Τα μέτρα που πήρε ο Ισπανός «Κοντονής» για τα φαινόμενα βίας

Με αφορμή τα τελευταία επεισόδια σε αθλητικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, έχει ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης των φαινομένων της βίας στο αθλητισμό. Μάλιστα μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου με θέμα την αντιμετώπιση της βίας.

Παρόμοιο θέμα υπάρχει και στην Ισπανία με αφορμή την δολοφονία φιλάθλου της Λα Κορούνια σε ραντεβού οπαδών που προσομοιάζει με την δολοφονία Φιλόπουλου του 2008.

Για την καταπολέμηση του φαινομένου η ισπανική κυβέρνηση μέσω του Miguel Cardenal (αντίστοιχος Κοντονής της Ισπανίας), ανακοίνωσε μέτρα, κάποια από τα οποία είναι ευθέως παρεμβατικά στις επιλογές και τον τρόπο λειτουργίας  της  LFP (ισπανική Λίγκα).

Το Soccerplus σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα από αυτά:

Ο θάνατος ενός ισπανού οπαδού κατά την διάρκεια συμπλοκής μεταξύ δύο ομάδων «Ultras» έδωσε το κίνητρο για μια νέα αθλητική νομοθεσία στην Ισπανία.

Ο Javier Romero Taboada που ήταν μέλος του συνδέσμου «Riazor Blues» της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια πέθανε στις 30 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ των «Riazor Blues» και  μελών  του «Frene Atletico», ενός συνδέσμου που συνδέεται με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Ισπανίας για τον αθλητισμό, Miguel Cardenal ανακοίνωσε μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν:

-Kλείσιμο συγκεκριμένων τμημάτων των γηπέδων ποδοσφαίρου που έχουν γίνει «εστία» για πράξεις βίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας.

-Κυρώσεις για τη λεκτική κακοποίηση με αποδεικτικά στοιχεία που θα συγκεντρώνονται από τους επίσημους ρεπόρτερ οι οποίοι θα παρακολουθούν τις αναμετρήσεις τους αγώνες προκειμένου να διαπιστώσουν αν υφίσταται κάτι τέτοιο.

-Ανάπτυξη τιμωρητικής νομοθεσίας σε απάντηση σε οποιαδήποτε συνεργασία, ανεκτικότητα ή υποστήριξη από τους συλλόγους με δυνητικά βίαιες ομάδες ή ομάδες οπαδών (όπως οι Ultras ), με κυρώσεις  που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αφαίρεση βαθμών και τον υποβιβασμό των συλλόγων.

-Ρύθμιση των πωλήσεων των εισιτηρίων και των ταξιδιών των φιλάθλων με την κατάρτιση λίστας που θα περιλαμβάνει όλες τις βίαιες ομάδες οπαδών.

Ο Javier Tebas από την LFP δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν τέσσερις νέες νομικοί ρόλοι για την υποστήριξη των νέων μέτρων.

Αυτοί περιλαμβάνουν τον διορισμό LFP διευθυντή της ασφάλειας της LFP από τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους, με εξουσίες για τη διαχείριση και το συντονισμό των διευθυντών της ασφάλειας των συλλόγων της ισπανικής Λίγκας.

Την δημιουργία μιας Μονάδας Πληροφοριών της LFP, η οποία θα συνεργάζεται ενεργά με τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του νόμου 19/2007 κατά της βίας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας στον αθλητισμό.

Την θέσπιση του ρόλου του διευθυντή αγώνα της Λίγκας, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την τεκμηρίωση της ύπαρξης της συμπεριφοράς που προωθεί ή υποκινεί τη βία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία στα γήπεδα του ποδοσφαίρου.

Επίσης προβλέπεται ο σχηματισμός μιας επιτροπής ελέγχου και παρακολούθησης ανάμεσα στους διευθυντές ασφαλείας, τις ομοσπονδίες των φιλάθλων, των κρατικών αρχών ασφαλείας και το διευθυντή της ισπανικής Λίγκας για θέματα ασφαλείας.

Ο Tebas ανακοίνωσε επίσης μια σειρά από τεχνολογικές βελτιώσεις στα γήπεδα, όπως η εγκατάσταση τουρνικέ εισόδου με τα δακτυλικά αποτυπώματα και την αναγνώριση προσώπου στα τμήματα όπου υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, καθώς και την ανανέωση των υφιστάμενων CCTV καμερών στα γήπεδα.

Πηγή: soccerplus.gr

To Top