ΜΠΑΣΚΕΤ

Το πρωτάθλημα του Άρη που… έφερε τον Γκάλη στην Θεσσαλονίκη! (video)

Πριν από ακριβώς 42 χρόνια, ο Άρης «κλείδωνε» την κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και έδινε στον Νίκο Γκάλη το καλύτερο κίνητρο για να επιλέξει τους «κίτρινους» προκειμένου να αφήσει τις ΗΠΑ για την Ελλάδα!

«Ποιος ομάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ελλάδα;» είχε ρωτήσει ο Νίκος Γκάλης τον αείμνηστο παράγοντα του Άρη, Γιώργο Τσιλιγγαρίδη τον Σεπτέμβριο του 1979.

Τότε που ήταν έτοιμος να αφήσει το «American Dream» και το Νιου Τζέρσεϊ προκειμένου να επισκεφθεί για πρώτη φορά τα πάτρια εδάφη των γονιών του. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός τον είχαν πλησιάσει και μάλιστα πίεζαν αρκετά προκειμένου να τον αποκτήσουν. Όμως ο Άρης ήταν η ομάδα που κατάφερε να αποσπάσει το μεγάλο «ναι» του ανθρώπου που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ.

Ένας από τους λόγους που τον έπεισαν; Το γεγονός ότι ήταν η πρωταθλήτρια Ελλάδας. Και εκείνος, επειδή είχε πολύ ψηλά τον πήχη για τον εαυτό του ήθελε να είναι στους καλύτερους… Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα οι «κίτρινοι» είχαν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σκαλί του ελληνικού βάθρου, επιστρέφοντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά ύστερα από 49 ολόκληρα χρόνια.

Και αυτό χάρη στο μεγάλο ματς της 12ης Φεβρουαρίου 1979 στο «Αλεξάνδρειο» απέναντι στον Ολυμπιακό. Στην άκρη του πάγκου κάθονταν ο 34χρονος και «rookie» προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος είχε κληθεί να οδηγήσει την αγαπημένη του ομάδα στην κορυφή. Η χρονιά ήταν άκρως επεισοδιακή και αυτό διότι οι «κίτρινοι» έπρεπε να περάσουν «σαράντα κύματα» μέχρι να φτάσουν στην κατάκτηση του τίτλου.

Στο ματς του α’ γύρου στο «Παπαστράτειο» ο διαιτητής Προεστός είχε διακόψει το ματς επειδή οι φίλοι του Ολυμπιακού είχαν ξεκολλήσει ένα… ελενίτ και το είχαν πετάξει στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα το κλίμα μεταξύ των δύο ομάδων να ήταν -εκ των πραγμάτων- ιδιαίτερα τεταμένο. Παρόλα αυτά, και έτσι όπως κύλησε η σεζόν, ο Άρης με νίκη στο εντός έδρας ματς ματς με τους «ερυθρόλευκους» εξασφάλιζε το πρώτο του πρωτάθλημα ύστερα από το… μακρινό 1930! Με 8.000 φίλους της ομάδας να να έχουν κατακλύσει το «Αλεξάνδρειο» η Θεσσαλονίκη ζούσε να ανέπνεε γι’ αυτό το ματς.

Οι 20/20 βολές του Αλεξανδρή και η δηλητηρίαση του Παπαγεωργίου
Πολλώ δε μάλλον όταν ο Άρης είχε την αποστολή να… πάρει τα σκήπτρα από τον Ολυμπιακό και να τον εκθρονίσει από την κορυφή! Όπερ και εγένετο! Μπορεί ο σούπερ σκόρερ Χάρης Παπαγεωργίου να αγωνίστηκε με τροφική δηλητηρίαση και να έμεινε στους 17 πόντους (σ.σ. μια χρονιά όπου είχε 35,5 πόντους σε κάθε ματς ενώ στο αμέσως επόμενο παιχνίδι με τον Σπόρτιγκ είχε σταματήσει στους 60 πόντους!) αλλά η φοβερή ψυχραιμία του Βαγγέλη Αλεξανδρή από τη γραμμή των βολών έμελλε να αποτελέσει το «κλειδί» για τη νίκη του Άρη με 85-83 και την κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου.

Ο «τίγρης» είχε πετύχει 30 πόντους με 20/20 βολές, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα μίλησε για την απίστευτη ευστοχία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σκεφτόμουν κάτι που μου είχε πει μια μέρα σε ένα καφενείο της Θεσσαλονίκης, ο Αχιλλέας Ασλανίδης, που τότε αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ: “Εγώ, καρντάση, όταν βαράω πέναλτι δεν κοιτάζω πουθενά. Φαντάζομαι ότι είμαι μόνος μου σε ένα άδειο γήπεδο και σουτάρω”.Ε, αυτό ακριβώς έκανα κι εγώ εκείνο το βράδυ: πήγαινα στη γραμμή του φάουλ και βάραγα τις βολές σαν να ήμουν σε άδειο γήπεδο». Επίσης διψήφιος για τον Άρη ήταν ο Σταύρος Χωλόπουλος (12), ενώ πρώτοι σκόρερς του Ολυμπιακού ήταν οι Γιατζόγλου και Μελίνι με 17 και 16 πόντους αντίστοιχα.

Σ’ εκείνο το ματς ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε γίνει ο νεότερος προπονητής που κατακτούσε το ελληνικό πρωτάθλημα, ο οποίος είχε πάρει εν μία νυκτί το χρίσμα από τον Ανέστη Πεταλίδη. Μάλιστα ο αστικός μύθος αναφέρει ότι σ’ εκείνο το παιχνίδι είχε βρεθεί και ο… 16χρονος Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος θαύμαζε τον Γιώργο Καστρινάκη και γι’ αυτόν τον λόγο επέλεξε να φοράει σ’ ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του το νούμερο «13»…

To Top