ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Τοπαλίδης: “Ο Ζαγοράκης μίλησε για την αδικία του Άρη και ανέδειξε την τοξικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου!”

O άνθρωπος που στάθηκε στο πλευρό του Ότο Ρεχάγκελ και μαζί κατέκτησαν το ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004, o Γιάννης Τοπαλίδης, μίλησε με αφορμή την ταινία “Βασιλιάς Ότο” και αναφέρθηκε στα σύγχρονα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 101,7

Ήταν μεγάλη η αγάπη του κόσμου; Ήμασταν με τον Ότο Ρεχάγκελ στην Αθήνα 2 μέρες τώρα, ωραία ήταν αλλά και όλη την ημέρα «τρέχαμε» παντού. Εγώ τώρα επέστρεψα στην Θεσσαλονίκη, κοιμήθηκα και ξεκουράστηκα λιγάκι. Ήταν γλυκιά η κούραση, εκεί δεν το καταλαβαίνεις, αλλά όταν έφτασα Θεσσαλονίκη ήμουν εξαντλημένος.

Σχετικά με την πρεμιέρα της ταινίας “King Otto”: Η ταινία μιλάει κυρίως για τον Ότο Ρεχάγκελ αλλά και για την γενικότερη πορεία που κάναμε τότε, μιλάει ο Ρεχάγκελ, δείχνουν στιγμιότυπα από τότε, μιλάνε οι παίκτες και εγώ. Έτσι όπως το είδαμε, είναι ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ. Την ερχόμενη Πέμπτη θα προβληθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, έτσι γνωρίζω. Όλοι οι προσκεκλημμένοι όταν το είδαμε ήμασταν ενθουσιασμένοι, ο καθένας θα το δει και θα κρίνει.

Η ταινία γύρισε πολύ τον χρόνο πίσω; Έδειξε από όλα τα παιχνίδια, ακόμα και από την προκριματική φάση, στιγμιότυπα, μιλούσαν όλοι οι πρωταγωνιστές, υπήρξαν μερικά ωραία σημεία που πρέπει να παρακολουθήσει ο κόσμος, δίνουν τις δηλώσεις τους οι παίκτες, μιλάει και ο Γκαγκάτσης. Τον περισσότερο χρόνο μιλάει ο Ότο Ρεχάγκελ, σχεδόν στην μισή ταινία. Έδειξε το γκολ του Ζαγοράκη με την Γαλλία, τον τελικό. Δεν νομίζω πως μπορώ εύκολα να ξεχωρίσω κάποια στιγμή, αλλά σαν σημαντική μπορώ να αναφέρω το γκολ με την Γαλλία, το γκολ του Ζαγοράκη με την σέντρα και την κεφαλιά. Κατά τα άλλα, όλες οι στιγμές είχαν μεγάλη αξία.

Η αποχώρηση του Θοδωρή Ζαγοράκη από πρόεδρος της ΕΠΟ λόγω τοξικού περιβάλλοντος: Εμείς όταν ήρθε η στιγμή να συναντηθούμε, ήρθε κάποιος από τους παίκτες μας και μας είπε ότι παραιτήθηκε ο Ζαγοράκης. Στο παρασκήνιο δεν ξέρουμε τι μπορεί να έχει γίνει, σίγουρα όταν ο Ζαγοράκης πήρε την προεδρία χαρήκαμε και περιμέναμε πως πολλά πράγματα θα αλλάξουν, αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τόσο περίπλοκο και δύσκολο, που δεν μπορείς εύκολα να το αλλάξεις. Εγώ ήμουν 10 χρόνια στην ΕΠΟ και πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολος χώρος το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ρεχάγκελ δεν ανταποκρινόταν σε καμία πίεση, ο Ότο ήταν απλησίαστος. Έλεγε ότι ή θα κάνω αυτό που θέλω ή θα φύγω.

Ο Όττο έφερε την αλλαγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως αυτό δεν υπάρχει έντονα σήμερα: Αυτά που είπα αφορούσαν την Εθνική. Αν μιλήσουμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν θα αναφερθούμε μόνο στην Εθνική, αλλά σε όλες τις ελληνικές ομάδες. Εδώ κάθε χρόνο μαλώνουμε για το ποιος κάνει κουμάντο στην ΕΠΟ. Είναι τρελά πράγματα. Δεν μίλησα με τον Ζαγοράκη αυτές τις ημέρες και δεν είχα και κάτι να του πω. Είχαμε μιλήσει πριν παραιτηθεί και συμφωνήσαμε πως θα πηγαίναμε μαζί στον αγώνα. Μαζί θα πηγαίναμε, αλλά αυτά τα ζητήματα είναι λεπτά.

Ισχύουν οι φήμες επιστροφής σας στην Εθνική; Όχι δεν ισχύει, δεν είχε γίνει καμία τέτοια συζήτηση, δεν ξέρω αν το σκεφτόταν, αλλά δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο, εξάλλου μιλάμε και για ανθρώπους μεγάλων σε ηλικία. Εγώ αστειεύτηκα πολλές φορές, αλλά δεν είπε ποτέ ότι θέλει να κάνει κάτι τέτοιο. Κανέναν συμβουλευτικό ρόλο επίσης.

Υπάρχει ακόμη αυτή η τοξικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Αυτό δεν μπορεί να εξαληφθεί εύκολα από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δηλαδή, για να αλλάξεις κάτι, πρέπει να αλλάξουν όλα τα πρόσωπα. Η κουλτούρα είναι τέτοια, αλλά δεν είμαι τόσο μέσα στα πράγματα για να μπορώ να δώσω μία απάντηση, λείπω από την ΕΠΟ 10 χρόνια.

Η παραίτηση του Ζαγοράκη έδειξε πολλά άλυτα λάθη; Σίγουρα, εκείνος κάποτε θα βγει σίγουρα να δώσει εξηγήσεις, ξέρει καλύτερα. Εμείς δεν ρωτήσαμε τίποτα, μόλις μας το είπαν δεν ρωτήσαμε περισσότερα. Δεν ρωτήσαμε κανέναν τι έγινε ούτε στο τελευταίο παιχνίδι της Εθνικής με την Σουηδία, ούτε την επόμενη μέρα που είχαμε την συνάντηση με τους παίκτες.

Σας έκανε εντύπωση που ο πρόεδρος της ΕΠΟ μίλησε ανοιχτά για την αδικία που έπληξε τον Άρη; Όσον αφορά τον Άρη, εγώ ένα πράγμα έχω να πω. Τον Άρη τον έζησα, αυτό που μπορώ να πω είναι πως πρόκειται για έναν πάρα πολύ μεγάλο σύλλογο. Αυτά που ακούω – ενώ τον είδα φέτος μόνο σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα -, από τους φίλους μου τους αρειανούς, μου λένε πως έχει κάνει μία πολύ καλή ομάδα. Βέβαια υπάρχει τεράστιο θέμα όταν ένας πρόεδρος της ΕΠΟ μιλάει ανοιχτά για μία ομάδα. Ένας παίκτης του ΠΑΟΚ ή του Άρη όταν θα γίνει πρόεδρος στην ΕΠΟ – και δεν μιλάμε για τον Ζαγοράκη -, οποιοσδήποτε, δεν θα γυρίσει να αδικήσει κανένας την ομάδα του άλλου, δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα με εκπλήξει. Πάνω σε αυτό το θέμα δεν έχω να πω πολλά, αλλά είναι ένα παράδειγμα πως υπάρχουν αδικίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Βρίσκεται σε καλό δρόμο ο Άρης και σε πορεία πρωταθλητισμού; Από αυτά που ξέρω από τους αρειανούς φίλους μου, αλλά και με παοκτσίδες που μιλάω και αυτοί θεωρούν πως ο Άρης είναι σε πολύ καλό δρόμο. Όλοι μας χαιρόμαστε για τον Άρη και τον ΠΑΟΚ όταν έχουν καλές ομάδες γιατί είμαστε από την Θεσσαλονίκη. Είναι και καιρός να πάρει το πρωτάθλημα ο Άρης. Ο κόσμος του Άρη το αξίζει ακόμα περισσότερο.

Τολμήσατε και αναλάβατε τον Άρη όταν βρισκόταν στην Γ Εθνική: Στον Άρη πήγα μόνο και μόνο επειδή είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο όνομα. Η ομάδα είναι πολύ μεγάλο όνομα και βεβαίως θα πήγαινα. Ήταν μία ομάδα που βρισκόταν στην Γ Εθνική, αλλά οποιοδήποτε μεγάλο όνομα φτάνει εκεί, ξέρεις ο ίδιος ότι κάποια στιγμή θα φτάσει ψηλά. Όταν πήγαμε στον Άρη, όλοι εκεί που δουλεύαμε είχαμε όρεξη. Ο προπονητής τότε και όλοι ξέραμε πως την ομάδα θα την βγάλουμε αργά ή γρήγορα θα την πάμε «τρένο» στην Α Εθνική. Όταν ανέλαβαν άλλοι την ομάδα, επειδή μιλάμε για Ελλάδα, ξέραμε πως ο άλλος θα κάνει τα δικά του. Δεν μπορούσε να μου λέει κάποιος να φύγω και να καθίσω. Σε εκείνη την περίπτωση έφυγα μόνος μου, λογικό είναι αυτό. Είχα κάνει φιλίες με τους ανθρώπους του Άρη και όλα τα παιδιά, όλοι μου είπαν να φύγω, να μην περιμένω να με διώξουν.

Θα μπορούσατε να είχατε καταφέρει σπουδαία πράγματα με τον Άρη; Όταν μία ομάδα έχει τόσο κόσμο και δυναμική, βέβαια πιστεύεις πως κάτι θα μπορείς να κάνεις. Όποιον και να ρωτήσετε το ίδιο θα σας πει. Πηγαίναμε να παίξουμε στην Γ Εθνική στις Σέρρες και είχαμε 3.000 κόσμο στο γήπεδο.

Θετική η παρουσία του Θοδωρή Καρυπίδη στον Άρη; Όσον αφορά την πορεία της ομάδας, είναι σίγουρα θετική. Το αρνητικό είναι πως δεν πέρασε στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, από την ομάδα που αποκλείστηκε ο Άρης, σίγουρα ήταν μία άσχημη εικόνα. Ο Άρης έχει μπει σε πορεία πρωταθλητισμού, από τότε που ανέλαβε η τωρινή διοίκηση την ομάδα, η εικόνα είναι πολύ θετική. Παίζει στο πρωτάθλημα πολύ καλό ποδόσφαιρο, πολλές φορές έχει ειπωθεί πως ο Άρης παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Φέτος που έχει οργανώσει και μία καλύτερη ομάδα, είναι σίγουρο πως θα πρωταγωνιστήσει. Αλλά, όπως έλεγε και ο Ρεχάγκελ, όταν ο διαιτητής σφυρίζει στην αρχή του αγώνα, τότε θα φανεί τι θα κάνει ο καθένας στο γήπεδο.

To Top