Τι αλλάζει από Δευτέρα στις μετακινήσεις – Τι ισχύει για τη Θεσσαλονίκη

Στο θέμα των μετακινήσεων αναφέρθηκε και πάλι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως από Δευτέρα είναι ελεύθερη η κίνηση των πολιτών εντός του Νομού μόνιμης κατοικίας τους με εξαίρεση τις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η μετακίνηση επιτρέπεται εντός των χωροταξικών ορίων της ίδιας μητροπολιτικής περιοχής.

Από κει και πέρα ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για την χαλάρωση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά “θέλω να χτυπήσω καμπανάκι” και δεν “αντιλαμβανόμαστε αυτήν τη χαλάρωση”, η οποία μάλιστα αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που παρουσίασε. Χθες επιβλήθηκαν 57 πρόστιμα για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας, ενώ βεβαιώθηκαν 1301 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση – οι περισσότερες σε μία μέρα από την αρχή της κρίσης – και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμεναπρόστιμα. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις και συνελήφθησαν 9 άτομα για λειτουργίακαταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση.

“Μένουμε σπίτι, όποια άλλη λογική είναι παντελώς επικίνδυνη”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι “η κάθε μέρα που μένουμε σπίτι κάνει ακόμα πιο ισχυρά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα”. Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς “που φέτος θα είναι αλλιώς” και υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας.

Στο τρίπτυχο του νέου σχεδίου, χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, που θα εφαρμοστεί από την Δευτέρα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Τόνισε με έμφαση ότι για τρεις μέρες ακόμα, οι οποίες είναι κρίσιμες για την επόμενη φάση, “μένουμε σπίτι” και τα μέτρα περιορισμού της κίνησης ισχύουν στο ακέραιο.

“Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά”

Η προσπάθεια συνεχίζεται επισήμανε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι”πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις και γι’ αυτό μελετάτε το κάθε βήμα με προσοχή”. Οπως είπε, έτοιμος δρόμος δεν υπάρχει, “βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά” αλλά “με την εμπειρία, τις επιστημονικές γνώσεις, τις υπηρεσιακές δυνατότητες σε πλήρη συναγερμό, γι’αυτό και μιλάμε για σχέδιο, το οποίο στην πορεία μπορεί να τροποποιείται αναλόγως των εξελίξεων”.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τι γίνεται σε κάθε χώρα, όπως και άλλες χώρες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τι κάνουμε εμείς. “Ο καθένας προσπαθεί να αντλήσει εμπειρία από θετικές πρακτικές. Προχωράμε¨, συμπλήρωσε, με βάση επιστημονικές συμβουλές και πρώτο μέλημα την υγεία των πολιτών.

Μπαράζ ελέγχων σε δομές φιλοξενίας

Ανακοίνωσε επίσης, ότι ολοκληρώνεται σήμερα στις 20.00 η παράταση της καραντίνας που αφορούσε τμήμα του οικισμού Νέας Σμύρνης στη Λάρισα.

Ακόμη τις τελευταίες ημέρες έχει πραγματοποιηθεί “μπαράζ δειγματοληπτικών ελέγχων”, συνολικά έχουν ελεγχθεί 1280 δείγματα από  συνεργεία του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ σε 14 δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

Οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο συνεχίζονται και χθες έφτασαν στη χώρα μας δύο τακτικές πτήσεις στις οποίες επέβαιναν συνολικά 159 άτομα. Υπεβλήθησαν σε τεστ και μόνο ένα βρέθηκε θετικό.

Πηγή: newsit.gr

To Top