ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Τακιανός για Μάρας: “Παίκτης με φιλοδοξίες,ταιριάζει απόλυτα με τον Άρη”

Το πρώην μέλος του τεχνικού τιμ του Άρη και πρώην τεχνικός της Δόξας Λευκάδος Φώτης Τακιανός, μίλησε για τον Ιβάν Μάρας, ο οποίος είναι στην λίστα των κιτρινόμαυρων.

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92.8:

Για τον Ιβάν Μάρας:

Είχα την τύχη να συνεργαστώ πέρσι με τον Ιβάν και ήταν προσωπική μου επιλογή, είναι ένας παίκτης ο οποίος είναι 4 – 5 η θέση του, είναι περισσότερο μια διαδικασία παίκτη οποίος θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, δηλαδή παίκτες που μπαίνουνε μέσα στο γήπεδο και παίζουν σύμφωνα με τις ικανότητες τους και όχι με την καθοδήγηση, είναι ένας παίκτης που θέλει καθοδήγηση, θέλει ομιλία, θέλει βίντεο, για να μπορέσει να αποδώσει, θεωρώ ότι αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετώπισε στην προηγούμενή ομάδα.

Φανταστείτε ότι η ομάδα τον χρησιμοποίησε και στο τέλος του περσινού πρωταθλήματος  για πέντε παιχνίδια, δηλαδή  είχε μια καθαρή εικόνα για τον παίκτη και μετά από 12 παιχνίδια στην φετινή σεζόν λύνει την συνεργασία, άρα δεν είναι θέμα του τι μπορεί να κάνει ο παίκτης αλλά κατά πόσο μπορούμε να κατευθύνουμε και να καθοδηγήσουμε τον παίκτη.

Σε γενικές γραμμές αυτός είναι ο Ιβάν Μάρας ο οποίος είναι 4 – 5 και μπορεί να παίξει με επιτυχία και τις 2 θέσεις, από θέση 4 νομίζω το πολύ δυνατό του παιχνίδι είναι το διπλό που έχει, παίζοντας με πλάτη στο καλάθι αλλά και να απειλήσει από έξω.

Αυτό που σας λέω αν δείτε τα στατιστικά του στα 12 παιχνίδια, παίζει με  0 στα 6 τρίποντα οπότε δεν έχει δείξει εκεί την ικανότητα που έχει στο να απειλεί το καλάθι από μακριά που το έχει γενικώς.

Μην περιμένετε να δείτε ένα παίκτη, ο οποίος θα μπει μέσα και έτσι όπως έχουμε συνηθίσει στο ελληνικό πρωτάθλημα, παίκτες ξένους οι οποίοι μπαίνουνε μέσα και παίζουν περισσότερο με το ένστικτο σε ένα ελεύθερο παιχνίδι, εκείνος θέλει καθοδήγηση, θέλει να νιώσει ότι τον εμπιστεύεσαι και το δεύτερο είναι ότι θέλει χρόνο.

Ο παίκτης θέλει κοουτσάρισμα, θέλει συνεχώς κάποιος να τον κατευθύνει και να του μιλάει και πιστεύω ότι το 70% της απόδοσης του είναι αυτό, θα δείτε ότι υπάρχει μια αστάθεια όσων αφορά τις χρονιές του, δηλαδή από ομάδα σε ομάδα υπήρχε διαφοροποίηση στην απόδοσή του και καταλήξαμε  και σε συζήτηση που έκανα μαζί του, μου εξήγησε κάποια πράγματα και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία.

Για το αν ταιριάζει ο παίκτης με τις δυνατότητες του Άρη:

Το να ταιριάξει ένας παίκτης σε μια ομάδα, ιδιαίτερα όταν έρχεται στα μέσα περιόδου, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να υπάρξουν πολλές συνιστάμενες και να αρχίσουμε από τα 3 βασικά, ο παίκτης να πάρει εμπιστοσύνη από την ομάδα, το δεύτερο είναι ότι πρέπει να του δοθεί χρόνος συμμετοχής για να μπορέσει να αποδώσει και το τρίτο είναι να κοουτσάρεται συνεχώς.

Όσων αφορά το γενικό πλάνο του Άρη, μπορούν να δημιουργηθούν  πολύ δυνατά σχήματα με αυτόν, όπως το δίδυμο Μάρας με Τσαϊρέλης μπορεί να δώσει και είναι το πιο δυνατό δίδυμο που μπορεί να δημιουργήσει  ο Άρης.

Όπως επίσης σε σχήματα με τον Βασιλόπουλο η ακόμα και σε χαμηλό σχήμα με τον Γουίβερ, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όσων αφορά την αμυντική τακτική των αντιπάλων, είναι ένα παιδί που είναι διψασμένο παρόλο που είναι 32 ετών, στην δική του προσωπική σκέψη, θεωρεί ότι δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που θα έπρεπε, σε σχέση με την ικανότητα του και θέλει να το αποδείξει και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Νομίζω ότι στην όλη διαδικασία του Άρη, με τους νέους παίκτες, με το κλίμα που επικρατεί, ακόμα και να αποδείξεις με γεμάτο γήπεδο ότι είναι εδώ και έχει φιλοδοξίες, ταιριάζει απόλυτα με τον Άρη και είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή.

Στην επιλογή ενός παίκτη, παίζει μεγάλο ρόλο να διακρίνεις τη φιλοδοξίες έχει, το δεύτερο το οποίο είναι αδιαμφησβήτητο, είναι ένας παίκτης σε κάθε δευτερόλεπτο της παρουσίας του δίνει το εκατό τοις εκατό του αρέσει η σκληρή προπόνηση και προσπαθεί να ανταγωνιστεί τους συμπαίκτες του και να δείξει ότι είναι ο καλύτερος.

Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, συνθέτουν ένα παίκτη που έχει όλα τα προσόντα να ενταχθεί στον Άρη και να βοηθήσει την ομάδα και τον εαυτό του.

Ένα σχόλιο για τον Άρη:

Ο Άρης αυτή την στιγμή  υπάρχει αυτό το οποίο είναι στο μυαλό μας  και υπάρχει η πραγματικότητα κατά την εκτίμηση μου αυτά τα δύο πράγματα είναι πολύ δύσκολο να έρθουν σε ισορροπία, δηλαδή ακούγοντας την λέξη Άρης εμείς οι Θεσσαλονικεί που ζήσαμε την μεγάλη ομάδα στο μυαλό μας έρχονται οι μεγάλοι παίκτες που πέρασαν αυτά τα οποία ο Άρης έδωσε στο ελληνικό μπάσκετ μέσα από την την διαδικασία δημιουργούνται υψηλές προσδοκίες, πάντοτε οι στόχοι να είναι μεγάλοι και πάντοτε θέλουμε ο Άρης να βρίσκεται ψηλά.

Από την άλλη βλέπεις την πραγματικότητα και ότι ο Άρης αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο που δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα θέλανε όλοι μέσα στον Άρη, από την διοίκηση και φτάνω μέχρι τον τελευταίο παίκτη και όλο αυτό το πράγμα θα πρέπει  να ισορροπήσει και ίσως ο πήχης το τι θέλουμε να κάνει ο Άρης, να μπει στο ρεαλιστικό επίπεδο το τι μπορεί να κάνει ο Άρης φέτος.

Νομίζω ότι ρεαλιστικά ο Άρη φέτος πρέπει να κάνει μια πάρα πολύ καλή πορεία να μην μπει σε περιπέτειες και να τελειώσει η φετινή χρονιά η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη, διοικητικά, αγωνιστικά, βλέπεται ότι χάθηκαν παίκτες κλειδιά για την ομάδα του Άρη, προσπαθεί αυτή τη στιγμή να αναδιοργανωθεί κάτι το οποίο στα μέσα περιόδου είναι αρκετά δύσκολο και να μπει ο πήχης εκεί, προς το τέλος της χρονιάς αν επιτευχθεί ο στόχος του συγκεκριμένου πήχη να πούμε ότι πέτυχε τον στόχο του.

Ο κόσμος του Άρη είναι απαιτητικός όπως και η διοίκηση αλλά μερικές φορές πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα και στο τι μπορεί  να κάνει η ομάδα, σαφώς όταν τελειώσει η χρονιά θα μπορεί από το καλοκαίρι και μετά να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες και να μπούνε νέοι στόχοι.

Για την ομάδα που είναι προπονητής στο Κόσοβο:

Είμαστε επάνω στη διακοπή του πρωταθλήματος, αλλά επίσης από κάτι που συνέβη στην ομάδα και τάραξε την λειτουργία της, έχει να κάνει με το οικονομικό, νομίζω ότι είναι δύσκολο να συνεχίσω εκεί, είμαι στη Θεσσαλονίκη αποδεσμευμένος από την ομάδα και αν βρουν λύση, είμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους να συνεχίσουμε την συνεργασία μας.

To Top