Την Τρίτη η ιστορική δίκη Τραμπ (video)

Λήγει η προθεσμία κατά την οποία ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ μπορεί να υποβάλει ένα προδικαστικό σύντομο υπόμνημα, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η δεύτερη του δίκη στη Γερουσία, για υποκίνηση των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου, όταν και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο οι οπαδοί του.

Οι εννέα βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα υπηρετήσουν ως εισαγγελείς ελπίζουν να πείσουν τα μέλη της Γερουσίας των 100 εδρών να καταδικάσουν τον Τραμπ και τελικά να τον εμποδίσουν να διεκδικήσει ξανά δημόσια αξιώματα. Ο Τραμπ έληξε την τετραετή θητεία του στις 20 Ιανουαρίου, έχοντας χάσει τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Εμμένει στα επιχειρήματά της η υπεράσπιση του Τραμπ

Η προθεσμία της Δευτέρας για την κατάθεση από τη νομική ομάδα του Τραμπ έρχεται καθώς η υπεράσπιση ετοιμάζεται να δώσει έμφαση στο επιχείρημά της – που είχε διατυπωθεί σε προηγούμενη κατάθεση – ότι η Γερουσία δεν διαθέτει τη συνταγματική εξουσία να διεξάγει τη δίκη τώρα που έχει αποχωρήσει από το αξίωμα και είναι ιδιώτης. Η αμφισβήτηση της υπόθεσης εναντίον του Τραμπ για τέτοιους λόγους θα επέτρεπε στους συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία να ψηφίσουν κατά της καταδίκης χωρίς να υπερασπιστούν άμεσα την «εμπρηστική» ομιλία του στους υποστηρικτές λίγο πριν από τις ταραχές.

Το Σώμα, το οποίο ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, κατήγγειλε τον Τραμπ στις 13 Ιανουαρίου με κατηγορία για υποκίνηση εξέγερσης, επικεντρωμένο σε αυτήν την ομιλία. Είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που κατηγορείται δύο φορές και ο πρώτος που αντιμετωπίζει δίκη μετά την αποχώρησή του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ομιλίας, ο Τραμπ επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες και προέτρεψαν τους υποστηρικτές τους να βαδίσουν στο Καπιτώλιο, λέγοντάς τους να «σταματήσουν την κλοπή», «να δείξουν δύναμη» και «να πολεμήσουν σαν να είναι κόλαση». Η οργή διέκοψε την επίσημη πιστοποίηση του Κογκρέσου για την εκλογική νίκη του Μπάιντεν, οι βουλευτές έσπευσαν να κρυφτούν για να προστατευτούν από το πλήθος, ενώ 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η πρώτη δίκη του κ. Τραμπ για κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση του Κογκρέσου που προέκυψε από το αίτημά του να διενεργήσει έρευνα στην Ουκρανία για τη δράση του ιού Μπάιντεν, Χάντερ, έληξε πέρυσι με απαλλαγή από την τότε ρεπουμπλικανική Γρουσία

To Top