Τα γενέθλια της… βουβαμάρας

O Άρης βαδίζει στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την ιστορία του, βαθιά βυθισμένος σε κρίση, σε όλα τα επίπεδα. Το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύθηκε στην  Karfitsa.gr, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Μάστορας με θέμα τη μη αξιοποίηση των γενεθλίων των 100 χρόνων του Αρη παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Αναλυτικά:

«Περίπου ένας μήνας απομένει μέχρι την γενέθλια ημέρα του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του αθλητικού συλλόγου «Ο Άρης Θεσσαλονίκης». Ενός συλλόγου που στην πολύχρονη διαδρομή του συνέδεσε έντονα το όνομα του με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό τόσο της πόλης στην οποία έχει την έδρα του αλλά και της ευρύτερης Ελλάδας.

Στο πρόσφατο παρελθόν ακούστηκαν μεγαλεπήβολα σχέδια για τον εορτασμό των 100 χρόνων του συλλόγου, καθώς δικαίως η γενέθλια χρονιά έπρεπε να αποτελεί τον βατήρα εκτόξευσης της δημοφιλίας του, τη γέννηση νέων φίλων και την ενίσχυση του brand του Αρη.

Ακούστηκαν απόψεις, έγιναν συζητήσεις, αλλά μέχρι σήμερα πλην τριών συναντήσεων της οργανωτικής επιτροπής δεν υπήρξε κάτι άλλο που να προϊδεάζει ότι ο σύλλογος θα εκμεταλλευθεί αυτό το μεγάλο γεγονός.

Η δικαιολογία έρχεται εύκολα στα χείλη εκείνων που αντιμετωπίζουν κοντόφθαλμα τα πράγματα και δεν μπορούν να οραματιστούν από την ιστορικά συμβολική χρονιά που διανύει ο Αρης. Το επιχείρημα όλων εκείνων που αδυνατούν να εμπνευστούν από το γενέθλιο γεγονός αστήρικτη: «Εδώ η ομάδα του ποδοσφαίρου παλεύει για τη σωτηρία κι εμείς θα κάνουμε γιορτές τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουμε και οικονομική δυνατότητα;». Φαιδρό επιχείρημα απ’ όποιον κι αν εκπορεύεται.

Ο εορτασμός των 100 χρόνων του Α.Σ. Αρης δεν είναι εορτασμός ενός τμήματος του συλλόγου. Η αγωνιστική εικόνα της ομάδας είναι προβληματική, τα ταμεία άδεια και η ψυχολογία στο ναδίρ. Καμία αντίρρηση. Αυτά όμως δεν μπορούν να αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτη η χρυσή ευκαιρία να αποκομίσει πάμπολλα κέρδη ο ιστορικός σύλλογος λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του.

Όποιος ανατρέξει στον τρόπο που το χειρίστηκαν το θέμα οι πρόεδροι όλων των φορέων του Αρη (κ.κ. Στεφανίδης, Γιώτας, Ηλιάδης, Αρβανίτης και εσχάτως ο κ. Σκόρδας) εύκολα διακρίνει ότι όλοι είναι… εκτός θέματος. Εάν έπεσε μία καλή πρόταση-κι αυτή πολύ καθυστερημένα- ήταν στη συνάντηση των προαναφερθέντων τον περασμένο Νοέμβριο για τη δημιουργία οργανωτικής επιτροπής με πρόεδρο τον Νίκο Γκάλη, η οποία θα έχει τεχνοκράτη διευθυντή. Όλα έγιναν όμως χωρίς όραμα, πλάνο και με μεγάλη προχειρότητα γι’ αυτό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Ο Γκάλης σχεδόν παρεξηγήθηκε από την προχειρότητα, ο Γιώτας σήκωσε μπαϊράκι προκειμένου να έχει το πάνω χέρι στην ιστορία, ο Στεφανίδης σιωπά, ο Ηλιάδης είναι παρελθόν και ο Σκόρδας τρέχει να σώσει την ποδοσφαιρική ομάδα.

Τι γίνεται με την εκδήλωση; Η οργανωτική επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο κ. Ζορπίδης και έχει ίσως τη μικρότερη ευθύνη, προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Εσχάτως συζητάει με μία εταιρεία από την Αθήνα την οποία τους την «προξένευσε» κάποιος προκειμένου να τρέξει το project! Όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον όλο το… party θα είναι μία εκδήλωση στη λογική του «σεμνά και ταπεινά» τη γενέθλια ημέρα.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Κατ’ αρχάς όταν το γεγονός είναι προσδιορισμένο χρονικά, ένας σύλλογος που σέβεται την ιστορία του προγραμματίζει 12 μήνες νωρίτερα με συσπείρωση όλων των δυνάμεων του. Επιλέγονται τα περισσότερο προβεβλημένα πρόσωπα του συλλόγου απ’ όλους τους χώρους, τους προτείνεται η συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή και προσλαμβάνεται τεχνοκράτης διευθυντής. Βασικός στόχος να βουίξει η χώρα με θέμα τον Άρη από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα του 2014. Με εκδηλώσεις που θα κάνουν αναφορά στα 100 χρόνια ιστορίας του συλλόγου, είτε σε θεατρικά έργα, είτε σε ημερίδες, είτε σε πολιτιστικές συναντήσεις, είτε στην παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Γεγονότα που δεν θα έχουν έδρα μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά τουλάχιστον όλη την Ελλάδα. Εκδηλώσεις οι οποίες χρειάζονται ιδέες για να στηθούν, εθελοντές και χορηγούς.

Αυτά όλα για τα οποία θα νοιαστεί ο τεχνοκράτης διευθυντής κι όχι τα μέλη της επιτροπής που θα είναι επί τιμή. Σχεδιασμός που θα είναι ανεξάρτητος από την πορεία των τμημάτων του συλλόγου και από οικονομικά beget και θα κάνει Focus μόνο στον εορτασμό.

Η 25η Μαρτίου είναι η γενέθλια ημέρα των 100 χρόνων του συλλόγου, αλλά ένα τόσο μεγάλο γεγονός δεν μπορεί να «φυλακιστεί» σε μία εκδήλωση δύο ή τριών ωρών. Και το δυστύχημα είναι ότι οι φορείς του Άρη όσα αντανακλαστικά κι αν δείξουν από εδώ και πέρα (αν δείξουν) δεν μπορούν να πετύχουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Κι αυτό είναι ήττα όλων όσων εκπροσωπούν τον σύλλογο».

To Top