Την Τετάρτη στα χέρια του πρωθυπουργού οι εισηγήσεις για χαλάρωση των μέτρων

Τα θετικά στοιχεία από την εξάπλωση της νόσου ενισχύουν τα σενάρια που θέλουν η έξοδος από την καραντίνα να γίνεται στις 4 Μαΐου, ενώ στις 27 Απριλίου αναμένεται και σχετικό μήνυμα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό υπό τη μορφή διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση που κέρδισε το στοίχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας απέναντι στην πανδημία, θέλει να κερδίσει ένα ακόμα, αυτό της ομαλής εξόδου από την κρίση με τους λιγότερους κινδύνους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βιασύνη και η άρση των μέτρων θα γίνει με ιδιαιτέρως προσεχτικό τρόπο.

Αυτό ανέφερε ουσιαστικά και ο Σωτήρης Τσιόδρας σήμερα: “Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται. Το R0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό μας δίνει περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων, που θα γίνει σταδιακά και με προσοχή. Έχουν αναπτυχθεί, από επιστήμονες της χώρας μας (ΕΟΔΥ, Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.λπ.) μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν τις τάσεις της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο. Αυτά θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση ώστε να ελέγχουμε τη χαλάρωση και το πώς θα γίνεται αυτή. Δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία στη χώρας μας μετά από μια τόσο επιτυχημένη πορεία, ακόμα κι αν αυτή σχετίζεται με περισσότερους από 100 νεκρούς. Ο συστηματικός σχεδιασμός και διάλογος συνεχίζεται. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν περαιτέρω παρεμβάσεις για τα μέτρα και τη σχεδιαζόμενη σταδιακή χαλάρωσή τους”.

Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης προκειμένου να ελεγχθεί ο συνωστισμός. Το ίδιο διάστημα θα σηκώσουν ρολά σε περιορισμένο αριθμό καφέ και εστιατόρια τα οποία θα χρησιμοποιήσουν τους εξωτερικούς χώρους ενώ θα υπάρχουν και αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

Λίγο νωρίτερα πιθανότερα στις 27 Απριλίου, υπάρχει η εισήγηση να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία.

Σταδιακά θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις εργασίες τους οι υπάλληλοι σε υπουργεία αλλά και στις κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου, οι οποίες μέχρι σήμερα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ιδιαιτέρως θολή είναι η κατάσταση στα σχολεία. Το μόνο βέβαιο είναι πως στις 11 Μαΐου το κουδούνι θα χτυπήσει μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να διδαχθούν την ύλη του Μαρτίου και να ετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όσον αφορά τις άλλες τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχει μεγάλος προβληματισμός καθώς από την μία δεν υπάρχουν οι χώροι προκειμένου στην κάθε αίθουσα να υπάρχουν 10 με 15 παιδιά, ενώ από την άλλη υπάρχει ο φόβος της μετάδοσης της νόσου στους ηλικιωμένους οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις προσέχουν τα εγγόνια τους.

Τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα

Από τις αρχές του καλοκαιριού, σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα Μουσεία, ενώ έως τα τέλη του Ιουνίου θα ανοίξουν και ορισμένες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. Η σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς συνεπάγεται και αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα του 13033 για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, είτε αυτό αφορά σε προσθαφαιρέσεις κωδικών, είτε στη σταδιακή κατάργηση του.

Πηγή: thetoc.gr

To Top