Το δελτίο του Μαντζούκα και η λύση του ΑΣΕΑΔ

Ο Λευτέρης Μαντζούκας μετακόμισε στον Παναθηναϊκό, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι στον “αέρα” η έκδοση του δελτίου του από την ΕΟΚ. Η διαφορά από τους υπόλοιπους, οι ημερομηνίες, η συναίνεση και το ΑΣΕΑΔ.

Από το απόγευμα της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου, ο Λευτέρης Μαντζούκας ανήκει στο δυναμικό του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι ανακοίνωσαν την απόκτηση του 17χρονου φόργουορντ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με τον Προμηθέα Πάτρας να τον αποχαιρετά δημόσια μετά από μία λαμπρή -για τις δύο πλευρές- τριετία συνεργασίας.

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του τριφυλλιού αναμένεται να ενταχθεί άμεσα στο προπονητικό πρόγραμμα του Γιώργου Βόβορα, ως ισότιμο μέλος της πρώτης ομάδας του συλλόγου. Στην παρούσα φάση όμως, υπάρχει ένα εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει το τριφύλλι προκειμένου ο νεαρός αθλητής να έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες της Stoiximan Basket League. Αυτό είναι η έκδοση του δελτίου του, κάτι για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η ΕΟΚ -αυτή αποφασίζει.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ

Παρά το γεγονός πως ο κανονισμός της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ προβλέπει τη μεταγραφή αθλητή από σωματείο της Α1 σε άλλο (όπως πχ έγινε με Βαγγέλη Μάντζαρη, Γιάννη Αθηναίου και Λουκά Μαυροκεφαλίδη), αυτό έχει να κάνει με επαγγελματίες αθλητές. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Λευτέρης Μαντζούκας, ως ανήλικος, δεν έχει υπογεγραμμένο επαγγελματικό συμβόλαιο (παρά μόνο ιδιωτικό συμφωνητικό) και ως εκ τούτου η περίπτωσή του σε νομικό επίπεδο δεν υπάγεται στην ίδια κατηγορία.

Για την ακρίβεια, λογίζεται ως ερασιτέχνης αθλητής, κι αντίστοιχος είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται όλες οι κινήσεις γι αυτόν. Τουλάχιστον μέχρι τις 8 Ιουλίου 2021, οπότε ενηλικιώνεται και έχει το δικαίωμα να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚ

Αν η μεταγραφή του γινόταν στη διάρκεια του καλοκαιριού, τότε δεν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Αν και ανήλικος, θα είχε το δικαίωμα να μετακομίσει από το ένα σωματείο (Προμηθέας) στο άλλο (Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ), με δύο τρόπους. Είτε με ελεύθερη μεταγραφή είτε με προσωρινή μεταγραφή (δανεισμός) έως ότου ενηλικιωθεί. Οι σχετικές ημερομηνίες όμως έχουν παρέλθει εδώ και έξι μήνες (το σχετικό χρονικό διάστημα είναι από τις 15 έως τις 25 Ιουνίου 2020), οπότε δεν μπορεί να γίνει χρήση του συγκεκριμένου κανονισμού της ΕΟΚ.

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, δεν μπορεί άμεσα η Ομοσπονδία να εκδώσει το δελτίο του Λευτέρη Μαντζούκα κι αυτός να έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες της Stoximan Basket League, αρχής γενομένης από το παιχνίδι της 27ης Δεκεμβρίου απέναντι στον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ.

“ΚΛΕΙΔΙ” Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Δεδομένου του προβλήματος που υπάρχει, οι δύο σύλλογοι είναι σε άμεση επικοινωνία από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια. Κάτι πολύ σημαντικό αφού η συγκατάθεση του Προμηθέα και η βοήθειά του σε όλο αυτό είναι μείζονος σημασίας, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος και να παρουσιαστεί η υπόθεση στην ΕΟΚ ως κάτι που αποτελεί επιθυμία όλων των εμπλεκομένων. Γι αυτό κιόλας έχουν ήδη ξεκινήσει να κινούνται οι σχετικές διαδικασίες, με τη συναίνεση όλων των πλευρών να αποτελεί το “κλειδί” προκειμένου να μην προκύψει κάποιο άλλο πρόβλημα και να μην χαθεί χρόνος.

Η ΕΣΧΑΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΑΔ

Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να εκδοθεί άμεσα το δελτίο του Λευτέρη Μαντζούκα κι αυτός να έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες της Stoiximan Basket League, τότε υπάρχει η (έσχατη) λύση του ΑΣΕΑΔ. Να αποταθούν δηλαδή εκεί τόσο η πλευρά του 17χρονου αθλητή όσο κι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στο Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών προκειμένου να αποφασίσει αυτό (αν αποφασίσει) για την έκδοση του δελτίου και τη δυνατότητα του Λευτέρη Μαντζούκα να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των πρασίνων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, βάσει του μέσου όρου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για εκδίκαση και έκδοση απόφασης (προ κορονοϊού), ενδέχεται να χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα.

To Top