ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι ζητούν από τη νέα κυβέρνηση, 6 μεγάλοι φορείς της Θεσσαλονίκης

Η ώρα των εκλογών έφτασε για άλλη μια φορά, μέσα σε λίγους μήνες. Το Press724, μίλησε με τους προέδρους έξι μεγάλων φορέων της Θεσσαλονίκης και στην επικοινωνία μας τέθηκε το ερώτημα «τι διεκδικείτε από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, από τις εκλογές της Κυριακής». Σχεδόν όλοι οι φορείς, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, έθεσαν ως βασικά ζητήματα, το φορολογικό, τη ρευστότητα, αλλά κυρίως την πολιτική σταθερότητα.

Δείτε αναλυτικά τι είπαν στο Press724.gr, οι πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου  Θεσσαλονίκης, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας Θράκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αλλά και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων ν.Θεσσαλονίκης.

 

mixalis-zorpidisΕπαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος Μιχάλης Ζορπίδης

Το Επαγγελματικό επιμελητήριο ζητάει να υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα σιγουριάς, χωρίς συνεχή δημοψηφίσματα και εκλογικές διαδικασίες, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα και στην αγορά. Επίσης:

– Ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα και πιο σταθερό

– Να συνεχιστεί το μέτρο των 100 δόσεων

– Να ανοίξουν για τις επιχειρήσεις οι τράπεζες (να τερματιστεί το capital control) και να υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα.

 

pantelis-filipidisΕμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος Παντελής Φιλλιπίδης

Ζητάμε, όσα ζητάμε τα τελευταία 10 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από την Ελλάδα. Το πιο σημαντικό για μας, για την επιβίωση μας, είναι το άνοιγμα της ρευστότητας των τραπεζών. Το οποίο δυστυχώς, δεν υπάρχει τα τελευταία, τουλάχιστον 5 χρόνια της κρίσης. Από ότι καταλαβαίνετε, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς ζεστό χρήμα, το οποίο έχει εξαφανιστεί από την αγορά.

Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα:

– Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο νέο ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται αυτήν την στιγμή. Για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ανάπτυξη οι ΜΜΕ, γιατί στην Ελλάδα η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει από αλλού.

– Να επιλυθούν τα προβλήματα του ασφαλιστικού μας συστήματος, τομέας που και αυτός δεν προχώρησε καθόλου εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

– Ζητάμε ένα τίμιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα μπορούμε να το πληρώσουμε.

– Και φυσικά πάρα πολλές λεπτομέρειες που αφορούν προβλήματα, στους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης και των ηλεκτρικών ειδών, τα οποία παραμένουν άλυτα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

 

tsarampoulidis-panagiotisΕργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ε.Κ.Θ, οι εργαζόμενοι εδώ και 5 χρόνια, βρίσκονται σε μια κρίση για την οποία δεν έχουν καμία ευθύνη και διανύουμε την περίοδο του τρίτου μνημονίου. Οι κυβερνώντες παλαιότερα , δεν άκουγαν το εργατικό κίνημα και πιστοί στις εντολές της Ε.Ε, εφάρμοζαν τις πολιτικές τους, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες που θα είχαν αυτές στους εργαζόμενους . Η δε τελευταία παραιτηθείσα κυβέρνηση, είχε υποσχεθεί τα πάντα, ουσιαστικά υιοθέτησε τις θέσεις μας και τις έκανε πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όμως στην πορεία όλα διαψεύστηκαν.

Το ΕΚΘ , ζητάει λοιπόν:

– Επαναφορά του κατώτατου μισθού, σε ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν μιλάμε για χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους, μέσα στο 2015. Θα μπορούσαμε να κουβεντιάσουμε ώστε μέσα στο 2016 να έχουμε τα πρώτα βήματα ώστε να ισσοροπήσουν οι μισθοί.

– Ζητάμε την επεκτασιμότητα και την καθολικότητα  των Συλλογικών Συμβάσεων.

– Να ληφθούν μέτρα για το ασφαλιστικό, γιατί ακόμη και σήμερα που μιλάμε υπάρχει 25% μαύρη και αδήλωτη, ανασφάλιστη εργασία .

– Οι άμεσοι φόροι οι οποίοι πλήττουν το σύνολο της κοινωνίας είναι άδικοι. Θα πρέπει λοιπόν στοχευμένα να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και η παραοικονομία, προκειμένου να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι από τους φόρους τους οποίους σε κάθε περίπτωση δεν έχουν και τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Byron TheologisΈνωση Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας Θράκης – Πρόεδρος Βύρων Θεολόγης

Η θέση μας δεν είναι να τοποθετούμαστε πολιτικά, αλλά εκείνα τα οποία ζητάμε από την κυβέρνηση που θα προκύψει, που θα είναι προϊόν της βούλησης του Ελληνικού λαού και θα εκφράζει την πλειοψηφία φυσικά, είναι τα εξής:

– Να υπάρχει σταθερότητα

– Να υπάρχει προοπτική τετραετίας για να μπουν τα πράγματα σε κάποια σειρά και να μπορεί ο κόσμος να προγραμματίζει το μέλλον του.

 

Τεχνικό Επιμελητήριο ΤΕΕ/ΤΚΜ – Πρόεδρος Πάρις Μπίλλιας

Για το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το βασικότερο για τις υποδομές της πόλης, είναι αφενός να πληρωθούν άμεσα οι ανάδοχοι που εκτελούν έργα του ΕΣΠΑ, ώστε να προλάβουν αν είναι δυνατόν – πράγμα αρκετά δύσκολο – να υλοποιηθούν εντός του 2015, για να μην απενταχθούν και αν απενταχθούν να μην πάνε ως έργα-γέφυρες για το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο, το ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) , γιατί αυτό θα σημαίνει και απώλεια πόρων, αλλά και ανατροπή στον όποιο σχεδιασμό του ΣΕΣ.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ:

– Είναι απαραίτητο να τρέξει άμεσα, χτες αν ήταν δυνατόν , το ΣΕΣ, προκειμένου να μειωθεί η αναμενόμενη ύφεση που θα έχουμε, γιατί οι μόνοι πόροι που υπάρχουν διαθέσιμοι αυτήν την περίοδο για να χρηματοδοτήσουμε έργα και υπηρεσίες, είναι μόνο το ΣΕΣ. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να είναι εμπροσθοβαρές.

– Πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός αναπτυξιακών έργων, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιούνκερ. Αυτά τα έργα θα πρέπει να είναι σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

– Το πιο σημαντικό από όλα και εξίσου άμεσο με τα προηγούμενα, είναι το θέμα του μετρό της Θεσσαλονίκης. Να βρεθεί λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Δεν μπορεί  η πόλη να συνεχίζει να ταλαιπωρείται, δεν μπορεί να συνεχίζουν οι επιχειρήσεις να κλείνουν εξαιτίας των έργων, δεν μπορεί να χάνονται πόροι από το έργο, θέσεις εργασίας και να μην ξέρουμε τι θα γίνει. Πρέπει άμεσα να ληφθεί απόφαση από την επόμενη κυβέρνηση, να ξέρουμε πιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και να σχεδιαστούν και οι επόμενες επεκτάσεις του.  Είναι πολύ βασικό γιατί θα είναι ένα πραγματικά αναπτυξιακό έργο, θα δώσει ανάσα σημαντική στην πόλη, θα εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες και θα μειωθεί η εξάρτηση από τα αυτοκίνητα.

– Τέλος, σε συνάρτηση και με το μετρό Θεσσαλονίκης, να δοθεί επιτέλους μια ρεαλιστική , βιώσιμη λύση για τον σταθμό της Βενιζέλου, όπου θα πρέπει να συνυπάρξουν και ο σταθμός και τα αρχαία. Για αυτό έχουμε συγκεκριμένη, διατυπωμένη άποψη. Δυστυχώς η τελευταία  απόφαση του ΚΑΣ, αντί να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, βάζει επιπλέον εμπόδια.

giannis-mandrinosΟμοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος Γιάννης Μανδρίνος

Η Ομοσπονδία, ζητάει από τη νέα κυβέρνηση, τα κατώτερα μέτρα, τα οποία θα συμβάλλουν στη διάσωση και επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

– Εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα έχει διάρκεια ζωής, τουλάχιστον μια 5ετία

– Κατάργηση του κεφαλαιουχικού φόρου και το ΕΝΦΙΑ

– Κατάργηση των προκαταβολών

– Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

– Μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29%, στο 26

– Επαναφορά του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ

– Θέσπιση οικονομικών και αναπτυξιακών κινήτρων για συνένωση και συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων

– Σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων

– Εύκαιρη πρόσβαση των επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας

– Κατάργηση της γραφειοκρατίας

– Και τέλος κατάργηση όλων των άδικων φόρων που αποτελούν αντικίνητρο και δυσχεραίνουν την αναπτυξιακή προσπάθεια  .

Πηγή: press724.gr

To Top