ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι θα σημαίνει ποδοσφαιρικό Grexit – Τεράστιες ζημιές ακόμη και για το ελληνικό Δημόσιο

H συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με τους αξιωματούχους των FIFA & UEFA καθώς και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη, δεν οδήγησε σε συμφωνία. Ο υφυπουργός Αθλητισμού επιμένει σε διακοπή του Κυπέλλου, το ποδοσφαιρικό Grexit απέχει πλέον μια ανάσα για την Ελλάδα και το iefimerida.gr καταγράφει τις συνέπειές του.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ολοκαύτωμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ό,τι χτίστηκε τα τελευταία χρόνια, από την πρώτη ημέρα που επαγγελματικού επιπέδου στη χώρα μας, θα χαθεί μονομιάς.

Οι δηλώσεις του Μάριου Λευκαρίτη, ήταν ενδεικτικές για το τι θα ακολουθήσει ωστόσο οι λεπτομέρειες είναι αυτές που δείχνουν και τα δεινά που θα ακολουθήσουν σε κάθε επίπεδο, αφού η ζημιά δεν περιορίζεται μόνο στους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς αλλά επεκτείνεται και στο ελληνικό Δημόσιο.

Ελληνικοί Σύλλογοι: Κανένας ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα Κύπελλα Ευρώπης. Δεν θα έχει δικαίωμα ούτε καν για φιλικό παιχνίδι με σύλλογο του εξωτερικού. Με δεδομένο πως η Ελλάδα δεν θα εκπροσωπείται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα χάνει περισσότερο έδαφος στην κατάταξη της UEFA, πέφτοντας πολύ πιο χαμηλά από την 14η θέση.

Εθνικές ομάδες: Δεν αφορά μονάχα την ομάδα των Ανδρών αλλά όλες τις εθνικές ομάδες ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Καμία από τις ομάδες δεν θα μπορεί να αγωνιστεί σε επίσημη ή ανεπίσημη διοργάνωση υπό την αιγίδα της FIFA και της UEFA. Και εδώ ισχύει η πτώση στην παγκόσμια κατάταξη, η οποία θα φέρει τις Εθνικές ομάδες μας πολλά χρόνια πίσω.

Ποδοσφαιριστές: Εδώ τα πράγματα αρχίζουν πλέον και επηρεάζουν ακόμη και το ελληνικό δημόσιο. Οι Έλληνες παίκτες δεν θα έχουν δικαίωμα να πάρουν μεταγραφή σε σύλλογο του εξωτερικού ενώ όσοι αγωνίζονται ως δανεικοί αυτή την στιγμή δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη μεταγραφή τους. Αυτό θα συμβεί γιατί η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία, δεν θα έχει αλληλογραφία με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες και δεν θα μπορεί να εκδώσει ούτε να πάρει δελτία. Οι ξένοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται αυτή την στιγμή στη χώρα μας θα έχουν το δικαίωμα να μείνουν ελεύθεροι προσφεύγοντας στη FIFA και το χειρότερο θα είναι πως οι ελληνικοί σύλλογοι που έχουν τα συμβόλαιά τους θα καταλήξουν απλά με χαρτιά στα χέρια, χωρίς να αποκομίσουν οικονομικό όφελος. Εννοείται, πως κανένας ελληνικός σύλλογος δεν θα μπορεί να αποκτήσει ξένο ποδοσφαιριστή.

Ελληνικό Δημόσιο: Εδώ ακριβώς έρχεται και η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο. Η φορολογία για τα συμβόλαια των ξένων ποδοσφαιριστών στη χώρα μας είναι στο 40%. Αυτόματα αυτά τα χρήματα χάνονται για το ελληνικό δημόσιο, η ζημιά του οποίου όμως δεν περιορίζεται εκεί. Οι ομάδες αποδίδουν φόρους από τα τηλεοπτικά έσοδα και τους χορηγούς, οι οποίοι φυσικά θα σταματήσουν να υπάρχουν για ένα προϊόν που δεν θα θυμίζει τίποτα σε… ποδόσφαιρο!

Ελληνική διαιτησία: Ότι ισχύει για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, θα ισχύει και για τους Έλληνες διαιτητές αλλά και παράγοντες. Από την στιγμή που η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται ως ομοσπονδία, κανένας διαιτητής δεν θα μπορεί να μετέχει σε οποιαδήποτε αναμέτρηση υπό την αιγίδα των FIFA & UEFA. Το ίδιο θα ισχύει και για τους παράγοντες.

ΕΠΟ: Από την στιγμή που δεν θα αναγνωρίζεται ως ομοσπονδία, θα σταματήσει κάθε είδους οικονομική υποστήριξη από την παγκόσμια αλλά και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Θα βγει εκτός των αναπτυξιακών προγραμμάτων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρήσει ούτε καν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το οποίο ζει κυρίως με έσοδα προερχόμενα από την ΕΠΟ.

Πηγή:  iefimerida.gr

To Top