ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουλάχιστον έξι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στο Μόναχο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το Μόναχο ύστερα από επίθεση ενόπλων στο εμπορικό κέντρο Olympia Einkaufszentrum.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον έξι, ενώ πολλά άτομα έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί. Για δύο με τρεις δράστες που έχουν διαφύγει κάνει λόγο η γερμανική αστυνομία, καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και κάνει λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας από τους δράστες αυτοκτόνησε.

Εκκενώθηκε ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της πόλης και διακόπηκαν τα δρομολόγια του μετρό, του τρένου και των λεωφορείων. Στο μεταξύ, υπήρξαν αναφορές ότι σημειώθηκε και δεύτερο αντίστοιχο περιστατικό στην περιοχή Karlsplatz/Stachus στο κέντρο της πόλης, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν «λάθος συναγερμός».

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας, η περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο έχει αποκλειστεί, ειδικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το κτίριο, ενώ έκανε λόγο για πολλά θύματα και για «κάτι μεγαλύτερο» από ό,τι είχε αρχικά περιγραφεί.

Η Αστυνομία επιχειρεί με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της και με την υποστήριξη ειδικών μονάδων αλλά και μονάδων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, όμως μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτό να συλληφθούν οι δράστες, η έρευνα για τους οποίους διεξάγεται εντατικά.

Παράλληλα, η αστυνομία απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μείνουν σε ασφαλές μέρος και να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους, καθώς και να μην αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο από την εν εξελίξει επιχείρηση στα social media.

Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη πληροφορίες, οι δράστες της επίθεσης έφεραν ημιαυτόματα όπλα, ενώ ένας εξ αυτών φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι δράστες φορούσαν μαύρα και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Τη φωτογραφία ενός εκ των δραστών της ένοπλης επίθεσης στο Μόναχο δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Dailymail.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό άρχισε από το κατάστημα Mc Donald’s, που φαίνεται στο παραπάνω βίντεο.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media, άνθρωποι τρέχουν σε πανικό να βγουν από το κτίριο.

Όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, ο ένοπλος άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας πολλούς, ενώ στη συνέχεια φέρεται να αποχώρησε από το κτίριο και να κατευθύνθηκε προς έναν σταθμό του μετρό.

Η Lynn Stein, η οποία εργάζεται στο εμπορικό κέντρο, περιέγραψε στο CNN τις τρομακτικές στιγμές που έζησε:

«Άκουσα πολλούς πυροβολισμούς. Πήγαινα να αγοράσω κάτι, ενώ η συνάδελφός μου ήταν ακόμα μέσα στο μαγαζί. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει. Βγήκα κι εγώ έξω. Μετά άκουσα και πυροβολισμούς κοντά στο πάρκινγκ».

Παράλληλα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, προειδοποιώντας τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των γερμανικών αρχών. Ανάλογη οδηγία εξέδωσε και το State Department για τους Aμερικανούς πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ένας 17χρονος Αφγανός επιτέθηκε με τσεκούρι σε επιβάτες τρένου στην πόλη Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 20 άτομα. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει το ISIS.

πηγή: newpost.gr

To Top