Τα τρία σενάρια για το πώς θα χτυπήσει ο χιονιάς στη Θεσσαλονίκη

Νέο γύρο χιονοπτώσεων, κατά τόπους ιδιαίτερα πυκνών, θα φέρει στη χώρα μας η κακοκαιρία «Ωκεανίς», όπως βαπτίστηκε, κατά την πάγια πρακτική του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μετά, λοιπόν, τη «Σοφία» και την «Υπατία», που άσπρισαν για τα καλά τη Θεσσαλονίκη για αρκετά 24ωρα, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η «Νύφη του Θερμαϊκού» θα φορέσει ξανά το… λευκό της φόρεμα, για τρίτη φορά εφέτος, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και αρκετά χρόνια στην περιοχή.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Όπως αναφέρει η Voria.gr τα κύρια παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα έχουν ήδη συγκλίνει στη θέση ότι στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, έχει… συναποφασιστεί η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας στην ευρύτερη περιοχή και εν γένει σε όλη την ηπειρωτική χώρα, καθώς στα Βαλκάνια θα εισβάλουν πολύ ψυχρές αέριες μάζες, πολικής προέλευσης. Ο υδράργυρος, από τους 14 βαθμούς Κελσίου σήμερα το μεσημέρι στην πόλη, αναμένεται να κατρακυλήσει το Σαββατοκύριακο στους 0 βαθμούς ή ακόμη και σε αρνητικές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, προς το παρόν, παρά τη σύγκλιση απόψεων για τις χιονοπτώσεις, υπάρχει σχετική ασυμφωνία των βασικών προγνωστικών εργαλείων για την ένταση των φαινομένων και, κατ’ επέκταση, την επίδραση που θα έχουν αυτά στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, προκύπτουν τρία σενάρια για το πώς η νέα κακοκαιρία θα «χτυπήσει» την πόλη.

Στο πρώτο σενάριο, η χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει τα ξημερώματα, με ασθενή, ωστόσο, φαινόμενα. Αυτά αναμένεται να ενταθούν νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία θα έχει ήδη κατρακυλήσει στο 0, και να συνεχιστούν έως το μεσημέρι και τις προαπογευματινές ώρες. Σε αυτό το ενδεχόμενο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, δεν αποκλείεται να υπάρξει χιονόστρωση ακόμη και στους δρόμους, ενώ το ύψος του χιονιού σε πάρκα και «εύκολες» επιφάνειες μπορεί να φτάσει έως και τα 10 εκατοστά.

Στο δεύτερο -και επικρατέστερο με τα σημερινά δεδομένα- σενάριο, ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις θα αρχίσουν μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα στις 6 το πρωί του Σαββάτου. Τα φαινόμενα θα ενταθούν μέχρι τις 9, με σχεδόν γενικευμένες πυκνές χιονοπτώσεις σε ολόκληρο τον αστικό ιστό. Εξασθένηση προβλέπεται από το απόγευμα, αλλά δεν αποκλείεται νέα μικροέξαρση τα ξημερώματα της Δευτέρας, με ανίσχυρες, όμως, χιονοπτώσεις, σποραδικού χαρακτήρα, έως και το απόγευμα της Κυριακής. Εντούτοις, σε αυτό το σενάριο, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου (από 1 έως 3), γεγονός που θα καταστήσει σχετικά δύσκολη τη χιονόστρωση στις οδικές αρτηρίες.

Στο τρίτο και τελευταίο σενάριο, η Θεσσαλονίκη θα δει τις πρώτες νιφάδες να ξεκινούν να πέφτουν λίγο αργότερα από τα δύο προηγούμενα, από τις 8 το πρωί του Σαββάτου. Όμως, οι χιονοπτώσεις θα πυκνώσουν άμεσα και «δυνατό» τους σημείο το διάστημα έως και τις προμεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα θα εξασθενούν σταδιακά από το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και θα παύσουν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Εάν επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο σενάριο, θεωρείται δεδομένο ότι τα πάντα στην πόλη θα ντυθούν στα λευκά, καθώς η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου (θα πέσει έως και τους -2 το απόγευμα) καθόλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, την Κυριακή οι Θεσσαλονικείς θα ξυπνήσουν με αρνητικές θερμοκρασίες (από -1 έως -4), ωστόσο δεν φαίνεται να επικρατεί ολικός παγετός.

 

To Top