Το ΝΒΑ ακύρωσε το τριπλ νταμπλ του Greek Freak

Το ΝΒΑ έσβησε το δέκατο ριμπάουντ του Γιάννη Αντετοκούνμπο από την στατιστική του, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το τριπλ νταμπλ που πέτυχε στη νίκη επί των Γουάσινγκτον Γουίζαρντς.

Το τριπλ νταμπλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη νίκη επί των Γουάσινγκτον Γουίζαρντς συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες ώρες, αφού ο τρόπος που επετεύχθη ήταν ολίγον τι πονηρός.

Ο Greek Freak αστόχησε οικειοθελώς σε λέι απ στα τελευταία δευτερόλεπτα προκειμένου να πάρει ο ίδιος το επιθετικό ριμπάουντ και να φτάσει, με αυτόν τον τρόπο, τα δέκα, έτσι ώστε να “γράψει” το τριπλ νταμπλ. Μία κίνηση που όμως έδινε κάθε δικαίωμα στο ΝΒΑ να ερευνήσει το περιστατικό και να εξετάσει το κατά πόσο το τριπλ νταμπλ είναι… έγκυρο ή όχι.

Εν τέλει, την επομένη της αναμέτρησης, το ΝΒΑ έσβησε το συγκεκριμένο επιθετικό ριμπάουντ από την στατιστική του Greek Freak, ο οποίος περιορίστηκε στα εννέα και είδε το τριπλ νταμπλ να κάνει φτερά.

The Bob Sura rule
Για όσους δεν το γνωρίζουν/θυμούνται, το ΝΒΑ έκανε χρήση ενός άγραφου κανόνα, ο οποίος έμεινε να λέγεται ως “Bob Sura Rule”.

Ο λόγος είναι ότι το 2004 ο – τότε παίκτης των Χοκς – Μπομπ Σούρα αστόχησε επίτηδες στην τελευταία επίθεση της ομάδας του στην νίκη με 129-107 επί των Νετς για να πάρει το 10ο ριμπάουντ του. Αρχικά λοιπόν πιστώθηκε αυτό το ριμπάουντ, κλείνοντας τον αγώνα με 22 πόντους, 11 ασίστ και 10 ριμπάουντ, σημειώνοντας – τότε – το τρίτο συνεχόμενο triple-double του. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα όμως το NBA ακύρωσε το 10ο ριμπάουντ του Μπομπ Σούρα με την αιτιολογία ότι δεν επιτρέπεται ένας παίκτης να αστοχήσει επίτηδες σε σουτ για να πάρει το δικό του ριμπάουντ.

Για την ιστορία, το 2003 ένας άλλος NBAer, ο Ρίκι Ντέιβις, είχε πάει την κατάσταση ένα βήμα πιο μακριά, αφού ψάχνοντας για το 10ο ριμπάουντ του σε έναν αγώνα των Κλίβελαντ Καβαλίερς με τους Γιούτα Τζαζ για να σημειώσει το πρώτο τριπλ νταμπλ της καριέρας του επιχείρησε σουτ στο καλάθι της δικής του ομάδας (!), με το NBA να ακυρώνει κι αυτό το ριμπάουντ και να τον τιμωρεί με πρόστιμο για διακωμώδηση του αθλήματος.

Πηγή: sport24.gr

To Top