ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέλος στην ομηρία σε ξενοδοχείο του Μάλι – Απελευθερώθηκαν οι όμηροι (video)

Η κατάσταση ομηρίας στο ξενοδοχείο Radisson Blue στο Μπαμάκο του Μάλι έληξε λίγο μετά τις 5.30 (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που αναφέρει επίσης στο ρεπορτάζ του ότι συνολικά 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη σημερινή αιματηρή επίθεση.

Στα θύματα της επίθεσης συμπεριλαμβάνεται και ένας Βέλγος πολίτης, αναφέρεται συγκεκριμένα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τον υπουργό Ασφαλείας της Αφρικανικής χώρας,  δεν κρατούνται πλέον όμηροι μέσα στο ξενοδοχείο.

Ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Η Al-Mourabitoun, μια ομάδα που δρα στο βόρειο Μαλί και απαρτίζεται κυρίως από Άραβες και Τουαρέγκ, δημοσίεσε ένα μήνυμα στο Twitter λέγοντας ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Radisson Blu Hotel.

Οι ένοπλοι φωνάζοντας Αλλάχ Ακμπάρ και άλλα ισλαμιστικά συνθήματα εισέβαλαν πυροβολώντας στο πολυτελές θέρετρο πιάνοντας ομήρους περίπου 170 ανθρώπους (τουρίστες και μέλη του προσωπικού).

Στη συνέχεια επιτιθέμενοι απελευθέρωσαν αρχικά ομήρους που ήξεραν να απαγγέλλουν απ’ έξω το Κοράνι.

Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, 80 απελευθερώθηκαν και 138 παραμένουν όμηροι.

Συνολικά “125 πελάτες και 13 υπάλληλοι” “παραμένουν μέσα στο κτίριο” του ξενοδοχείου Radisson του Μπαμακό όπου μια ομηρεία βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε ο ξενοδοχειακός όμιλος Rezidor στο Λονδίνο.

Συνεχείς πυροβολισμοί ακούγονται μέσα από το ξενοδοχείο καθώς ειδικές δυνάμεις του Μάλι – συνεπικουρούμενες από Αμερικανούς πεζοναύτες – έχουν κάνει έφοδο στο ξενοδοχείο επιχειρώντας εκκαθάριση των ενόπλων. Ανάμεσα στους ομήρους είναι και 6 Αμερικανοί υπήκοοι.

Άγνωστος είναι μέχρι στιγμής ο αριθμός των ενόπλων. Σύμφωνα με το υπουργείο Ασφάλειας, οι δράστες είναι “δύο ή τρεις”, ενώ μάρτυρες κάνουν λόγο από την πλευρά τους για “περίπου δέκα” ενόπλους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους Γάλλους που βρίσκονται “σε ευαίσθητες χώρες” να λάβουν “τα μέτρα τους”, ενώ περίπου σαράντα επίλεκτοι χωροφύλακες της GIGN (Ομάδα Επέμβασης της Εθνικής Χωροφυλακής), που είναι ειδικευμένοι σε καταστάσεις ομηρείας, βρίσκονται ήδη στο ξενοδοχέιο και συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Στο μεταξύ, η διεύθυνση της Air France ανακοίνωσε ότι 12 υπάλληλοι της εταιρίας που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο την ώρα της επίθεσης των ενόπλων βρίσκονται τώρα “σε ασφαλές μέρος”.

Για προληπτικούς λόγους οι σημερινές πτήσεις της Air France από και προς το Μπαμακό έχουν ματαιωθεί, ανέφερε η εταιρία.

Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που βρισκόταν στην Ντζαμένα για μια περιφερειακή σύνοδο αφιερωμένη στην τρομοκρατία στο Σαχέλ, αναχώρησε σήμερα από την πρωτεύουσα του Τσαντ, έπειτα από την επίθεση στο ξενοδοχείο του Μπαμακό, μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP .

Τέλος, ο Tούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως πέντε από τα επτά μέλη των πληρωμάτων καμπίνας της Turkish Airlines διασώθηκαν από το ξενοδοχείο Radisson.

Πηγή: news.gr

 

To Top