«Το παρεΐστικο κλίμα στη Λέσχη έφτασε το φορέα και τον Άρη εδώ»

O πρόεδρος της KMA Παναγιώτης Στεφανίδης μίλησε στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την ψηφοφορία της Δευτέρας. 

Αναλυτικά τα όσα είπε στα “ΑΝ 98,7”:

Στην αρχική του τοποθέτηση, ανέφερε: «Όταν ξεκίνησε η Λέσχη, ο λόγος ήταν ότι ο Άρης προερχόταν από μια λαίλαπα που του είχε δημιουργήσει περισσότερα από 25.000.000 ευρώ χρέη. Η Π.Α.Ε. μπήκε τότε στο άρθρο 44 και επανεκκίνησε. Δημιουργήθηκαν κίνητρα προκειμένου ο κόσμος να σταθεί κοντά στην ομάδα και υπήρχε η αντίληψη ότι στο εξής κανείς δε θα μπορεί να τη χρεώνει.

Η Λέσχη έγινε μεγαλομέτοχος στην πορεία. Ωστόσο, ένα παρεΐστικο κλίμα που επικράτησε στο εσωτερικό της μας έφτασε να μην επιτελείται ο πραγματικός της ρόλος, ο έλεγχος κάθε διοίκησης της Π.Α.Ε., με αποτέλεσμα να μην αναφέρονται από το εκάστοτε Δ.Σ. του σωματείου όσα συνέβαιναν στην εταιρία, αν όχι να καλύπτονταν.

Και συνέχισε: Εμείς σήμερα βρισκόμαστε στο μέσο μιας δύσκολης ιστορίας. Πρέπει να αποτινάξουμε την πορεία μας σαν θεσμός και να πείσουμε ότι θα κινηθούμε σε διαφορετικά επίπεδα, βοηθώντας να βγούμε από το τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει. Υπάρχει μια σχετική ευφορία το τελευταίο διάστημα. Από εκεί και πέρα, η διοίκηση προχωρεί σε κάποιους συμβιβασμούς, όμως ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος κι εμείς σαν Λέσχη πρέπει να είμαστε εκεί».

Για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική, σημείωσε: «Το πρόβλημα της Λέσχης είναι δικό μας. Εμείς πρέπει να πείσουμε ότι δε μπήκαμε για να κρύψουμε οτιδήποτε. Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τον κ. Ηλιάδη. Δε διοικούμε εμείς την Π.Α.Ε., αλλά ο ίδιος, αυτού είναι η ευθύνη. Εμείς πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για το τι γίνεται. Ο κ. Ηλιάδης το έχει κατανοήσει αυτό. Θα ήταν σαφώς καλύτερο να έχουμε πολλά περισσότερα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη στο φορέα από τα 1.875 που έχουμε σήμερα. Ο αριθμός, πάντως, δεν είναι ούτε μικρός ούτε μεγάλος.

Για τη διαχείριση των πόρων της Λέσχης, ο κ. Στεφανίδης εξέφρασε την αντίθεσή του προς όσα συνέβησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τη μη δημιουργία ενός αποθεματικού που θα ήταν πολύτιμο σήμερα: «Ό,τι λεφτά έχουν περάσει από τα ταμεία του σωματείου, διαπιστώσαμε πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία πήγαν στην Π.Α.Ε.. Αυτό, όμως, ήταν λάθος ως ένα βαθμό. Όταν η Λέσχη είχε «ρεύμα» και έφτασε να αριθμεί 4.000 κόσμου στις συνελεύσεις των προηγούμενων χρόνων, τα έσοδα της εποχής εκείνης θα έπρεπε να τα διατηρούμε ως αποθεματικό για μια δύσκολη στιγμή όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα. Η Λέσχη σήμερα έχει απαξιωθεί, αλλά το… ματς δεν έχει λήξει ακόμη. Θα το παλέψουμε. Κάθε χρόνο η Λέσχη έδινε χρήματα για μεταγραφές και ταξίδια, ενώ ποτέ η Π.Α.Ε. δεν ερχόταν να καταθέσει προϋπολογισμό εσόδων – εξόδων για τη σεζόν που ξεκινούσε. Δεν εμφανιζόταν κανένα πλάνο».

Για το φετινό προϋπολογισμό, υπογράμμισε: «Δε μπορούμε να έχουμε προϋπολογισμό αν δε δούμε πού θα καταλήξουν οι συμφωνίες. Να διαπιστώσουμε τι ποσό θα απαιτηθεί, πόσα θα είναι τα έσοδα (αυτό μπορεί να συμβεί νωρίτερα), ώστε να φτάσουμε σ’ ένα μπάτζετ κι από εκεί και πέρα ό,τι παραπάνω απαιτηθεί να το καλύψει ο Ηλιάδης. Μέχρι στιγμής αυτό συμβαίνει».

Για το αν θα υπάρξουν μετά από δύο χρόνια εκλογές ή όχι, από τη στιγμή που κάποιος θα καλύψει το 51% των μετοχών, επεσήμανε: «Η διοίκηση, στην πραγματικότητα, προκύπτει από την ψήφο των μετόχων. Αν αυτός που έρθει, πάρει το 51%, θα θελήσει να ορίσει τη δική του διοίκηση. Όποιος πάρει το 51% θα κάνει το κουμάντο. Τα δικά μας δικαιώματα ως Λέσχη και πλέον μικρομέτοχοι, θα περιορίζονται σ’ αυτά της μειοψηφίας όπως ορίζονται από το νόμο και σχετίζονται κυρίως με κάποια θέματα οικονομικού ελέγχου.

Για το γεγονός ότι στο παρελθόν όλοι είχαν ομολογήσει τον εγκλωβισμό της ομάδας σε μεγαλομετόχους, κάτι που προσπάθησε ο κόσμος να αποφύγει με την ίδρυση της Λέσχης, ο πρόεδρος του φορέα επεσήμανε:«Μπορούμε να καλύψουμε τα χρέη; Μπορεί η Λέσχη να εγγυηθεί ότι κάθε δύο χρόνια θα βάζει 2.000.000 ευρώ; Και ο κ. Ηλιάδης έχει μιλήσει για την εισροής μετρητών. Θεωρώ δεδομένο ότι τέλη Αυγούστου, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές, θα υπάρχει εξέλιξη με το άρθρο 99 κ.λπ., θα χρειαστεί οικονομική «ένεση» προκειμένου η χρονιά να κλείσει ισοσκελισμένα».

Για το αν πιστεύει ότι θα υπάρξει επενδυτής, η απάντησή του ήταν καταφατική, αλλά προς το τέλος του καλοκαιριού: «Ναι, πιστεύω ότι θα έρθει. Όχι, όμως, τώρα. Πιστεύω ότι οι όποιες εξελίξεις θα τρέξουν στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου. Προσωπικά θα προτιμούσα να μπω σε μια ομάδα γνωρίζοντας προηγουμένως τι έχει να πληρώνει. Υπάρχει δέσμευση λογαριασμών, το γνωρίζουν όλοι. Γιατί κάποιος να βάλει σήμερα 7.000.000 ευρώ αν τα 3.500.000 πρόκειται να πάνε «υπέρ πίστεως»; Την Παρασκευή η γενική συνέλευση των μετόχων θα αποφασίσει Α.Μ.Κ. με το ποσό να καλύπτει το 51% των μετοχών. Ο Α.Σ. θα πάρει το 10% και όποιος καλύψει το υπόλοιπο θα έχει πλέον το 51%. Θα δώσουμε στον επενδυτή το μεγαλύτερο δυνατό περιθώριο. Πάντως, μέχρι τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχουμε καταθέσει την αίτησή μας για το άρθρο 99 παρουσιάζοντας συμφωνίες με το ποσοστό των πιστωτών που απαιτείται».

Για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που ανακοινωθεί η Α.Μ.Κ. αλλά δεν έρθει ο επενδυτής, απάντησε: «Η ομάδα θα συνεχίσει να πορεύεται όπως πορεύεται σήμερα. Όσο καλυφθεί η Α.Μ.Κ., θα καλυφθεί. Η Λέσχη θα έχει μετοχές στο ποσοστό που τις είχε, ίσως και λίγο ενισχυμένο».

Για την εταιρία που διενεργεί τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία της Π.Α.Ε., τόνισε: «Η σύμβαση υπεγράφη τέλη Νοεμβρίου. Η εταιρία ζήτησε κάποια έγγραφα από τον Άρη τα οποία δίνονταν σταδιακά και η διαδικασία παράδοσής τους ολοκληρώθηκε το Μάιο. Έκτοτε, περιμένουμε. Αργήσαμε να παραδώσουμε τα στοιχεία που ζητούσαν. Ενδεχομένως από τον έλεγχο να προκύψουν και ποινικές ευθύνες».

Για το τι σημαίνει Α.Μ.Κ. χωρίς έλεγχο και τι κατόπιν ελέγχου, διευκρίνισε:

 «Χωρίς έλεγχο» σημαίνει (σ.σ.: παράδειγμα) ότι «κάνω αύξηση στα 10 εκατομμύρια κι ακόμη κι αν ασκήσω το δικαίωμα προτίμησης και μετοχοποιήσω και 500.000 ευρώ, όποιος βάλει τα χρήματα παίρνει και την πλειοψηφία των μετοχών».

«Με έλεγχο» σημαίνει ότι «παίρνω μια απόφαση για Α.Μ.Κ. κεφαλαίου μεγαλύτερη του 51%, στην οποία η Λέσχη διατηρεί το δικαίωμα προτίμησης για τα 500.000 ευρώ, αλλά αν το ασκήσει δε θα μπορεί κάποιος να πάρει το 51% των μετοχών, αλλά το 49%». Αυτό σημαίνει ότι όποιος ενδιαφέρεται να πάρει την ομάδα, θα πρέπει να έρθει σε εμάς, να μας δείξει το πλάνο, τις προθέσεις του… Την άλλη μέρα θα παραιτηθούμε του δικαιώματος προτίμησης και θα καλύψει αυτός την Α.Μ.Κ.».

Για το αν η Λέσχη θα αποδεχτεί οποιονδήποτε επενδυτή, χωρίς περιορισμούς, σημείωσε με νόημα: «Είναι γεγονός ότι ο Άρης έχει οικονομικά προβλήματα και χρειάζεται λεφτά για να τα αντιμετωπίσει. Αν εμφανιστεί οποιοσδήποτε και φέρει τα χρήματα, αλλά εμένα δε μου αρέσει γιατί μπορεί να είναι υπόδικος, έμπορος ναρκωτικών ή οτιδήποτε, θα πάμε σε νέα γενική συνέλευση πριν ληφθεί απόφαση, κι ας κουράζονται κάποιοι. Εγώ πιστεύω πάντως ότι θα γίνει «ουρά» για το ποιος θα πάρει τον Άρη. Η Α.Μ.Κ. θα κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες».

To Top