Τζήμας: «Η άμυνα του Άρη είναι επιθετική, ο Νετζήπογλου έχει μέλλον και πρέπει να στηριχθεί»

Ο Γιάννης Τζήμας, ένα από τα κεντρικά μέλη του προπονητικού team για την ομάδα της Λάρισας, μίλησε στο Yellow Radio 101,7 για την ανέλιξη του Άρη και για τις γενικότερες εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ.

Ποια η άποψη σας για το πρώτο επίσημο παιχνίδι για τον Άρη και την Λάρισα; Πολύ σωστά ξεκινάμε. Πρώτο επίσημο παιχνίδι, δύο ομάδες ανέτοιμες, που είχαν μόλις αγωνιστεί σε 2-3 φιλικά παιχνίδια, που ήταν συγκεκριμένων δυνατοτήτων. Πολύ νωρίς για τέτοιες μεγάλες κόντρες. Μιλάμε για δύο ομάδες που τα staff τους, οι προπονητές, είχαν ασχοληθεί τακτικά με το παιχνίδι. Ο Άρης κι εμείς είχαμε προσεγγίσει το παιχνίδι, στο πως θα παίξουμε και θα αντιμετωπίσουμε τα «ατού» του Άρη, πως μπορούμε να κόψουμε τον ρυθμό που δίνουν οι Χάνλααν και Κάουαν. Νομίζω ότι ήταν φυσιολογικό να πετύχουμε χαμηλό σκορ, από την άποψη ότι και οι δύο ομάδες εστίασαν στο ματς, ήθελαν το παιχνίδι και ασχολήθηκαν με το πως θα σταματήσουν τους αντιπάλους τους. Νομίζω ότι ο Άρης ήταν πάρα πολύ καλός, η εικόνα που έδειξε στα φιλικά και ο ρυθμός τους είναι πολύ καλός. Μην ξεχνάτε ότι σίγουρα λείπει ο βασικός σέντερ, που νομίζω ψάχνει ο κ. Καστρίτης. Έπαιξε χωρίς τον σέντερ φορ και τον Σχίζα, που ήταν και αυτός μία μεγάλη απώλεια. Νομίζω, όμως, ότι η εικόνα που παρουσίασε ο Άρης και στα δύο φιλικά, δείχνει πως είναι μία ομάδα η οποία ήξερε τι ήθελε, έπαιζε πάρα πολύ επιθετικές άμυνες, δεν σε άφηνε εύκολα να βρεις ρυθμό, δεν σε αφήνει να σκοράρεις εύκολο καλάθι, έχει ευέλικτα σχήματα, έχει δύο σκόρερ που είναι δημιουργοί. Έχει τον Γουίλιαμς που σκοράρει καταπληκτικά στο 4, γενικά είναι μία ομάδα που ξέρει τι θέλει, παίζει σωστά, με βάση τις δυνατότητες και τις επιλογές που της δύνονται. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για εμάς.

Βρίσκονται Άρης και Λάρισα ένα σκαλί ψηλότερα σε σχέση με πέρυσι; Δεν θα πω με βεβαιότητα το πως μπορεί να εξελιχθεί μία χρονιά, διότι ζούμε σε μία εποχή «αβεβαιότητας» καταστάσεων που προκύπτουν από εξωγενείς παράγοντες. Εμείς, δηλαδή, πέρυσι ξεκινήσαμε καταπληκτικά, είχαμε ένα πολύ καλό σχήμα ξένων παικτών, με Σμιθ, με Γουέμπ, Μπράουν. Η ομάδα, όμως, έμεινε 35 μέρες λόγω 8 κρουσμάτων κορωνοϊού εκτός προπονήσεων. Μετά θυμάστε ότι ο Άρης μας κέρδισε σε ένα πολύ κρίσιμο ματς, κυρίως λόγω των δικών μας προβλημάτων. Η υγεία είναι η πρώτη παράμετρος με την οποία θα πρέπει να ασχοληθούμε στο φετινό πρωτάθλημα και δεύτερον η υπομονή και διάρκεια που θα έχουν οι ομάδες σε αυτά τα πράγματα που θα δημιουργηθούν, στις αλλαγές των παικτών που πιθανώς θα γίνουν. Θα βάλω και ένα μικρό μερίδιο τύχης στο πως θα υπάρξει χημεία ανάμεσα μερικών παικτών. Όχι όσον αφορά την ικανότητα, αλλά πολλές φορές παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το ταίριασμα των παικτών, αν περνούν καλά μεταξύ τους. Η Λάρισα έχει κάνει μία καλή προσπάθεια με τους Έλληνες φέτος, επειδή πέρυσι ξεκινήσαμε με προβλήματα λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε με την επιτροπή και αντιμετώπισε και ο Άρης κάποια στιγμή, δεν μπορέσαμε να μπούμε γρήγορα στην αγορά και έτσι επενδύσαμε σε ακριβούς ξένους, παιδιά τα οποία είχαν φιλοδοξίες, όπως είναι ο Καράμπελας. Το θέμα μας ήταν ότι όσον αφορά τις επιλογές μας με τους ξένους, κάποιες από αυτές δεν κατάφεραν να ευδοκιμήσουν λόγω χρημάτων, είτε λόγω του ότι κάποιοι είχαν σκοπό να αγωνιστούν στην Αμερική.

Σχετικά με την επιστροφή του κόσμου στις κερκίδες: Καταρχήν είναι το μεγάλο ευχάριστο γεγονός που έρχεται με την φετινή χρονιά, η επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα. Η δύναμη του Άρη και το ότι είναι ένα τεράστιο σωματείο είναι γνωστά, το ότι βρήκε, μάζεψε χρήματα να ξεχρεώσει τα bans, μόνο ο Άρης μπορούσε να το κάνει με μία μαζική συμμετοχή. Καμία άλλη ομάδα στην Ελλάδα δεν έχει την ευκαιρία να συγκεντρώσει 300/400 χιλ ευρώ. Αυτό δείχνει τι σημαίνει ο Άρης, δείχνει την δυναμική που έχει η ομάδα και νομίζω το ότι ανοίγει το γήπεδο για τον κόσμο, ίσως είναι στις ομάδες που είμαστε από την μέση και κάτω και εμείς και ο Άρης, είμαστε γκρουπ ανθρώπων που θεωρητικά θα είμαστε από την μέση και κάτω. Θα παίξει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στην οικονομική πίεση αλλά και στην πίεση που ασκείται σε ένα παιχνίδι όταν ο Άρης γεμίσει το γήπεδο. Νομίζω ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερο αβαντάζ του Άρη και αβαντάζ φανατικής έδρας.

Φάνηκε ο Άρης περισσότερο βελτιωμένος; Αν μιλήσουμε εντελώς προπονητικά, αυτό που εμένα σαν αντίπαλο μου άρεσε, είναι η τρομερή πίεση που ασκεί πάνω στην μπάλα, το μαρκάρισμα στην μπάλα είναι καταπληκτικό, πιέζουν άπαντες με πρώτο και καλύτερο τον Νετζήπογλου, είναι ένα μεστό και σοβαρό παιδί και αυτός, είναι τρομερά πιεστικοί στην μπάλα, είναι πολύ καλοί με τους ψηλούς τους, δεν θα φτάσεις πολύ εύκολα στο καλάθι. Παίζουν την λεγόμενη άμυνα jump to the ball, που σημαίνει ότι ποτέ δεν θα βάλεις από κοντά καλάθι, ποτέ δεν θα βάλεις εύκολο καλάθι, θα σου δώσει δύσκολα σουτ και αν δεν είσαι εύστοχος και δεν σκοράρεις τρίποντα θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα να παίξεις απέναντι στον Άρη. Νομίζω πως ομάδες που δεν έχουν εύκολο το τρίποντο, θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα με την άμυνα του Άρη. Αντίθετα, αυτό είναι το μεγάλο θετικό κομμάτι, η ταχύτητα που δίνει στην επίθεση με Κάουαν και Χάανλαν με μεγάλη εμπειρία στο σκοράρισμα. Όσο αυτοί οι δύο είναι καλοί και υγιείς, ο Άρης θα είναι καλός. Βέβαια θα παίξει ρόλο και το πεντάρι που θα χρησιμοποιήσει εν τέλει, γιατί μέχρι τώρα αγωνιζόταν με τον Κώττα. Ένα «μειονέκτημα» που μπορεί να το βρεις στην διάρκεια της χρονιάς είναι ότι στους Έλληνες είναι πιο αποδυναμωμένος σε σχέση με άλλα πιο έμπειρα παιδιά που σίγουρα υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και μπορούσαν με την εμπειρία τους να διεκδικήσουν σκορ, ένα φάουλ, ένα ριμπάουντ, λεπτομέρειες που κρίνουν παιχνίδια. Ήταν αντίστοιχες επιλογές με εκείνες που κάναμε και εμείς πέρυσι. Θεωρώ, λοιπόν, ότι αν έχει υγεία στα γκαρντ, παίζει ένα σύγχρονο μπάσκετ που ταιριάζει με το επίκαιρο, με πολλά σουτ, περιφερειακά και ψηλούς, θα σχηματίσει ο ψηλός και ο Σχίζας, ένα μεγαλύτερο rotation. Οι ομάδες πρέπει να κρίνονται με βάση το μπάτζετ και το υλικό που έχουν. Το όνομα είναι όνομα, ο Άρης θα κερδίσει «λόγω ονόματος», δηλαδή θα εκμεταλλευτεί την έδρα του, την δύναμη του, την ψυχολογία και το συναισθηματικό κομμάτι, αλλά σίγουρα τα μπάτζετ καθόριζαν ανέκαθεν το μπάσκετ και παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Δύσκολα μία ομάδα με χαμηλό μπάτζετ θα κερδίσει ομάδες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού έτσι ώστε να πάρει πρωτάθλημα, είναι φανερό αυτό, όπως κάποτε ο Άρης και ο ΠΑΟΚ ήταν αήττητοι. Άρα πρέπει να δούμε μία οικονομετρική πραγματικότητα που υφίσταται πλέον στον επαγγελματικό αθλητισμό, ότι τα μπάτζετ καθορίζουν μία πορεία και εσύ αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να γίνεσαι συνέχεια καλύτερος μήπως και κάτσει μία «καλή», όπως έγινε για παράδειγμα πέρυσι με το Λαύριο.

Αξίζει να τολμήσει ο Νετζήπογλου και να επενδύσει η ομάδα σε αυτόν; Για εμάς τους προπονητές αυτό είναι ένα πολύ ευχάριστο δεδομένο. Όπως και χθες, που έπαιξε 16 λεπτά στο κύπελλο ο Καράμπελας. Αυτός είναι ίδια ηλικία με τον Νετζήπογλου. Χαρά μας είναι και διάθεση μας. Υπάρχουν δύο σοβαρά μειονεκτήματα και ας είμαστε ρεαλιστές, είναι πολύ λιγότερα τα καλά παιδιά που ασχολούνται με το μπάσκετ και μπορούν να παίξουν σε τόσο υψηλά επίπεδα όπως και παλιότερα. Κάποτε εγώ στην ομάδα μου στην Λάρισα είχα 10 Λαρισαίους, έναν από την Θεσσαλονίκη και έναν από την Αθήνα και πλέον έχουμε 2 Λαρισαίους γιατί δεν υπάρχουν τόσο καλοί παίκτες, που δεν είναι της ώρας, για να στελεχώσουν μία Α1. Άρα, το θέμα είναι να έχεις υλικό να προωθήσεις. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την πίεση που δέχεται μία ομάδα για να πετύχει τους στόχους της και να μην διαλυθεί. Αν επιτρέπεται στον προπονητή να χάσει ένα ματς με τον Καράμπελα και τον Νετζήπογλου, αλλά πρέπει να τους δώσω το δικαίωμα. Τα μεγάλα κλαμπ, όπως είναι η Ρεάλ, που χρησιμοποιούν τους 17χρονους, έχουν φτάσει να είναι και δέκατοι στην Ισπανία, έχουν φτάσει να μείνουν και εκτός 8αδας στην Ευρωλίγκα, αλλά στον «βωμό» της, θα παίξουν κάποιοι 17χρονοι. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα ταλέντα υπολείπονται και αυτά που είναι καλά θα πάνε από νωρίς στις ομάδες του εξωτερικού και στην Αμερική. Τα δύο ταλέντα που θα μείνουν στις μικρές ομάδες, όπως είναι η Λάρισα, ή τυγχάνει λόγω βαθμολογίας να είναι ο Άρης, πρέπει να βρουν κάποιες λύσεις από κάποια παιδιά που δυστυχώς είναι ελάχιστα. Σίγουρα αυτό το παιδί, όπως και ο Σιδηροηλίας που κάνει μία προσπάθεια, είναι ένα από τα παιδιά που έχει μέλλον και πρέπει να στηριχθεί.

Για να μην νομίζει ο κόσμος ότι τα ευχάριστα είναι όπως νομίζει, όταν εγώ 29 χρονών έπαιζα στην μεγάλη ομάδα της Λάρισας, η διοίκηση με πίεζε να σταματήσω το μπάσκετ και να μπω στο προπονητικό team, διότι φαινόταν μία προπονητική ικανότητα, γιατί από πίσω είχαμε 10 παιδιά στο εφηβικό που ήταν όλοι «παιχταράδες». Μαλώναμε να δούμε ποιους θα βάλουμε την πεντάδα, πλέον δεν μπορείς να βρεις Λαρισαίους στο εφηβικό, αφού η ομάδα δεν έχει καν εφηβικό. Είναι μεγάλη συζήτηση το πως μπορείς να προωθήσεις ή να χτίσεις κάτι. Αυτή την στιγμή το μπάσκετ στην Λάρισα έχει φτάσει πολύ χαμηλά, στον πάτο, το λέω επειδή είμαι ρεαλιστής. Αυτή την στιγμή είναι η ώρα να αρχίσει μία αναδιάρθρωση καταστάσεων, μήπως μπορέσουμε στο μέλλον και εμφανιστούν κάποια ελληνόπουλα άμεσα και πάλι.

Τέλος, αναφορικά με τον αγώνα που έδωσε ο Άρης και πως το αποτέλεσμα ήταν θέμα τύχης: Το ματς με τον Άρη ήταν ένα μεγάλο ντέρμπι που κρίθηκε σε μία εντελώς τυχαία φάση, το αποτέλεσμα δεν παίζει κανέναν ρόλο και είμαστε αρκετά έξυπνοι ως προπονητές να διαχειριστούμε ότι δεν κερδίσαμε ή χάσαμε, απλά τυπικά συνεχίζουμε στην επόμενη φάση. Ο νικητής της επόμενης φάσης πηγαίνει εκτός έδρας στον Ολυμπιακό, οπότε δεν έχει πολύ σημασία η συνέχεια. Για να είμαι ειλικρινής και ο Άρης είναι πολύ καλός, ήταν ένα ματς που κρίθηκε σε μία Λάρισα, με τον Άρη να είναι πολύ καλύτερος στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και πιο προσγειωμένος στο παιχνίδι. Ήξερε σαν ταυτότητα πολύ περισσότερο πως μπορεί να διεκδικήσει τις φάσεις. Άλλαξε το προβάδισμα πολλές φορές κατά την διάρκεια και κρίθηκε σε ένα φάουλ που ήταν λανθασμένη άμυνα του σέντερ φορ του Άρη, αποφάσεις που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι αλλά είναι εντελώς τυχαίες. Νομίζω ότι είναι ισόπαλο ματς σε δυναμικότητα.

To Top