ΑΠΟΨΕΙΣ

Το “πήρε αλλιώς”! Επένδυση Καρυπίδη στον προπονητή και στην αλλαγή φιλοσοφίας!

Η συμφωνία του Θόδωρου Καρυπίδη με τον Χερμάν Μπούργος είναι γεγονός, ο Άρης του έδωσε τα “κλειδιά” και από την επομένη του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ξεκινάει επί της ουσίας η “El Mono” εποχή στους κιτρινόμαυρους.

Ένας “γορίλας”, όπως είναι κατά παράφραση το προσωνύμιο του στα ελληνικά, έρχεται να βάλει σε μια σειρά τον Άρη, μέσα σε μια ποδοσφαιρική… ζούγκλα, όπως είναι αυτή του ελληνικού ποδοσφαίρου και σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, όπως αυτό των κιτρινόμαυρων. Μετά την απομάκρυνση του Άκη Μάντζιου είχαμε γράψει επί λέξει: “Στην ποδοσφαιρική παγκόσμια λογική, η απομάκρυνση ενός προπονητή είναι το πιο σύνηθες φαινόμενο. Το κατά πόσο είναι “πετυχημένη” κάθε φορά η απόφαση αυτή, εξαρτάται 100% από τον… διάδοχό του. Και εκεί θα πρέπει να ρίξει το βάρος ο Άρης, όχι στη βάση της ελληνικής πατέντας “φύγε συ, έλα εσύ”, αλλά με την πρόθεση να παρουσιάσει την νέα σεζόν μια ομάδα με υψηλούς στόχους και βλέψεις. Περιμένουμε με ενδιαφέρον η επιλογή του νέου προπονητή να δείξει πολλά από το σκεπτικό του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ”.

Τώρα μερικές μέρες μετά, έχουμε την πρώτη χειροπιαστή πράξη: Είναι ξεκάθαρο ότι ο Καρυπίδης το “πήρε αλλιώς”… Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι επενδύει για πρώτη φορά στον προπονητή, αλλάζοντας φιλοσοφία, σκεπτικό, προσέγγιση, οικονομικό μπάτζετ για τον πάγκο. Κι όταν αναφερόμαστε στην έννοια της επένδυσης δεν εννοούμε απλά και μόνο τα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλει σε ορίζοντα 2,5 χρόνων που είναι τα περισσότερα, στη μετά του “Κούπερ εποχή” για τον σύλλογο (περίπου 2.100.000 μαζί με τους συνεργάτες του) και φυσικά το μεγαλύτερο ποσό στα επτά χρόνια που βρίσκεται ο Καρυπίδης στον Άρη…

Ο Άρης λοιπόν, επενδύει σε ένα προπονητή που όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος έρχεται να χτίσει από την αρχή σε βάθος τριετίας, παραλαμβάνοντας τα “κλειδιά”, κάτω από την απόλυτη εμπιστοσύνη του μεγαλομετόχου. Όπως επίσης είχαμε σημειώσει μετά το διαζύγιο με τον Μάντζιο και τα λάθη που δια γυμνού οφθαλμού βαρύνουν την πορεία του Άρη “ένα από αυτά – και έγινε ήδη μεγάλη συζήτηση- έχει να κάνει με την απουσία ενός τεχνικού διευθυντή στον Άρη, με τον Καρυπίδη σε ανύποπτο χρόνο να έχει παραδεχθεί ότι είναι συγκεντρωτικός και δύσκολα βρίσκει ανθρώπους που να μπορεί να τους εμπιστευτεί με κλειστά τα μάτια. Να κοιμάται, όπως λέμε ήσυχος… “.

Βλέποντας τις προηγούμενες επιλογές του Καρυπίδη στη μεγάλη κατηγορία (Ερέρα, Παντελίδης, Ένινγκ, Μάντζιος) καταγράφεται μια πραγματικότητα: όλοι τους έφτασαν τον Άρη μέχρι ένα σημείο, όλοι τους είχαν “ταβάνι”, όπως λέμε, τη στιγμή που στον μεταγραφικό σχεδιασμό πάντα είχε την τελευταία κουβέντα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ.

Με την έλευση του Μπούργος, ο Καρυπίδης δείχνει αποφασισμένος τουλάχιστον τώρα, να παραχωρήσει το “χαρτοφυλάκιο” μεταγραφές-σχεδιασμό, στον 52χρονο Αργεντίνο για να κάνει η ομάδα την επανεκκίνησή της (που είναι και της μόδας…), το βήμα παραπάνω. Ένας Μπούργος, ο οποίος ναι μεν από το μικρό του πέρασμα ως πρώτος προπονητής στη Νιούελς Ολντ Μπόις δεν επέδειξε κάτι, αλλά σίγουρα “κουβαλάει” σημαντικά “παράσημα” από τα δέκα χρόνια της συνεργασίας του με τον Σιμεόνε, μια γενικότερη ποδοσφαιρική του προϊστορία ως παίκτης και φυσικά τον τρόπο ζωής του (νικητής στη μάχη με τον καρκίνο, καριέρα ως ροκ καλλιτέχνης) που δείχνει αν το γράψουμε λαϊκά ότι “δεν μασάει” στα δύσκολα!

Ο Άρης επενδύει λοιπόν, σ’ έναν ποδοσφαιράνθρωπο που έχει ποδοσφαιρικές παραστάσεις για δέκα ζωές, σημαντικές γνωριμίες, khow how της λατινικής αγοράς και μια προσωπικότητα -που μπορεί να έδωσε σε πρώτη φάση την αίσθηση ενός “γορίλα”(ασορτί με το προσωνύμιο του) και σκληρού προπονητή- αλλά έχει να κάνει κυρίως με τη σωστή διαχείριση μιας ομάδας με τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες, ανάγκες και ευαισθησίες. Θεωρείται ο “καλός” στον γνωστό ρόλο “του καλού και του κακού αστυνομικού…”.

 Παράλληλα, ποντάρει σ’ έναν προπονητή που χωρίς να έχει καν πατήσει το πόδι του στο Χαριλάου, ήδη δείχνει ότι μπορεί να εμπνεύσει και την κερκίδα, (αρκεί να θυμηθούμε ότι έφτασαν ο Ερέρα με κάποια προσμονή λόγω Ισπανικής προέλευσης, οι Μάντζιος, Παντελίδης υπό… αμφισβήτηση και ο Ένινγκ με στοιχειώδη ανοχή).

Σε θεωρητικό λοιπόν επίπεδο, η αλλαγή στάσης και φιλοσοφίας του Άρη, του Καρυπίδη δείχνει να είναι στον σωστό δρόμο, αναστρέφοντας μια όχι ευχάριστη καταστάση για κανέναν μέσα στην ομάδα. Αρκεί φυσικά να μην μείνουμε μόνο με τις εντυπώσεις, τη στιγμή που ας μην ξεχνάμε όλοι μας, ότι εκκρεμεί κάτι σημαντικό: ο Άρης παραμένει “όμηρος” της υπόθεσης Ντουρμισάι και είναι ακόμη στον αέρα, το κατά πόσο θα μπορέσει να κάνει μεταγραφές το καλοκαίρι.

 

To Top