Το απόλυτο της Σεβίλλης, η κατάρα της Μπενφίκα

Τρίτος ευρωπαϊκός τίτλος σε τρεις τελικούς για τη Σεβίλλη, νίκησε 4-2 στα πέναλτι (0-0 στα 120 λεπτά) την Μπενφίκα και κατέκτησε το Europa League. Παραμένει η κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν για τους Πορτογάλους.

Δυνατές μονομαχίες, ενίοτε σκληρά μαρκαρίσματα, πολλές διακοπές και φάουλ χαρακτήρισαν το πρώτο ημίχρονο. Λίγες οι καλές φάσεις, με την Μπενφίκα να έχει «ξέσπασμα» στα τελευταία λεπτά και να δείχνει τις επιθετικές της αρετές, χάνοντας τρεις μεγάλες ευκαιρίες με τους Μάξι Περέιρα, Ροντρίγκο και Γκαϊτάν στις καθυστερήσεις.

 Νωρίτερα, οι Πορτογάλοι μπήκαν δυνατά στην αρχή, απείλησαν με τον Γκαράι στο 14′, ενώ οι Ισπανοί αντέδρασαν, είχαν τις δικές τους στιγμές επιθετικότητας και την καλή στιγμή με τον Αλμπέρτο Μορένο στο 37′. Η ατυχία πάντως έπληξε εκ νέου την Μπενφίκα, καθώς ο Σουλεϊμάνι δέχθηκε δύο δυνατά μαρκαρίσματα στα πρώτα 12 λεπτά και τελικά δεν μπόρεσε να συνεχίσει, δίνοντας τη θέση το στον Αντρέ Αλμέιδα στο 25′.

Τρελό 45λεπτο, άστοχη η Μπενφίκα

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν σαφώς πολύ καλύτερο ποιοτικά, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω σε πολλά διαστήματα, τον ρυθμό να ανοίγει και τις ευκαιρίες να είναι διαδοχικές, ιδίως στο πρώτο 25λεπτο. Η Μπενφίκα απείλησε αρχικά με την τριπλή ευκαιρία των Λίμα, Ροντρίγκο και Λίμα στο 48′, πριν έρθει η «απάντηση» της Σεβίλλης με τις τρεις ευκαιρίες του Ρέγες (53′, 55′, 61′).

Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα και ιδίως μετά το 70′ οι Πορτογάλοι πήραν τα ηνία και ήταν η μόνη ομάδα που έχανε ευκαιρίες, ωστόσο είτε οι κόντρες σε σώματα αντιπάλων (80′ Ροντρίγκο), είτε η ατυχία (ο Λίμα στο 72′ «βρήκε αέρα») είτε η αστοχία (85′ και 90’+1′ Γκαράι) είτε ο Μπέτο (84′ Λίμα) δεν επέτρεψαν να μπει γκολ από την Μπενφίκα. Οι «αετοί της Λισσαβώνας» ήταν αυτοί που πίεσαν πολύ στο τέλος, αλλά δεν κατάφεραν να αποφύγουν την παράταση.

Με όσες δυνάμεις είχαν

Στην παράταση και οι δύο ομάδες προσπάθησαν να σκοράρουν, αν και οι δυνάμεις, πλέον, ήταν σαφώς λιγότερες. Ετσι και οι φάσεις ήταν ελάχιστες. Η Μπενφίκα απείλησε στο 99′ με εκτέλεση φάουλ του Λίμα (απέκρουσε ο Μπέτο), ενώ η Σεβίλλη είχε την πολύ μεγάλη ευκαιρία με το άστοχο τετ-α-τετ του Μπάκα στο 101′.

Στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης η κούραση ήταν εμφανής και ουσιαστικά δεν υπήρξε ευκαιρία, με εξαίρεση το άστοχο σουτ του Γκαμέιρο για τη Σεβίλλη στο 110′. Η Μπενφίκα έδειξε και πάλι ότι ήθελε περισσότερο να πετύχει γκολ, αλλά δεν το κατάφερε.

Η διαδικασία των πέναλτι (πρώτη εκτέλεσε η Μπενφίκα)

Λίμα 0-1

Μπάκα 1-1

—————–

Καρντόσο απέκρουσε ο Μπέτο

Εμπιά 2-1

—————–

Ροντρίγκο απέκρουσε ο Μπέτο

Κόκε 3-1

—————–

Λουιζάο 3-2

Γκαμέιρο 4-2

ΣΚΟΡΕΡ:

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Φέλιξ Μπιρχ (Γερμανία)

ΚΟΚΚΙΝΕΣ:

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 11′ Φάτσιο, 12′ Μορένο, 98′ Κόκε – 30′ Σικέιρα, 100′ Αλμέιδα

ΣΕΒΙΛΛΗ: Μπέτο, Κόκε, Αλμπέρτο Μορένο, Παρέχα, Φάτσιο, Καρίσο, Εμπιά, Ρέγες (78′ Μαρίν, 104′ Γκαμέιρο), Βιτόλο (110′ Φιγκέιρας), Ράκιτιτς, Μπάκα.

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Ομπλακ, Μάξι Περέιρα, Σικέιρα (99′ Καρντόσο), Λουιζάο, Γκαράι, Αντρέ Γκόμες, Αμορίμ, Γκαϊτάν (119′ Καβαλέιρο), Σουλεϊμάνι (25′ Αντρέ Αλμέιδα), Ροντρίγκο, Λίμα.

Πηγή: sentragoal.gr

To Top