ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Τι ισχύει για τις αλλαγές ξένων, τι αναφέρει ο κανονισμός πρωταθλήματος!

Ο Άρης συμπληρώνει τρεις αλλαγές στον β’ γύρο του πρωταθλήματος εφόσον αντικαταστήσει τον Γκόρντον. Τι ισχύει αν θέλει να κάνει κι άλλη αλλαγή και το κυριότερο: Μπορεί;

Οι κίτρινοι στον β’ γύρο έχουν αντικαταστήσει τον Έρικ Μπάκνερ και τον Ντέβιν Μαρμπλ με τους Τζάστιν Τζάκσον και Τζαμόν Γκόρντον.

Στο άρθρο 64 του κανονισμού πρωταθλήματος αναλύονται – με όχι και τόσο μεγάλη σαφήνεια είναι η αλήθεια – τα δεδομένα για τις αλλαγές ξένων.

Στην παράγραφο 4 αναφέρεται: “Κάθε Κ.Α.Ε. μετά την λήξη του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος και έως την λήξη των αγωνιστικών της υποχρεώσεων δεν δικαιούται να προβεί σε μείωση του συνολικού αριθμού συμβολαίων τα οποία έχει καταρτίσει με αλλοδαπούς αθλητές, προερχόμενους από χώρες τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ζώνης όπως αυτή καθορίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία (FIBA), και τα οποία είναι σε ισχύ κατά την λήξη του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου”.

Ο κανονισμός αυτός μπορεί να μην ισχύει σε μια σειρά περιπτώσεων, αλλά τον Άρη τον ενδιαφέρει μία συγκεκριμένη, που αναφέρεται μέσα στον κανονισμό: “Σε περίπτωση φυσικής ανικανότητας αθλητή ΚΑΕ λόγω ατυχήματος που έγινε εκτός ή εντός αγώνων ή προπονήσεων της ΚΑΕ, εφαρμοζόμενων των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την δυνατότητα λύσης του συμβολαίου μετά από παρέλευση χρονικού διαστήματος διακοπής του”.

Ο Άρης οφείλει να έχει βάσει κανονισμού ως το τέλος της περιόδου όσους ξένους είχε στο τέλος του πρώτου γύρου. Βέβαια υπάρχει το οξύμωρο στην συγκεκριμένη περίπτωση, διότι λογίζεται και το συμβόλαιο του Βίκτορ Σανικίτζε.

Ο Άρης παίζει με πέντε ξένους από το ξεκίνημα, άρα λογικά θα έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει την εξάδα του έως και 24 ώρες πριν από την έναρξη των πλέι οφ, αν και εφόσον το θελήσει.

Το αναφέρει αυτό η παράγραφος 5 του άρθρου 64: “Σε περίπτωση που Κ.Α.Ε δεν έχει συμπληρώσει κατά την μετεγγραφική περίοδο τον ανώτατο αριθμό αθλητών που δικαιούται, μπορεί ελευθέρως να τον συμπληρώσει εντός της άνω προθεσμίας (δηλ. έως 24 ώρες πριν την έναρξη των play offs) με έλληνες ή αλλοδαπούς καλαθοσφαιριστές (με τον άνω περιορισμό των έξι αλλοδαπών καλαθοσφαιριστών στις αντίστοιχες κατηγορίες) που δεν έχουν συμβατική δέσμευση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και δεν έχουν αγωνισθεί σε άλλη ελληνική διοργάνωση κατά την ίδια αγωνιστική περίοδο…”.

To Top