«Το ανόητο αυτονόητο…», ο Γιάννης Ιωαννίδης “επιστρέφει” με blog στο PRESSARIS

Ο Άρης νίκησε με σκορ 1-0 την Αναγέννηση Γιαννιτσών και ο Γιάννης Ιωαννίδης* με νέο blog στο PRESSARIS κάνει την ανάλυση του αγώνα, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο…

 

Ποια Γιαννιτσά μωρέ τώρα; Το χωρίο; Αυτό έλειπε, να μην κερδίζαμε! Άρης είσαι… Περίπατο πρέπει να κάνεις στη Γ Εθνική, με τους ανύπαρκτους. Είναι…αυτονόητο για μία ομάδα με την ιστορία και το λαό του Άρη να κερδίζει κάθε παιχνίδι σ’ αυτή την ερασιτεχνική κατηγορία! Τι λέτε ρε μάγκες; Σοβαρά;

 Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά: ο σύλλογος είναι καταδικασμένος να φυτοζωεί, όσο δεν ξεριζώνει τη νοσηρή νοοτροπία του παρελθόντος που τον οδήγησε στο χρεοκοπημένο παρόν. Όσο ξεφτίλα είναι να αγωνίζεται ο Άρης στη Γ Εθνική, άλλο τόσο γελοίο είναι να ‘τρυπιέται’ η ομάδα με την ανόητη λογική του…αυτονόητου που ισοπεδώνει εντέχνως τις επιτυχίες και μεγαλοποιεί επικίνδυνα τις αποτυχίες. Τώρα θα μου πεις, επιτυχία είναι να κερδίζεις τα Γιαννιτσά; Έτσι όπως είχε καταντήσει ο Άρης, και μόνο που υπάρχει επιτυχία είναι.

 Πριν αναφερθούμε στο ‘μαύρο παρόν’, ας κάνουμε ένα συνοπτικό flashback στο ΄ένδοξο παρελθόν’.

 Η νοοτροπία του…ανόητου αυτονόητου

 Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται ότι επί αυτοκρατορίας θεωρούνταν…αυτονόητο ότι ο Άρης θα αποκτήσει ιδιόκτητο γήπεδο μπάσκετ (ως ο λαμπρότερος εκπρόσωπος του ελληνικού αθλητισμού στην Ευρώπη). Τελικά, οι κιτρινόμαυροι έμειναν με τις αγωνιστικές διακρίσεις και το γήπεδο ‘φτιάχτηκε’ στη Θέρμη για το δικέφαλο.

Όταν ο Άρης υποβιβάστηκε για δεύτερη φορά στη Β Εθνική, θεωρούνταν…αυτονόητο ότι θα επιστρέψει εύκολα στο φυσικό του χώρο. Εν τέλει, ήταν απαραίτητο το πόδι του Βελώνη για να σωθεί η χρονιά κυριολεκτικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Τη latin εποχή της αφθονίας εσόδων, θεωρούνταν…αυτονόητο ότι ο Άρης δε θα δημιουργήσει υπέρογκα χρέη. Τελικά, η κακοδιαχείριση στραγγάλισε το σύλλογο υποθηκεύοντας το μέλλον. Όταν ο Κούπερ ‘έπαιρνε διπλό’ στη Μαδρίτη, ήταν…αυτονόητο ότι θα έπρεπε να μείνει πολλά χρόνια στον πάγκο για να χτίσει ένα ισχυρό αγωνιστικό σύνολο. Στη συνέχεια, όμως, ‘φαγώθηκε’ για πλάκα με το πρόσχημα ‘τυχαίων’ αρνητικών αποτελεσμάτων.

Όταν δημιουργήθηκε η Λέσχη, ήταν…αυτονόητο ότι θα διασφαλίσει τον δημοκρατικό τρόπο εκλογής των διοικήσεων ελέγχοντας ταυτόχρονα την ΠΑΕ. Στην πορεία, όμως, ‘χρησιμοποιήθηκε’ ως νομιμοφανές προσωπείο εδραίωσης της ‘χούντας’. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι θεωρούνταν…αυτονόητο ότι η ομάδα δεν πρόκειται ποτέ να υποβιβαστεί στη Γ Εθνική.

Αυτή η εγωπαθής νοοτροπία των…αυτονόητων διέλυσε το οικοδόμημα του Άρη. Κι όμως, οι ‘εμπνευστές’ της παθογένειας συνεχίζουν να υιοθετούν τη λογική του παραλόγου σα να μην έγινε τίποτα. Επιτέλους, η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει!

Εκ του πονηρού…

Τίποτα δεν επιτυγχάνεται ως δια μαγείας, επειδή έτσι γουστάρουμε. Η ιστορία έχει αποδείξει πως στον αθλητισμό κανένας δε χαρίζεται. Πόσο μάλλον σε μία ομάδα που επιλέγει (συνειδητά ή μη) να μένει ‘εκτός συστήματος’, έχει ελλιπές roster και διοικείται με ‘ερασιτεχνικό’ τρόπο.

Είναι σαφές ότι οποιοσδήποτε προπαγανδίζει περί…αυτονόητων σερί νικών (με το υπονοούμενο πρόσχημα ότι «Άρης είσαι») καπηλεύεται τον ιδρώτα των ποδοσφαιριστών και υποσκάπτει την προσπάθεια ανόδου!

 Επαναλαμβάνω για τους άμπαλους opinion makers ότι η ομάδα δεν είναι τόσο ανταγωνιστική όσο αφήνουν εντέχνως να εννοηθεί. Το είχα επισημάνει πολύ νωρίς («Πέντε μεταγραφές από τώρα για τον Δεκέμβριο!» 13/10/2014 και «Ας μιλήσουμε για μπάλα…» 18/10/2014), όταν εκείνοι έχτιζαν ακόμα την αγιογραφία του προπονητή-μάνατζερ. Ειλικρινά απορώ… πόσο αξιόπιστος μπορεί να θεωρείται κάποιος που κάνει κήρυγμα για αυτονόητες νίκες ενώ δεν έχει παρακολουθήσει τον Άρη σε κανένα μη τηλεοπτικό παιχνίδι και έχει πλήρη άγνοια για το roster των συνδιεκδικητών (πχ. Πανσερραϊκού);  

Φτάνει…

Τον τελευταίο καιρό, έμεινα οικειοθελώς στον πάγο της αρθρογραφίας γιατί θεώρησα ότι πρέπει να δώσω χρόνο σε διοίκηση-προπονητή-ποδοσφαιριστές πριν εξάγω συμπεράσματα αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος.. Σε τελική ανάλυση, μετά από τόση αναστάτωση το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται η ομάδα είναι ηρεμία.

Αυτή την ηρεμία προσπαθούν υπογείως να χαλάσουν ορισμένοι, με υποσυνείδητα μηνύματα περί…αυτονόητων. Δεν επανήλθα για να υπερασπιστώ κανέναν παρά μόνο την κοινή λογική, που καταπατούν βάναυσα οι διαχρονικοί παραχαράκτες της πραγματικότητας. Αυτοί που έχουν κάνει κατάληψη στον εγκέφαλο των Αρειανών και ρίχνουν «αυτονόητο οινόπνευμα» για να εκραγεί το συναίσθημα στην παραμικρή στραβή.

Σας παρακαλώ, σταματήστε. Έχετε γίνει πιο προβλέψιμοι κι από την ελληνική κυβέρνηση… Τίποτα δεν είναι αυτονόητο, εκτός από τη βλακεία!

Ο Γιάννης Ιωαννίδης αρθρογραφεί στο overlap.gr

To Top