ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι αλλάζει στους κανονισμούς της φετινής Α1

Με δύο σημαντικές αλλαγές ξεκινά σε μερικές ώρες η Α1 της σεζόν 2016-17, αφού αλλάζει το καθεστώς για τους αλλοδαπούς παίκτες αλλά και το σύστημα διεξαγωγής των πλέι οφ. 

Μεταγραφές ξένων παικτών

Η πρώτη σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με την αλλαγή πολιτικής στη στελέχωση των ρόστερ με ξένους καλαθοσφαιριστές. Αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα αλλά και θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος, ήταν το 4+2, δηλαδή μέχρι 4 ξένοι (εκτός Ευρώπης) και 2 κοινοτικοί (με ευρωπαϊκό διαβατήριο) σε κάθε ομάδα.

Αυτό θα αλλάξει από την πρώτη αγωνιστική του δευτέρου γύρου (14η), όταν και κάθε ομάδα θα μπορεί να καλύπτει ακόμα και τις έξι θέσεις των ξένων, αποκλειστικά με μη κοινοτικούς παίκτες. Ο λόγος που ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί με το παλιό καθεστώς, έχει να κάνει με το ότι η αργοπορημένη λήψη της παραπάνω απόφασης, υπήρχε κίνδυνος να επηρεάσει τον προγραμματισμό των ομάδων.

«Επανάσταση» στα πλέι οφ

Τα πλέι οφ όπως τα ξέρατε, να τα ξεχάσετε τουλάχιστον για φέτος! Το μέχρι πέρυσι σύστημα, προέβλεπε την πρόκριση των οκτώ πρώτων ομάδων στα πλέι οφ και από εκεί και πέρα μέσω των «σταυρωμάτων» 1-8, 2-7, 3-6, 4-5, φτάναμε μέχρι τους τελικούς και την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Πλέον, οι δύο πρώτοι της κανονικής περιόδου θα προκρίνονται απευθείας στα ημιτελικά.
Στην πρώτη φάση των πλέι οφ, θα μετέχουν οι ομάδες που τερμάτισαν από τις θέσεις 5 έως 8 (5-8, 6-7). Η πρόκριση θα κρίνεται στις δύο νίκες και οι ομάδες που θα προχωρούν, θα αντιμετωπίζουν με μειονέκτημα έδρας τις ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 3-4.

Και σε αυτή τη φάση, η πρόκριση για τα ημιτελικά θα κρίνεται στις δύο νίκες, ενώ στη συνέχεια (ημιτελικά, τελικοί) οι νικητές θα αναδεικνύονται στις τρεις νίκες.

Πηγή: novasports.gr

To Top