Τζόκοβιτς: Συνελήφθη και αναμένεται να απελαθεί δυο ώρες μετά τη δικαστική του δικαίωση!

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αυστραλία, ο Νόβακ Τζόκοβιτς συνελήφθη πριν από λίγο.

Δύο ώρες μετά την δικαίωσή του από το δικαστήριο της Μελβούρνης, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή του, όπως αναφέρει δημοσιογράφος από την Σερβία που μίλησε με τον πατέρα του τενίστα.

Διαβάστε τι έγινε νωρίτερα αναλυτικά:

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δικαιώθηκε (προσωρινά τουλάχιστον) από το δικαστήριο και η βίζα του παραμένει σε ισχύ!

Ο δικαστής Αντονι Κέλι έκρινε πως η απόφαση ακύρωσης της βίζας του Σέρβου ήταν «παράλογη» και γι’ αυτό κρίνει ότι ο αθλητής μπορεί να παραμείνει στη χώρα. Εχοντας τα στοιχεία, θεώρησε πως από την πλευρά του ο αθλητής τήρησε όλα όσα προβλέπονταν με βάση την ενημέρωση που του είχε δοθεί από την Αυστραλία και τον δικαίωσε.

Εγινε διακανονισμός κατά την διάρκεια του break από τις δύο πλευρές σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα καλύψει τα έξοδα της δίκης και ο Τζόκοβιτς θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος μέσα σε 30 λεπτά παραλαμβάνοντας το διαβατήριό του και τα αντικείμενά του.

Η απόφαση αυτή όμως δεν κάνει τον Σέρβο να πανηγυρίζει κι αυτό γιατί η πλευρά της κυβέρνησης μέσω του δικηγόρου της, τόνισε στο δικαστήριο πως ο αρμόδιος υπουργός έχει το δικαίωμα να παρέμβει και να ακυρώσει την απόφαση και να απελάσει τον Τζόκοβιτς αν το κρίνει σωστό, κάτι που αναμένεται να φανεί αν θα γίνει, τις επόμενες ώρες.

Αν το πράξει, ο Νόλε δεν θα μπορεί να επιστρέψει στη χώρα για 3 χρόνια. O δικηγόρος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση ανέφερε μετά το πέρας της δίκης ότι ο αρμόδιος υπουργός το σκέφτεται να πάρει πάνω του την υπόθεση, χωρίς αυτό βέβαια να είναι και σίγουρο.

Το σκεπτικό της απόφασης

Οπως τονίζουν τα ξένα ΜΜΕ, η κυβέρνηση αναγνώρισε στην διάρκεια των διακανονισμών ότι δεν έδωσε αρκετό χρόνο στον Σέρβο να απολογηθεί και να παραθέσει στοιχεία κατά την κράτησή του στο αεροδρόμιο ώστε να μην ακυρωθεί η βίζα του.

Ωστόσο, παρά τον διακανονισμό, ο υπουργός Μενατάστευσης, Αλεξ Χοκ, έχει το δικαίωμα να παρέμβει λόγω αξιώματος και να ακυρώσει την απόφαση του δικαστηρίου, πράγμα που σημαίνει πως δεν αποκλείεται να έχουμε και… δεύτερο ημίχρονο στην υπόθεση. Η τοποθέτηση αυτή του εκπροσώπου της κυβέρνησης στη δίκη, δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον δικαστή (ανέφερε πως δεν του αρέσει να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους απειλές)…

Τι ειπώθηκε στην δίκη

Ο συνήγορος του ΤζόκοβιτςΝίκολας Γουντ, εξήγησε την διαδικασία της Ειδικής Επιτροπής για το πως εγκρίνει κάποιον για να πάρει εξαίρεση όταν δεν έχει εμβολιαστεί.
Στην αίτηση που συμπληρώνει ο αιτών, όπως ανέφερε, φαίνεται ξεκάθαρα ότι αν κάποιος έχει περάσει κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο (με απόδειξη το PCR τεστ), μπορεί να αιτηθεί προσωρινή εξαίρεση σημειώνοντας ότι δεν «συμβουλεύει το χαρτί πως ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει».

Ακόμη, ο Γουντ εξήγησε στο δικαστήριο πως αιτήθηκε δικηγόρο και του αρνήθηκαν πρόσβαση σε έναν από τις αρχές στο αεροδρόμιο, λέγοντάς του ότι «κανείς δεν μπορούσε να τον βοηθήσει εκείνη τη στιγμή». Παράλληλα, κατηγόρησε τον υπεύθυνο που αποφάσισε να ακυρώσει τη βίζα, ότι δεν έδωσε ποτέ στον Τζόκοβιτς επαρκή στοιχεία για τους λόγους που το κάνει.

Ο συνήγορος του Σέρβου τόνισε ότι ζητήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό να μην ακυρωθεί η βίζα καθώς ο πελάτης του κινήθηκε με βάση το memo που είχαν δώσει οι διοργανωτές του Australian Open ώστε να ταξιδέψει στην Αυστραλία. Ο λόγος που ανέφερε το παραπάνω ήταν γιατί ο Νόλε κινδύνευε να τιμωρηθεί με 3 χρόνια απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, αν τελικά η απόφαση ήταν να απελαθεί.

Σημείωσε δε ότι παρά το γεγονός ότι ο Τζόκοβιτς δεν ήταν υποχρεωμένος, μπήκε στην διαδικασία να κάνει δήλωση για την ιατρική του αντένδειξη, προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία.

Αφού αναλύθηκε λεπτό προς λεπτό όλη η διαδικασία στο αεροδρόμιο, ο Κρίστοφερ Τραν εκπροσώπησε την πλευρά της κυβέρνησης εξηγώντας τους λόγους που αποφασίστηκε η ακύρωση της βίζας του Νο1 στον κόσμο, για περίπου μισή ώρα.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες των συνηγόρων του Τζόκοβιτς, αλλά και του δικαστή ότι οι αρχές τον «πίεζαν υπερβολικά για 8 ώρες» στην αίθουσα συνεντεύξεων, με την διαδικασία να έχει ηχογραφηθεί.

Παράλληλα, παρουσίασε παρόμοιες υποθέσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ακυρώθηκε η βίζα του Τζόκοβιτς. Μία από αυτές μάλιστα, θύμισε στον δικαστή πως εκείνος ήταν που είχε πάρει την απόφαση να παραμείνει η απόφαση για απέλαση.

Ο Τραν απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης στις κατηγορίες της πλευράς Τζόκοβιτς, τονίζοντας πως είχε λάβει ενημέρωση έγκαιρα για την ακύρωση της βίζας του, όπως και ότι ποτέ δεν του απέκλεισαν μία δίκαιη μεταχείριση.

Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τον ισχυρισμό του τενίστα ότι είχε πάρει βεβαιώσεις ότι η ιατρική εξαίρεση του δίνει το δικαίωμα να εισέλθει στη χώρα.

Βγήκε από το ξενοδοχείο ο Τζόκοβιτς

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν την δεύτερη διακοπή, στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα (6 το πρωί Ελλάδος) ένα λευκό βαν με φιμέ τζάμια έφυγε από το ξενοδοχείο που «κρατούνταν» ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Το δικαστήριο έδωσε το ΟΚ στον Τζόκοβιτς να φύγει από το ξενοδοχείο και να επιστρέψει αφού βγει η απόφαση, με τον Σέρβο να πηγαίνει στο ξενοδοχείο όπου βρίσκονταν οι δικηγόροι του, παρακολουθώντας την διαδικασία.

To Top