ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τζων Λημνιάτης: Μια φορά Άρης… για πάντα Άρης!

Με αφορμή την επίσκεψη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Άρη, Γιάννη Λημνιάτη, στην Ελλάδα μετά από είκοσι χρόνια αλλά και την επίσκεψή του στο «Κλεάνθης Βικελίδης», το PRESSARIS ανοίγει το «χρονοντούλαπο» της ιστορίας και θυμάται…Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague; 

Επιμέλεια: Δώρα Λάμπρου

Ο Γιάννης (Τζων) Λημνιάτης) είναι Ελληνοκαναδός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητή. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου 1967 και στη συνέχεια μετακόμισε στον Καναδά. Στην εφηβική του ηλικία αγωνίστηκε σε διάφορες τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες του Καναδά. Ξάδελφός του είναι ο πρώην καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής, Γιώργος Λημνιάτης.

Μετά την έναρξη της επαγγελματικής του πορείας στον χώρο του ποδοσφαίρου το 1987, αγωνίστηκε σε δύο τοπικές ομάδες της Οττάβας, τις Πάιονιρς και Ίντρεπιντ.

Στη συνέχεια, ο Ελληνικής καταγωγής Τζων έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Ο Άρης του έδωσε την μεγάλη ευκαιρία να γυρίσει στην Ελλάδα και να κάνει αυτό που αγαπούσε από μικρό παιδί. Στους «κιτρινόμαυρους» αγωνίστηκε από το 1988 έως το 1992. Έπαιξε ως λίμπερο αλλά και ως αμυντικό χαφ. Μόλις αποχώρησε από τον Άρη, φόρεσε τη φανέλα του Παναιτωλικού την αγωνιστική περίοδο 1992/93.

Επέστρεψε, έπειτα, στον Καναδά και υπέγραψε με την Ιμπάκτ ντε Μονρεάλ, στην οποία παρέμεινε έως το 1998 με 126 συμμετοχές και δύο τέρματα, ενώ μετά από ένα “διάλειμμα” δύο σεζόν, επέστρεψε στην ποδοσφαιρική ομάδα του Μόντρεαλ για ακόμα χρονιά, συμπληρώνοντας συνολικά 151 συμμετοχές και 13.976 λεπτά στα επαγγελματικά γήπεδα.

Ο Λημνιάτης αγωνίστηκε σε όλα τα βορειοαμερικανικά πρωταθλήματα της Α’ Κατηγορίας (A-League) και το Εθνικό Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (National Professional Soccer League) με την Ιμπάκτ και το Κάνσας Σίτι Αττάκ την αγωνιστική περίοδο 1995 με 1996. Το 1999, αγωνίστηκε ως δανεικός από την ομάδα του Μόντρεαλ στην Τσάρλεστον Μπάτερι.

Η πρώτη διάκριση που έλαβε ήταν αυτή του «A-League Rookie of the Year», το 1994. Αλλά και το 1996 και το 1997 αυτή του «Αμυντικού της Χρονιάς». Υπήρξε επίσης λαμπαδιοδρόμος μαζί με άλλες προσωπικότητες της ελληνικής κοινότητας στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ντεμπούτο στην Εθνική Ομάδα του Καναδά πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο του 1987 σε φιλικό αγώνα κόντρα στο Ελ Σαλβαδόρ. Κατέγραψε συνολικά 44 συμμετοχές με ένα γκολ. Εκπροσώπησε τον Καναδά σε οκτώ προκριματικούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο τελευταίος του αγώνας ήταν κόντρα στην Εθνική Ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών στους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τον Μάρτιο του 1997. Το μοναδικό του τέρμα επετεύχθη με αντίπαλο την Εθνική Ομάδα της Τζαμάικα.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας, ασχολήθηκε με την Ιμπάκτ ως βοηθός προπονητή. Στις 10 Ιουνίου 2008, υπέγραψε συμβόλαιο ως πρώτος προπονητής αναλαμβάνοντας την διεύθυνση της ομάδας, ενώ τρεις μέρες αργότερα, η ομάδα του Μόντρεαλ πήρε την πρώτη νίκη από την στιγμή που ανέλαβε ο Λημνιάτης. Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια της ομάδας να προκριθεί στο Κύπελλο CONCACAF, αποχώρησε στις 14 Μαΐου του 2009.

Οι διακρίσεις, όμως, δεν τελείωσαν για το βετεράνο ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή ποδοσφαίρου. Με την ανάδειξη του στα Βραβεία «ΔΕΚΑ» στις 11 Μάϊου 2017 ως «Προσωπικότητα της Χρονιάς» στον Καναδά. Ο Τζων είναι ένας από τους ειδήμονες στο ποδοσφαιρικό κομμάτι στο Κεμπέκ, συμμετέχοντας λόγω αυτού σαν αρθρογράφος σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες

Είκοσι χρόνια μετά από την τελευταία του παρουσία στην Ελλάδα, την επισκέφτηκε εκ νέου τώρα και θα την «χαρεί» για τρεις εβδομάδες. Στο περιθώριο της επιστροφής του δεν έχασε την ευκαιρία να παραβρεθεί στο «Κλεάνθης Βικελίδης”, όντας απόλυτα συγκινημένος που βίωσε και πάλι την αύρα του Χαριλάου!

Θυμηθείτε τις δηλώσεις του ΛΗΜΝΙΑΤΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

To Top