ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Το Γιούροκαπ αναλύει τον όμιλο του Άρη! “Άμυνα και παθιασμένοι οπαδοί” τα συστατικά της επιτυχίας των κίτρινων!

Αφιέρωμα στον όμιλο του Άρη στους “32” του Γιούροκαπ έκανε ανήμερα των Χριστουγέννων η επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, υπογραμμίζοντας πως σε αυτόν τον όμιλο συνυπάρχουν μεγάλη δύναμη και παράδοση. 

Η Αρμάνι Μιλάνο προέρχεται από την Ευρωλίγκα, εκεί όπου αγωνίζονταν πέρσι η Άλμπα και η Νεπτούνας, ενώ ο Άρης ως πρώτος στον όμιλό του μετράει τρία ευρωπαϊκά τρόπαια!

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ

Μετά από μια δεκαετία και πλέον η Αρμάνι Μιλάνο θα αγωνιστεί στο Γιούροκαπ, καθώς δεν τα κατάφερε στην Ευρωλίγκα και αποκλείστηκε από το Top16. Η ομάδα του Μιλάνου χτίστηκε από την αρχή φέτος υπό την τεχνική ηγεσία του Γιάσμιν Ρέπεσα, αλλά οι τραυματισμοί του πρώτου σκόρερ στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας, Αλεσάντρο Τζεντίλε, του πλέι μέικερ Αντρέα Τσιντσιαρίνι και του σέντερ Μίλαν Μάτσβαν πλήγωσαν την ομάδα που μέτρησε πέντε συνεχόμενες ήττες. Παρόλ’ αυτά, με αυτούς τους παίκτες να επιστρέφουν και τους Τζαμέλ Μακ Λιν και Στάνκο Μπάρατς στην ρακέτα, τους Κρούνο Σίμον, Τσαρλς Τζένκινς και Όλιβερ Λαφαγιέτ στην περιφέρεια, το Μιλάνο έχει το απαραίτητο ταλέντο για να φτάσει μακριά στο Γιούροκαπ.

Το Μιλάνο ήταν από τις καλύτερες ομάδες στο να προστατεύει τη μπάλα (11,9 λάθη ανά αγώνα) και θα προσπαθήσει να συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό, βελτιώνοντας άλλες πτυχές της επίθεσής της. Μεταξύ αυτών είναι το ποσοστό στα τρίποντα (22η με 31,3%) και στο σκοράρισμα (73,3π. ανά αγώνα). Στα έξι παιχνίδια που έπαιξε πριν τον τραυματισμό του, ο Τζεντίλε ήταν πρώτος σκόρερ στην Ευρωλίγκα, με 20 πόντους ανά παιχνίδι και με την απουσία του τρεις άλλοι παίκτες – Σίμον, Μάτσβαν, Μακ Λιν – οδήγησαν στο σκοράρισμα, με διψήφιο αριθμό πόντων. Η άμυνα της Αρμάνι δεχόταν 79,7 πόντους ανά αγώνα και οι αντίπαλοι σούταραν με 39% από το τρίποντο, στοιχεία που πρέπει να βελτιώσει η ιταλική ομάδα.

ΑΡΗΣ

Μία από τις πιο ιστορικές ομάδες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Άρης κέρδισε τα τρία τελευταία παιχνίδια του στην κανονική διάρκεια του Δ’ ομίλου και πήρε την πρώτη θέση με ρεκόρ 7-3, στοιχείο πολύ εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι προερχόταν από τριετή απουσία από την διοργάνωση. Ο Άρης βασίστηκε πάνω σε ένα τρομερό πλεονέκτημα έδρας και στην καταπληκτική άμυνα στην διάρκεια της κανονικής διάρκειας. Ο Άρης ήταν τυχερός που οι Ντομινίκ Γουότερς, Τζερέλ Μακ Νιλ, Μιχάλης Πελεκάνος, Οκάρο Γουάιτ και Τζαμέλ Χάγκινς ξεκίνησαν στα εννιά από τα 10 παιχνίδια, ενώ ο Τζέικ Κοέν προσέφερε λύσεις στο σκοράρισμα, ερχόμενος από τον πάγκο. Η συνεχιζόμενη υγεία των παικτών του και οι παθιασμένοι οπαδοί του θα κάνουν τον Άρη σκληρή ομάδα για να την κερδίσει κάποιος.

aris_omadiki100

Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη ήταν αήττητη στην έδρα της, επιτρέποντας 70,1 πόντους ανά αγώνα, επίδοση δεύτερη στο Γιούροκαπ. Αυτό το νούμερο γίνεται ακόμα πιο ιδιαίτερο και μετατρέπεται στο καλύτερο της διοργάνωσης στα εντός έδρας παιχνίδια, με μόλις 63,2 πόντους παθητικό. Ο Άρης κράτησε τους αντιπάλους του στο 26,5% στα τρίποντα, με πολύ μεγάλη διαφοά το καλύτερο στη διοργάνωση και συγκαταλέγεται σε μια από τις κορυφαίες ομάδες στα κοψίματα, με 3,4 ανά αγώνα! Με τέτοια αμυντική προσπάθεια και προστατεύοντας την μπάλα στην επίθεση – πέμπτος στην κατηγορία με μόλις 11,9 λάθη – ο Άρης κέρδισε την πρωτιά στον όμιλο, παρά την χαμηλή παραγωγικότητά του, από τις πιο χαμηλές στην διοργάνωση, με 73,3 πόντους. Αν ο Άρης βρει τρόπο να βελτιώσει την επίθεσή του, προορίζεται να φτάσει πολύ μακριά.

ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Η γερμανική ομάδα έδειξε δύο διαφορετικά πρόσωπα στον δρόμο της για τους “32” του Γιούροκαπ, με ένα σερί τεσσάρων νικών, το οποίο διαδέχθηκε ένα σερί τεσσάρων ηττών στην κανονική διάρκειας. Βέβαια τώρα όλοι αρχίζουν από το μηδέν, το ίδιο και οι παίκτες του Σάσα Ομπράντοβιτς. Ο περιφερειακός Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς είναι ο μοναδικός παίκτης που ξεκίνησε σε όλα τα παιχνίδια βασικός, ενώ άλλοι οχτώ παίκτες έχουν τουλάχιστον μία παρουσία στην αρχική πεντάδα. Μεταξύ αυτών οι πλέι μέικερ Γουίλ Τσέρι και Τζόρνταν Τέιλορ, αλλά δεν παίζουν συχνά μαζί στην ίδια πεντάδα. Ο Ελμεντίν Κικάνοβιτς έρχεται από τον πάγκο και είναι από τους πιο παραγωγικούς ψηλούς στην ρακέτα, όπως και ο πρώην πρωταθλητής στο Γιούροκαπ, Κρέσιμιρ Λόντσαρ, αλλά και ο Μίτσελ Γουάτ.

Η Άλμπα κάνει πολύ καλή δουλειά στο να πηγαίνει στην γραμμή των βολών, κερδίζοντας 24,7 φάουλ ανά αγώνα και να έχει 19,3/25 βολές κατά μέσο όρο, αριθμοί που αποτελούν τις καλύτερες επιδόσεις στο Γιούροκαπ. Το 1/4 των πόντων της Άλμπα προέρχεται από τις ελεύθερες βολές, κάτι που καμία άλλη ομάδα δεν κάνει. Επίσης, καμία άλλη ομάδα από τις 32 του Γιούροκαπ είναι καλύτερη από την Άλμπα στην άμυνα μέσα στο καλάθι, καθώς οι αντίπαλοί της σουτάρουν με 46,6% ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα. Επίσης, οι Βερολινέζοι είναι μεταξύ των κορυφαίων ομάδων στο επιθετικό ριμπάουντ με 12,3 ανά αγώνα. Από την άλλη πλευρά, η Άλμπα έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στις ασίστ (12,4), είναι η τέταρτη χειρότερη σε εύστοχα τρίποντα (6,1) με ποσοστό 30,6% και κάνει 15,1 λάθη ανά αγώνα, στοιχεία που πρέπει να βελτιώσει για να αυξήσει τις πιθανότητές της για πρόκριση στους νοκ άουτ γύρους.

ΝΕΠΤΟΥΝΑΣ ΚΛΑΪΠΕΝΤΑ

Παρά το 0-2 στο ξεκίνημα του ΣΤ’ ομίλου, η Νεπτούνας κέρδισε τα επόμενα έξι από τα επτά παιχνίδια της, συμπεριλαμβανομένων των θριάμβων εκτός έδρας επί της Γαλατασαράι και της Νίζνι, για να τερματίσει στην δεύτερη θέση. Μια σταθερή αρχική πεντάδα με σωστά κατανεμημένους ρόλους επέτρεψε τη Νεπτούνας να κάνει καλή δουλειά μέχρι τώρα. Ο Ντάνιελ Γιούιν είναι ο ηγέτης της ανάμεσα από έμπειρους παίκτες όπως ο Μαρτίνας Μαζέικα και ο Ντονάτας Ζαβάτσκας. Σε δεύτερο ρόλο υπάρχουν οι Τράβις Μπάντερ, Άρβιντας Σίκσνιους και Βιράουτας Σαρακάουσκας, που είναι σημαντικοί για τη Νεπτούνας, η οποία είχε ρεκόρ 1-5 στους “32” του Γιούροκαπ πέρσι, αλλά τώρα με υπό την καθοδήγηση του Νταϊνιους Αντομάιτις είναι έτοιμη να βελτιώσει αυτά τα νούμερα.

ewing-neptunas1

Δεν είναι μυστικό ότι η Νεπτούνας έχει έλλειψη… μεγέθους. Ο βασικός σέντερ, Χάρβεϊ Γκραντ και το μπακ απ του, Σαρακάουσκας είναι οι ψηλότεροι παίκτες με 2,05μ., οπότε δεν ήταν έκπληξη το ότι η Νεπτούνας επέτρεπε στους αντιπάλους της να σκοράρουν με 55,9% στα δίποντα, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό ομάδας στην κανονική διάρκεια. Αυτό πάντως δεν πλήγωσε την ομάδα. Αντιθέτως, στις έξι νίκες της, η Νεπτούνας επέτρεψε τους αντιπάλους να σουτάρουν με 58,6%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την πρώτη φάση σε ομάδες που κέρδισαν αγώνες. Η ομάδα παίζει με την περιφέρειά της, περιόρισε τους αντιπάλους της σε 32,9% από το τρίποντο και με μία επαρκή ολ αράουντ επίθεση, με 82 πόντους μέσο όρο, έκτη μεταξύ των 32 που προχωρούν, πήρε την πρόκριση για το Last32.

To Top