους πάγκους, παρά τις προτάσεις που φέρεται να έχει δεχθεί από την Τσέλσι, τη Μίλαν, ακόμα και από το Κατάρ, όπου είχε παίξει ως ποδοσφαιριστής και έχει ρόλο πρεσβευτή ενόψει του Μουντιάλ του 2022.

Πριν φύγει, όμως, θα προσπαθήσει να κατακτήσει τουλάχιστον άλλον έναν τίτλο για χάρη της «Μπάρτσα», η οποία θα αντιμετωπίσει την Μπιλμπάο στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας στις 16 Μαΐου ή λίγες μέρες αργότερα.

To Top