Το αφιέρωμα των Ισπανών στο Νίκο Γκάλη!

Το επίσημο σάιτ της ισπανικής λίγκας, acb.com, γιορτάζει τα δέκα χρόνια από τη μέρα που βγήκε στον… κυβερνοχώρο και ξεκίνησε αφιερώματα στις μεγάλες προσωπικότητες του παγκόσμιου μπάσκετ. Δεν θα μπορούσε να λείψει το αφιέρωμα που είχε κάνει το 2002 για τον μεγάλο Νίκο Γκάλη!

Ο συντάκτης του αφιερώματος για τον Νίκο Γκάλη, Χάβι Γκανθέδο χρειάστηκε δύο… δόσεις για να καταγράψει τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του “Νικ”. Στην εισαγωγή του πρώτου μέρους αναφέρει χαρακτηριστικά πως “ο Νίκος Γκάλης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του ελληνικού μπάσκετ. Ενώ το πεπρωμένο του έδειχνε να τον οδηγεί σε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στο ΝΒΑ, ένας συνδυασμός συγκυριών τον έφερε στην Ελλάδα και εκεί άρχισε να ξαναγράφει την ιστορία του μπάσκετ της χώρας” και καταλήγει στον επίλογο: “Χωρίς τον Γκάλη, το ελληνικό μπάσκετ δεν θα είχε βγει ποτέ από το σκοτάδι. Αυτός, μόνος του, άλλαξε το ρου της ιστορίας”. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται λεπτομερής αναφορά για τα πρώτα χρόνια του Γκάλη στο μπάσκετ, όταν ακόμα ήταν στην Αμερική και φυσικά υπάρχει πλούσιο ρεπορτάζ από την εποχή της “Αυτοκρατορίας” του Άρη.galis2

Στο δεύτερο μέρος ο Γκανθέδο ξεφυλλίζει την εκπληκτική πορεία του Γκάλη στην Εθνική Ελλάδας, με την οποία σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία των διοργανώσεων της FIBA, κατακτώντας το Ευρωμπάσκετ 87. “Η κορύφωση της καριέρας του Έλληνα σταρ, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ίδια τη χώρα του, η αποχώρησή του και οι προσωπικές απογοητεύσεις κλείνουν αυτό το κεφάλαιο, που μας δίνει την ευκαιρία να ξαναζήσουμε τα κατορθώματα ενός από τα κορυφαία επιθετικά ταλέντα της ιστορίας”, ανέφερε αρχικά και κατέληξε με το τελικό συμπέρασμα για τον Γκάλη: “Ένας τέτοιος συνδυασμός ποιότητας, προσωπικότητας, πάθους και μπασκετικής υπεροχής, μοιάζει να ανήκει περισσότερο στον Όλυμπο, παρά στον κόσμο των θνητών”.

To Top