ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Τουντούρης: “Ο Μαντσίνι κοστίζει στην Ελλάδα 2.000.000 και στην Τουρκία 1.100.000 ευρώ! Απαραίτητη η μείωση της φορολογίας”

Ο ατζέντης ποδοσφαιριστών Πασχάλης Τουντούρης μίλησε για το επικείμενο νομοσχέδιο που αφορά τις μειώσεις στη φορολογία στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως η μεταγραφή του Ματσίνι στον Άρη.

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

Αρχικά είπε για τα προηγούμενα δεδομένα της φορολογίας στον αθλητισμό:

«Ο κ. Αυγενάκης λειτούργησε με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Υπήρχε ένας αθέμιτος ανταγωνισμός. Στα 60.000 ευρώ που έπαιρνε ένας επαγγελματίας Έλληνας ποδοσφαιριστής, υπήρχε φορολογία 45% και φόρος εισφοράς. Οπότε η ΠΑΕ έπρεπε να πληρώσει γύρω στο 54% όταν συμφωνούσε με έναν παίκτη.

Το 1.050.000 που πήρε ο Μαντσίνι κανονικά θα έπρεπε να ήταν περίπου 2 εκατομμύρια, για να φτάσει στον ποδοσφαιριστή το αρχικό ποσό. Αν τον Μαντσίνι τον έπαιρνε μία ομάδα από την Τουρκία για παράδειγμα, το κόστος για τα τρία χρόνια θα ήταν αντί για 2.050.000 περίπου, 1.100.000.

Η Κύπρος έχει φορολογία στο 12,5%. Ας πάρουμε το παράδειγμα του Κολοβού. Ο παίκτης ήρθε από την Κύπρο με φορολογία 12,5% για να πάει στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό με φορολογία που υπολογίζαμε 54%. Υπήρχε δυσκολία στις Ελληνικές ομάδες να πάρουν παίκτες από το εξωτερικό ή να κρατήσουν Έλληνες παίκτες στη χώρα.

Τον ποδοσφαιριστή δεν μπορείς να τον κοιτάξεις οικονομικά ως έναν απλό εργαζόμενο. Είναι ένα εύλογο παράπονο να μην υπάρχει περίπου η ίδια φορολογία αλλά με χαμηλή φορολογία στο ποδόσφαιρο αναβαθμίζετε το προϊόν και λειτουργεί προς όφελος των πολιτών.

Όλα αυτά με τον Μαντσίνι και τους υπόλοιπους παίκτες θα ίσχυαν μέχρι χθες. Με τις πληροφορίες που έχω, θα έρθει νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση για μείωση της φορολογίας στο 25% για τα επαγγελματικά αθλήματα. Στα συμβόλαια τώρα θα υπάρχει αναδρομική ισχύ. Οι ομάδες μπορούν να κάνουν προγραμματισμό και να έχουν στο νου τους το 25% από το 45% που υπήρχε.

Η μείωση δεν θα πρέπει να ωφελεί μόνο τις ΠΑΕ. Πρέπει να ευνοήσει και τους ποδοσφαιριστές. Αφού θα γίνει αυτή η μείωσε, σκοπός είναι οι παίκτες να αυξήσουν και τα εισοδήματά τους».

Για το όφελος των πολιτών:

«Σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα εργάζονται πολλοί άνθρωποι. Πέραν των άμεσων εμπλεκόμενων, υπάρχουν δημοσιογράφοι, υπάρχουν χιλιάδες επαγγέλματα. Να πω ακόμα και μαγαζιά γύρω από το γήπεδο. Βοηθάει πολύ την οικονομία όλο αυτό. Θα μπορέσει να επηρεάσει το ΑΕΠ. Κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Το πώς θα το αξιοποιήσει ο καθένας είναι άλλο θέμα».

Η ενασχόλησή μου δεν ήταν τυχαία. Συζητήσαμε πολλά θέματα. Είναι πολύ σημαντικό που κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Θα περάσει από τη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο αλλά είναι δύσκολη η διαχείριση καθώς έχει ήδη γίνει ο προϋπολογισμός. Κινούμαστε με γοργούς ρυθμούς».

Για λοιπές μειώσεις φορολογίας στον αθλητισμό:

«Θα υπάρξει μείωση τιμών στα εισιτήρια. Θα διευκολυνθούν φυσικά οι ΠΑΕ αλλά και ο κόσμος καθώς θα υπάρξει μείωση τιμών. Η Κυβέρνηση δυσκολεύεται να κάνει παρεμβάσεις καθώς υπάρχει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.

Αν δούμε ανάπτυξη υποδομών κ.α. και δεν γίνεται κατάχρηση δηλαδή, τότε η Κυβέρνηση μπορεί να κάνει τις ανάλογες πιέσεις. Μέσα σε μια εβδομάδα θα έρθει».

To Top