ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Το προφίλ του Νικ Σάκιεβιτς, που έρχεται με τον Toμ Παπαδόπουλο…

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, μέσα από το ρεπορτάζ, είχε προκύψει πως το πρόσωπο-κλειδί κι εκείνος που ουσιαστικά έχει αναλάβει να… τρέξει το πρότζεκτ του Άρη και της Τζίλιγχαμ είναι ο Νικ. Άνθρωπος του Τομ Παπαδόπουλου, αλλά και του fund των Αμερικανών που προχωρούν την επένδυση σε Αγγλία και Ελλάδα.Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague; 

Πρόκειται για τον Νικ Σάκιεβιτς, είναι 57 ετών και επί πολλά χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ. Από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του πρωταθλήματος MLS και συνιδρυτής της Φιλαδέλφεια Γιούνιον, της ομάδας δηλαδή που στηρίζει ο Τομ Παπαδόπουλος. Μαζί θα έρθουν όπως προκύπτει στην Θεσσαλονίκη το προσεχές διάστημα.

ΤΟ WHO IS WHO

Γεννημένος στις 14 Ιανουαρίου 1961, γόνος Πολωνών που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο New Haven και ήταν μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του από το 1979 ως το 1982. Μετά την αποφοίτησή του επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της γαλλικής Ναντ, ενώ το 1984 έπαιξε για λίγο και στην πορτογαλική Μπελενένσες.

Έπειτα επέστρεψε στις ΗΠΑ και συμμετείχε με την ομάδα της Νέας Υόρκης στο πρωτάθλημα Σάλας, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός τον ανάγκασε να σταματήσει και να το… γυρίσει σε ερασιτεχνικό επίπεδο ως παίκτης-προπονητής. Το 1990 επέστρεψε ως επαγγελματίας για μία σεζόν στην ομάδα Τάμπα Μπέι Ρόουντις.

Στη συνέχεια και αφού εγκατέλειψε την ενεργό δράση έγινε προπονητής σε ομάδες νέων στη Φλόριδα κι αργότερα βοηθός προπονητή στο κολέγιο Boca Raton.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΟΥ MLS

Το 1995 και στις αρχές του 1996 ήταν στα ιδρυτικά μέλη και γραμματέας στο MLS, το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, ενώ τον Οκτώβριο του 1996 έγινε πρόεδρος στην ομάδα Tampa Bay Mutiny. Το 1999 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος πρόεδρος του MLS και στη συνέχεια μετακόμισε στους Μέτροσταρς της Νέας Υόρκης, όπου και πάλι αναδείχθηκε κορυφαίος. Εκεί έμεινε για πέντε σεζόν και στις τέσσερις εξ αυτών η ομάδα προκρίθηκε στα πλέι οφ. Κατά τη θητεία του υπήρξε ραγδαία ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, κατασκευάστηκε νέο γήπεδο, υπήρξαν σημαντικές οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες με κορυφαία όλων την πώληση της ομάδας στην εταιρεία Red Bull.

Το 2005 ο Σάκιεβιτς έγινε πρόεδρος της εταιρείας AEG στη Νέα Υόρκη, όπου παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 2007 όταν και αποχώρησε για να ιδρύσει (μαζί με άλλους) την Φιλαδέλφεια Γιούνιον, στην οποία ανέλαβε το πόστο του αποκλειστικού διευθύνοντος συμβούλου, με δικαίωμα υπογραφής. Παράλληλα ήταν από τους πρωτεργάτες της κατασκευής του γηπέδου της ομάδας. Από την Φιλαδέλφεια αποχώρησε στις 2 Οκτωβρίου 2015.

Από τις 7 Ιανουαρίου 2017 ο Νικ Σάκιεβιτς είναι ο πέμπτος κομισάριος στην ιστορία του πρωταθλήματος Λακρός. Όπως βλέπετε και στη σχετική φωτογραφία, το συγκεκριμένο άθλημα που είναι αρκετά διαδεδομένο στις ΗΠΑ, παίζεται με ένα μπαστούνι, που στην άκρη του έχει ένα δίχτυ με το οποίο οι παίκτες κουβαλούν ένα μπαλάκι.

Παράλληλα, όμως τρέχει και διάφορα πρότζεκτ που αφορούν στο ποδόσφαιρο και κάπως έτσι… μπλέκουν στο παιχνίδι ο Άρης και η Τζίλινχαμ.

To Top