Τα πρωταθλήματα μπάσκετ που… κατέβασαν ρολά!

Τουλάχιστον 15 είναι οι χώρες που επέλεξαν να… κατεβάσουν ρολά στα πρωταθλήματά τους λόγω του κορωνοϊού.

Η VTB την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να πέσει η αυλαία στη διοργάνωση με ακύρωση της σεζόν, χωρίς να ανακοινωθεί πρωταθλήτρια ομάδα, παρά μόνο να δοθεί εκ νέου το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα στη Χίμκι, η οποία προηγούταν στην κατάταξη της κανονικής περιόδου πριν διακοπεί η αγωνιστική δράση.

Όσο για την Αδριατική Λίγκα, έχει διακοπεί από τις 12/3 και έκτοτε δεν υπάρχει κάποια επίσημη απόφαση που να αφορά πρόωρο φινάλε ή απόπειρα επανέναρξης.

Ιταλία και Ισπανία μαστίζονται περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από τον κορωνοϊό, με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, ωστόσο δεν έχουν πάρει ακόμα απόφαση για οριστική διακοπή των λιγκών. Η Ιταλία έχει ορίσει για καταληκτική ημερομηνία επανέναρξης την 16η Μαΐου, αλλιώς η σεζόν αναμένεται να ακυρωθεί, ενώ στην Ισπανία η ACB έχει αναβληθεί ως τις 24/4.

Παράλληλα, σε κατάσταση αναμονής και χωρίς οριστικές αποφάσεις βρίσκονται τα πρωταθλήματα σε Γερμανία, Ισραήλ, αλλά και στην Τουρκία, που ήταν το τελευταίο (και με καθυστέρηση) από τα σημαντικά πρωταθλήματα που διακόπηκε λόγω του ιού.

Πάντως, υπήρχαν και λίγκες που το… πήραν απόφαση γρήγορα πως δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω αγωνιστική δράση για τη φετινή σεζόν: Η LKL στη Λιθουανία ήταν από τις πρώτες που ολοκληρώθηκαν άμεσα, με… τάχιστη απονομή στην επί σειρά ετών πρωταθλήτρια και πρωτοπόρο της λίγκας, Ζαλγκίρις, ενώ κάτι αντίστοιχο έγινε στην Ουκρανία με τη Ντνίπρο, στο Βέλγιο με την Οστάνδη, όπως και στη Σουηδία με την Μπόρας και στη Βοσνία με την Ιγκοκέα.

Τελευταία χρονικά δημοσιεύθηκε η απόφαση να ολοκληρωθεί πρόωρα και το πρωτάθλημα στην Κροατία, χωρίς όμως να ανακηρυχθεί πρωταθλητής ή ομάδες που υποβιβάστηκαν, με την επόμενη σεζόν να έχει τις ίδιες ομάδες στις κατηγορίες της χώρας.

Όσο για τη Γαλλία, όπου η LNB ακολούθησε την απόφαση της ομοσπονδίας, βάζοντας “λουκέτο” στις δύο μεγάλες κατηγορίες, αναμένεται νέα τηλεδιάσκεψη για να παρθεί απόφαση για την κατάταξη, στις αρχές Μαΐου.

Η Κίνα, που ήταν η χώρα που προσβλήθηκε αρχικά σε μεγάλη κλίμακα από τον ιό και ήταν η πρώτη λίγκα που σταμάτησε, αρχικά πάρθηκε απόφαση να αρχίσει στις 15 Απριλίου. Όμως η ημερομηνία επανέναρξης ακόμα αναζητείται, πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω και ακόμα παραμένει άγνωστο πότε και αν θα υπάρξει δράση για φέτος στην CBA.

Τέλος, στις ΗΠΑ το ΝΒΑ αναζητά τρόπους να συνεχιστεί, έστω κι αν χρειαστεί να διεξαχθούν αγώνες το καλοκαίρι, ενώ το κολλεγιακό (NCAA) αποφάσισε την ακύρωση της σεζόν.

Αναλυτικά οι εγχώριες ευρωπαϊκές λίγκες που έχουν ήδη αποφασίσει να ολοκληρωθούν για φέτος:

Γαλλία, Λιθουανία, Κροατία, Βέλγιο, Ουκρανία, Σουηδία, Σλοβακία, Λετονία, Σλοβενία, Κύπρος, Φινλανδία, Ελβετία, Βοσνία, Ιρλανδία, Νορβηγία.

To Top