Ταυτοποιήθηκαν 13 οπαδοί του ΠΑΟΚ για την επίθεση στο Χαριλάου πριν 2,5 χρόνια!

Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση της Καρφίτσας και το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη κ. Παπαναστασούλη, τα ονόματα συνολικά 13 οπαδών του ΠΑΟΚ αναφέρονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε από την αστυνομία για την επίθεση, με οπαδικά κίνητρα, στο Χαριλάου, τον Μάρτιο του 2021.

Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, οι παραπάνω κλήθηκαν να καταθέσουν ανωμοτί, ως ύποπτοι για τον τραυματισμό δύο ατόμων και την πρόκληση υλικών ζημιών σε συνολικά 19 σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα, στην περιοχή Χαριλάου.

Πρόκειται για οδηγούς ή ιδιοκτήτες οχημάτων με τα οποία οι δράστες φέρονται ότι προσέγγισαν το γήπεδο ποδοσφαίρου του Άρη και οι οποίοι είναι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ ενώ έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές και για άλλα παρόμοια περιστατικά. Από την επισκόπηση του βιντεοληπτικού υλικού δεν κατέστησαν εμφανή τα χαρακτηριστικά των προσώπων των εμπλεκομένων και γι’ αυτό η έρευνα επικεντρώθηκε στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μετακίνηση τους.

Η αστυνομία διερευνά ποιοι ευθύνονται για την τέλεση των παρακάτω αδικημάτων: Διατάραξη κοινής ειρήνης. Σωματική βλάβη και επικίνδυνη σωματική βλάβη, τελούμενη σε απόπειρα και κατά συναυτουργία. Εμπρησμός. Φθορά ξένης ιδιοκτησίας, τελούμενη κατά συναυτουργία. Παραβάσεις του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων. Παραβάσεις του νόμου περί όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών. Αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.

Το κατηγορητήριο
Στη δικογραφία αναγράφονται τα εξής: Γύρω στις 22.00 το βράδυ της 20ης Μαρτίου 2021, 50-60 άγνωστοι δράστες – οπαδοί της ομάδας του ΠΑΟΚ, φορώντας σκουρόχρωμα ρούχα και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με μάσκες, κουκούλες και κράνη μοτοσικλετιστή, κατέφθασαν στην περιοχή Χαριλάου, επιβιβαζόμενοι σε 17 ΙΧ αυτοκίνητα, τα οποία στάθμευσαν στην οδό Γεωργίου Παραλή. Στη συνέχεια κινήθηκαν πεζοί περιμετρικά του γηπέδου ποδοσφαίρου του Άρη, «Κλεάνθης Βικελίδης» και κατέληξαν στην οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, κρατώντας στην πλειοψηφία τους κοντάρια – σιδηρολοστούς και μερικοί εξ αυτών και βόμβες μολότοφ, μαχαίρια, πυρσούς, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Εκεί, επιτέθηκαν σε θαμώνες- οπαδούς του Άρη που βρίσκονταν πλησίον της μπυραρίας η οποία στεγάζεται κάτω από τη κερκίδα 2 του γηπέδου, τραυματίζοντας έναν 29χρονο κι έναν 38χρονο. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ιδιωτικά μέσα σε ιδιωτικό νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Και οι δύο έφεραν τραύματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο ενώ ο 38χρονος, παρέμεινε για νοσηλεία για τρεις μέρες.

Στο σημείο, οι επιτιθέμενοι προκάλεσαν φθορές σε τρία ΙΧ αυτοκίνητα, από τα οποία το ένα ανήκε στον πρώτο παθόντα. Το συγκεκριμένο όχημα ήταν σταθμευμένο έξω από την σιδερένια πόρτα του γηπέδου, που χρησιμοποιείται για την είσοδο- έξοδο του ασθενοφόρου κατά τη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων. Μετά το πέρας της επίθεσης που διήρκησε περίπου δύο λεπτά, οι δράστες αποχώρησαν μέσω των οδών Αλκέτα Παναγούλια και Αλκμήνης, όπου προκάλεσαν φθορές σε 16 σταθμευμένα οχήματα, πυρπολώντας το ένα από αυτά.

Τέλος, επιβιβάστηκαν στα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα που είχαν σταθμεύσει στην οδό Γ. Παραλή- κάποια από τα οποία είχαν ολικώς ή μερικώς καλυμμένους τους αριθμούς κυκλοφορίας- και αποχώρησαν προς την οδό Λαρίσης και στη συνέχεια προς άγνωστη κατεύθυνση.

Καταγραφή από κάμερες
Την προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας αναζητήθηκε και συλλέχθηκε βιντεοληπτικό υλικό, από κάμερες καταστημάτων και γραφείων της περιοχής όπως επίσης και από κινητά τηλέφωνα όπου καταγράφηκαν οι ενέργειες των δραστών, η προσέγγιση του σημείου επίθεσης και η διαφυγή τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες λειτούργησαν οργανωμένα και βάσει σχεδίου: Είχαν αριθμητικό πλεονέκτημα καθώς περίπου 50 άτομα εκδήλωσαν επίθεση εναντίον 7 προκειμένου να εξασφαλίσουν την υπεροχή του, να κάμψουν την ενδεχόμενη άμυνα – αντίσταση των παθόντων και να πλήξουν την υγεία και την σωματική τους ακεραιότητα. Χωρίστηκαν σε δύο υποομάδες των 20 και 30 ατόμων για να περικυκλώσουν και να εγκλωβίσουν τους οπαδούς του Άρη.

Η χρονική στιγμή έναρξης της επίθεσης επιλέχθηκε για λόγους αιφνιδιασμού των παθόντων οι οποίοι πιθανότατα ήταν απορροφημένοι παρακολουθώντας τηλεοπτικά τον αγώνα καλαθοσφαίρισης Άρης – ΠΑΟΚ, στο «Nick Galis Hall», που μόλις είχε λήξει.

To Top