Το ιταλικό και το γερμανικό ποδόσφαιρο κυριαρχούν στην Ευρώπη – Φιάσκο για Αγγλία και Γαλλία

Τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία θα έχουν ομάδες στους τελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων φέτος, δείχνοντας την κυριαρχία τους. Ετσι εξασφάλισαν το πέμπτο εισιτήριο στο Champions League. Πώς μπορούν να φτάσουν τα έξι.

Η τελική διαμόρφωση των τριών τελικών των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA αντιπροσωπεύει μια ηχηρή επιτυχία για το γερμανικό και το ιταλικό πρωτάθλημα. Γιατί η Serie A και η Bundesliga είναι τα δύο από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα που έχουν δύο από τους συλλόγους τους σε τελικούς.

Η Αταλάντα αναδείχθηκε χθες το βράδυ μία από τις φιναλίστ του Europa League που θα αντιμετωπίσει την Λεβερκούζεν στις 22 Μαρτίου στο Δουβλίνο. Και επίσης η Φιορεντίνα είναι φιναλίστ στον τελικό του Conference League, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, στην «OPAP Arena» στις 29 Μαΐου.

Έτσι, η Serie A έχει ομάδες σε δύο από τους τρεις μεγάλους τελικούς εκτός από αυτόν που είναι προγραμματισμένος για την 1η Ιουνίου του Champions League. Θα μπορούσε να συμπεριλάβει ακόμη και τη Ρόμα, η οποία όμως αποκλείστηκε από τη Λεβερκούζεν. Αυτή η επιτυχία συνοδεύεται από μια νέα θέση στο Champions League που μόλις απέκτησε το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η UEFA την περασμένη Τρίτη, ο συντελεστής των ιταλικών συλλόγων για τη φετινή σεζόν 2023-2024 ανέρχεται συνολικά σε 139.000 βαθμούς. Ωστόσο, αυτές οι πέντε θέσεις που έχουν ήδη σχηματιστεί θα μπορούσαν να γίνουν έξι. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί στον τελικό του Europa League. Αν η Αταλάντα καταφέρει να κερδίσει στο Δουβλίνο τη Λεβερκούζεν, η ιδιότητα της νικήτριας εξασφαλίζει την παρουσία της στο νέο Champions League την επόμενη σεζόν.

Μια σχεδόν ίδια κατάσταση συμβαίνει με το γερμανικό ποδόσφαιρο. Γιατί είναι το δεύτερο πρωτάθλημα που έχει δύο ομάδες στους τελικούς της Ευρώπης, εκτός από την κατάκτηση της πέμπτης θέσης στη Bundesliga του μελλοντικού Champions League. Στην περίπτωση αυτή, οι βαθμοί που επιτεύχθηκαν για την απόδοση των γερμανικών ομάδων είναι συνολικά 18.642.

Αυτή τη στιγμή η Μπορούσια Ντόρτμουντ, φιναλίστ στο Champions League, θα πετύχαινε αυτή την πέμπτη θέση, αλλά θα αποκτούσε το έξτρα εισιτήριο αν καταφέρει να κερδίσει το Champions League. Μόνο σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία θα έχει επίσης την έκτη θέση, η οποία θα πήγαινε προς το παρόν στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Στην περίπτωση της Λεβερκούζεν, ό,τι και να γίνει στον τελικό του Europa League, η παρουσία της στο Champions League, ως νυν πρωταθλήτρια της Bundesliga είναι σίγουρη.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, με την παρουσία της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Champions League. Είναι η μεγάλος κυρίαρχη της Ευρώπης και θα αναζητήσει το 15ο κύπελλο με τα μεγάλα «αυτιά» την 1η Ιουνίου στο Γουέμπλεϊ. Η παρουσία των Μαδριλένων, αντισταθμίζει την απουσία ισπανικών συλλόγων στα ημιτελικά των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Αν και ήταν το μοναδικό πρωτάθλημα με τρεις ομάδες στα προημιτελικά με τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα.

Αγγλία και Γαλλία το μεγάλο φιάσκο
Ο αποκλεισμός της Άστον Βίλα από τον Ολυμπιακό έβαλε τέλος στις ευκαιρίες του αγγλικού ποδοσφαίρου μετά την ήττα της νυν πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι στα προημιτελικά από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σε αυτό προστίθεται και το γαλλικό πρωτάθλημα, το οποίο επίσης έχει μείνει χωρίς εκπροσώπηση στους τελικούς μετά τον αποκλεισμό δύο συλλόγων του στα ημιτελικά.

Στην ήττα της Παρί Σεν Ζερμέν από την Μπορούσια Ντόρτμουντ προστέθηκε και ο αποκλεισμός της Μαρσέιγ από την Αταλάντα.

To Top