ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Τα γενέθλια του Xάρη Παπαγεωργίου! Ένας γεννημένος ηγέτης…

Η 25η Μαρτίου είναι μια ξεχωριστή ημερομηνία καθώς γιορτάζει ο Άρης. Η 26η Μαρτίου είναι μια ακόμη ξεχωριστή ημερομηνία, μιας και έχει τα γενέθλιά του μια εμβληματική μορφή του συλλόγου, ο Χάρης Παπαγεωργίου. Ο Πρόεδρος της ΚΑΕ σήμερα κλείνει τα 71 του χρόνια, πάρα πολλά εκ των οποίων τα έχει περάσει στον αγαπημένο του Άρη, προσφέροντας τόσο εντός παρκέ, ως αθλητής, όσο και εκτός παρκέ, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια από τη θέση του Προέδρου.

Οι “μεγάλοι” της Αθήνας και ο ΠΑΟΚ ήθελαν τον “Χρυσοδάκτυλο”, αλλά “μίλησε” η αγάπη για τον Άρη

Με τον Άρη κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1978/1979, 1982/1983, 1985/1986, 1986/1987) και ένα Κύπελλο Ελλάδας (1986/1987). Ο Παπαγεωργίου ή αλλιώς “Χρυσοδάκτυλος”, όπως τον αποκαλούσαν, ήταν ένας εκ των κορυφαίων καλαθοσφαιριστών στην ιστορία του Άρη. Αποτέλεσε έναν σπουδαίο σκόρερ, του οποίου η καριέρα θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη καλύτερα, αν δεν είχε την ατυχία ενός τραυματισμού (μερική αποκοπή αχίλλειου τένοντα), που “φρέναρε” την πορεία του ως παίκτης.

Πριν μετακομίσει στον Άρη, τον ήθελε ο ΠΑΟΚ καθώς και μεγάλες ομάδες από την Αθήνα. “Είχα ξεχωρίσει ήδη από την μικρή ομάδα της Αναγέννησης και σε ηλικία 18 ετών με είχαν διεκδικήσει όλες οι μεγάλες ομάδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Η οικογένειά μου είναι όλη Άρης. Κατακίτρινη οικογένεια… Από τον ΠΑΟΚ μού έβαλαν μεγάλο δέλεαρ χρηματικό, αλλά για μένα υπερίσχυσε η αγάπη προς τον σύλλογο και προτίμησα τον Άρη”, έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ο νυν Πρόεδρος της ΚΑΕ.

Με περίπου 40 πόντους μ.ο. “έφερε” το Πρωτάθλημα του 1979, που έπαιξε τον… ρόλο του στην μεταγραφή Γκάλη

Ο Παπαγεωργίου άφησε στην… άκρη την “πολιορκία” άλλων συλλόγων, ντύθηκε στα κίτρινα και με όσα έκανε ως αθλητής, έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Άρη. Τίμησε την φανέλα με τον Θεό του Πολέμου στο στήθος ως παίκτης, για 14 χρόνια. Αναδείχτηκε δυο φορές πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής (1975/1976 και 1978/1979) και ήταν ο μεγάλος ηγέτης του πρωταθλήματος του 1979, μια σεζόν (1978/79) κατά την οποία ο νυν Πρόεδρος της ΚΑΕ είχε περίπου 40 πόντους μέσο όρο! Εκείνο το πρωτάθλημα του 1979 ήταν σημαντικό και για τον ερχομό του Νίκου Γκάλη στον Άρη.

Οι “κίτρινοι” δεν “έπαιζαν” μόνοι τους για την απόκτηση του “γκάγκστερ”. Τον ήθελε ο Ολυμπιακός, τον ήθελε κι ο Παναθηναϊκός και όταν το 1979 ο έφορος του Άρη, Γιώργος Τσιλιγκαρίδης, προσπάθησε να πείσει τον Γκάλη πως οι “κίτρινοι” έπρεπε να είναι η επόμενη ομάδα του, το γεγονός πως την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά (1978/79) ο Άρης ήταν αυτός που κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας, ήταν “κλειδί” προκειμένου ο “γκάνγκστερ” να πειστεί να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του “Αυτοκράτορα”.

“Ένας εφιάλτης για την οποιαδήποτε άμυνα” – “Συνέβαλε τα μέγιστα για τον Άρη της δεκαετίας του ’80”

Για την παρουσία του στον Άρη ως παίκτης, πολλοί έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια σχετικά με τον Χάρη Παπαγεωργίου. Ενδεικτικά, κάποιες παλαιότερες αναφορές για τον “Χρυσοδάκτυλο”:

Παναγιώτης Γιαννάκης: “Ηταν ένας εφιάλτης για την οποιαδήποτε άμυνα γιατί είχε ταχύτητα να σουτάρει, αλλά και υψηλό ποσοστό ευστοχίας”.

Γιάννης Ιωαννίδης: “Συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να δημιουργηθεί ο Άρης της δεκαετίας του ’80”.

Νάσος Γαλακτερός. “Εβαζε σουτ από την σέντρα. Τότε που δεν υπήρχαν τρίποντα. Εντυπωσιακός…”

Ηγέτης -και- στην διοίκηση, αναλαμβάνοντας το βάρος της υπογραφής σε μια τρομερά δύσκολη περίοδο

Μετά το τέλος της καριέρας του ως αθλητής, ο Παπαγεωργίου παρέμεινε κοντά στον Άρη, τον υπηρέτησε από διάφορες θέσεις και έφτασε η στιγμή της ανάληψης της Προεδρίας της ΚΑΕ, το 2018. Πιστέψτε μας, ήταν μια τρομερά δύσκολη η απόφαση, κάποιος να “μπει” μπροστά τότε, σε μια χρεωμένη ΚΑΕ…

Ο Παπαγεωργίου, όμως, το έκανε. Αποφάσισε να αναλάβει το βάρος της υπογραφής, ως Πρόεδρος. Και αυτό, ήταν “μαγκιά” από πλευράς του. Δεν είναι εύκολο να ξέρεις πως αν τα πράγματα “στραβώσουν” για τον σύλλογο, εσύ μπορεί να υποστείς ολέθριες συνέπειες, έχοντας το βάρος της υπογραφής.

“Είμαι στρατευμένος στην ΙΔΕΑ που λέγεται ΑΡΗΣ από τα νεανικά μου χρόνια, δεν μπορώ ν’ αρνηθώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου αυτήν την κρίσιμη στιγμή”

“Ο ΑΡΗΣ, η αγαπημένη μας ομάδα της οποίας η ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νεότερη ιστορία της πόλης μας, βιώνει σήμερα μια δεινή κατάσταση. Δέχτηκα σήμερα την πρόταση – πρόκληση από τους ανθρώπους της Κ.Α.Ε., να ηγηθώ της προσπάθειας επανεκκίνησης της ομάδας του μπάσκετ”, έλεγε με δήλωσή του ο Παπαγεωργίου τον Μάρτιο του 2018.

“Με δεδομένο ότι είμαι στρατευμένος στην ΙΔΕΑ που λέγεται ΑΡΗΣ από τα νεανικά μου χρόνια, δεν μπορώ ν’ αρνηθώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την τιμητική πρόταση και υπόσχομαι στον ταλαιπωρημένο κόσμο του ΑΡΗ να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε η ομάδα να βρεθεί εκεί όπου είναι η θέση της, εκεί που της αξίζει”, πρόσθετε -μεταξύ άλλων- ο νυν Πρόεδρος της ΚΑΕ, που από το 2018 μέχρι και σήμερα, έπαιξε τον ρόλο του ώστε να αλλάξουν πολλά στην ομάδα.

Δεν παραιτήθηκε όπως τον προέτρεψαν, “έτρεξε” πολύ για την εύρεση οικονομικών πόρων

Τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα από το ξεκίνημα της ανάληψης της Προεδρίας της ΚΑΕ από τον Παπαγεωργίου… Ήταν πάρα πολλά τα χρέη, με παλιές οικονομικές “αμαρτίες” να ταλαιπωρούν συνεχώς το τμήμα μπάσκετ, υπήρχε το απαγορευτικό μεταγραφών, υπήρχαν “αγκάθια” με την φορολογική ενημερότητα καθώς και αρκετά άλλα, που δυσκόλευαν το έργο του “Χρυσοδάκτυλου” και των συνεργατών του στην διοίκηση. Κάποια στιγμή την εποχή Γουλιέλμου, με τα προβλήματα να γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα, υπήρξαν εκείνοι που προέτρεψαν τον νυν Πρόεδρο της ΚΑΕ να παραιτηθεί. Δεν το έκανε. Παρέμεινε στη θέση του.

Θεωρούσε πως πιθανή παραίτησή του, δεν θα μπορούσε να “φέρει” κάποιο… φως στο να βρει λύσεις ο Άρης, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Ο Παπαγεωργίου “έτρεξε” για πάρα πολλά ζητήματα, χτύπησε πολλές πόρτες για να βρεθούν έσοδα και σιγά-σιγά ο Άρης άρχισε να “ανασαίνει”. Για να φτάσουμε στο σημείο η ΚΑΕ την δεδομένη χρονική στιγμή να αποπνέει “υγεία” και φερεγγυότητα, κάτι το οποίο δεν γινόταν παλαιότερα, προφανώς έχουν βοηθήσει πολλοί άνθρωποι γι’ αυτό, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως ο Παπαγεωργίου έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο ώστε το καράβι που λέγεται Άρης, να ξεφύγει από την πορεία που οδηγούσε στα… βράχια.

Τα δάκρυα χαράς το 2021 και η… αλλαγή του Άρη

Πλέον, την δεδομένη χρονική στιγμή, τα πράγματα οικονομικά είναι πολύ καλύτερα στην ομάδα σε σχέση με το παρελθόν ενώ τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και αγωνιστικά. Σε αυτό το τελευταίο, δηλαδή τα όσα γίνονται μέσα στο παρκέ, τον Οκτώβρη του 2021 υπήρξε μια ιδιαίτερη στιγμή σε ό,τι αφορά τον Παπαγεωργίου. Ήταν η νίκη επί του Παναθηναϊκού στο Παλέ, ένα θετικό αποτέλεσμα που τον έκανε να δακρύσει από συγκίνηση. Ο “Χρυσοδάκτυλος” έχει πανηγυρίσει πολλές σπουδαίες νίκες στην διάρκεια της κιτρινόμαυρης πορείας του.

Εκείνο το θετικό αποτέλεσμα απέναντι στον Παναθηναϊκό, όμως, κατά κάποιο τρόπο ήταν ένα “μήνυμα” πως κάτι άρχισε να αλλάζει στο αγωνιστικό κομμάτι για τον Άρη, ότι οι “κίτρινοι” θα μπορούσαν να δουν ψηλότερα και να “κοιτούν” στα “μάτια” δυνατές ομάδες. Ο Παπαγεωργίου ήταν μεταξύ αυτών που δούλεψαν πολύ, προκειμένου σταδιακά ο Άρης να αρχίσει να ξεφεύγει από τα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας και να “βγαίνουν” οικονομικά και αγωνιστικά “αγκάθια” που “πλήγωναν” την ομάδα.

Η νίκη τον Οκτώβρη του 2021 απέναντι στον Παναθηναϊκό, λοιπόν, ήταν μια πρώτη “δήλωση” από πλευράς της ομάδας πως είναι ικανή να “ανεβαίνει” σε αγωνιστικό επίπεδο, όπως και έγινε τα τελευταία χρόνια, με τον Άρη φέτος (2023/24) να έχει τις περισσότερες νίκες των τελευταίων επτά σεζόν, κάνοντας παράλληλα πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια, επίσης, οι “κίτρινοι” έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό του μπασκετικού κόσμου (εντός και εκτός Ελλάδας) με το γεμάτο Παλέ και την συγκλονιστική βοήθεια του κόσμου. Οι φίλοι του Άρη δεν έρχονται στο γήπεδο γιατί η ομάδα θα πάρει κάποιον… τίτλο, αλλά γιατί πιστεύουν στην όλη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην διοίκηση της ομάδας και σε όλο αυτό έχει βάλει την “σφραγίδα” του ο -σπουδαίος- Χάρης Παπαγεωργίου, “βγαίνοντας” μπροστά έξι χρόνια πριν, το 2018, όταν ανέλαβε ηγετικό ρόλο στα διοικητικά δρώμενα της ΚΑΕ, με την ανάληψη της Προεδρίας. Χρόνια Πολλά σε έναν θρύλο του Άρη!

To Top