Τα ξενοδοχεία στο Κατάρ πληρώνουν ένα ευρώ την ώρα στους εργαζόμενους

Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και τα γύρω από αυτό.

H Equidem (μη κυβερνητική οργάνωση), η οποία υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποκάλυψε με έκθεσή της ότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που επέλεξε η FIFA για το Μουντιάλ 2022 (21/11-18/12) πληρώνονται με 1.000 ριάλ (262.65 ευρώ), δηλαδή περίπου 1 ευρώ την ώρα, χωρίς υπερωρίες.

Αυτά τα πολυτελή ξενοδοχεία, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας της Βαρκελώνης «Mundo Deportivo», έχουν δωμάτια που κοστίζουν σχεδόν 6.000 ευρώ τη βραδιά.

«Ενώ τα αστέρια του ποδοσφαίρου και οι προνομιούχοι επισκέπτες απολαμβάνουν τη ζωή τους στο ξενοδοχείο, τα δύο εκατομμύρια μετανάστες-εργάτες του Κατάρ θα κερδίζουν ελάχιστους μισθούς, ενώ εργάζονται 12 έως 15 ώρες ημέρες», σύμφωνα με την Equidem, έχοντας συντάξει έκθεση για τις καταχρήσεις εργασίας σε χώρους εκδηλώσεων στο Κατάρ και τις γειτονικές χώρες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σε αυτήν την έκθεση, περισσότεροι από 69 εργαζόμενοι ερωτήθηκαν στα 29 ξενοδοχεία που έχουν εγκριθεί από τη FIFA, τα τελευταία δύο χρόνια. Σε αυτές καταγγέλθηκαν οι εξής πτυχές:

– 15ωρες βάρδιες και μερικές φορές χωρίς ρεπό για μήνες
– Τους καταβλήθηκε κατώτατος μισθός, που ισοδυναμεί με περίπου 1 ευρώ την ώρα για 9ωρη βάρδια, έξι ημέρες την εβδομάδα.
– Δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες, γεγονός που μειώνει περαιτέρω το ωρομίσθιο
– Υπήρξαν περίοδοι μη πληρωμής ή με μειωμένους μισθούς
– Αναγκάστηκαν να πληρώσουν χιλιάδες λίρες σε μεσίτες για να βρουν δουλειά, κάτι που είναι παράνομο στο Κατάρ
– Πληρώθηκαν λιγότερα εάν προέρχονται από ορισμένες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ ή η Κένυα
– Δεν μιλούσαν υπό το φόβο των αντίποινων και την παρακράτηση της αμοιβής τους αν προσπαθούσαν να εργαστούν σε άλλο ξενοδοχείο

Η εφημερίδα «Daily Mail» μπόρεσε επίσης να αντιπαραβάλει τις εν λόγω πληροφορίες με το ξενοδοχείο «Souq Al Wakra», εκεί που θα είναι η βάση της Αγγλίας, όπου μέρος από το προσωπικό ισχυρίζεται ότι πληρώνεται με 1.000 ριάλ το μήνα.

Μάλιστα η Equidem, αναφέρει την περίπτωση ενός υπαλλήλου που του παραχωρήθηκε κατάλυμα, όπου έπρεπε να μοιράζεται ένα στενό δωμάτιο με άλλους πέντε, αναγκασμένοι να αποθηκεύουν τρόφιμα και σκεύη κάτω από τα κρεβάτια τους, με συνέπεια τα τρόφιμα να μολυνθούν από έντομα.

To Top