Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα παγώσουν ακόμα και με τις αποθήκες φυσικού αερίου γεμάτες, προεξοφλεί η Gazprom

Αμφιβολίες εξέφρασε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, για το αν θα τα καταφέρει η Ευρώπη να επιβιώσει τον χειμώνα με τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει.

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει τον χειμώνα με τα αποθέματα αερίου που διαθέτει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίλερ, μιλώντας στο συνέδριο της Russia Energy Week στη Μόσχα.

Μάλιστα επικαλούμενος αναλύσεις ανέφερε ότι κατά τις ημέρες της αιχμής της χειμερινής ζήτησης, η Ευρώπη θα μπορούσε να στερηθεί περίπου 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ή το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσής της.

Και αν η Ευρώπη έχει επί του παρόντος 91% πλήρη αποθέματα, ο Μίλερ κοιτάζει προς το τέλος της άνοιξης, όταν τα αποθέματα θα έχουν πέσει στο 5% και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αναπληρώσει για τον επόμενο χειμώνα.

Αναφερόμενος μάλιστα στα αποθέματα της Γερμανίας, υπογράμμισε πως αυτά «επαρκούν μόλις για δύο έως δυόμισι μήνες».

«Σίγουρα, η Ευρώπη θα επιβιώσει, αλλά τι θα συμβεί εν όψει των χειμώνων του 2023 και του 2024;» επισήμανε ο Μίλερ, προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχει έρθει όχι για σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Μίλερ υπογράμμισε επίσης ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους αγωγούς Nord Stream θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο για την επισκευή τους και ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην περιοχή που προκλήθηκαν οι ζημιές.

To Top