Το πυρηνικό καταφύγιο της ιστορίας του ΝΒΑ με 50.000 αρχεία βίντεο!

Πώς θα σας φαινόταν ένας κατεστραμμένος κόσμος, μετά από πυρηνική καταστροφή που το μόνο απομεινάρι του πολιτισμού θα ήταν κασέτες με στιγμιότυπα από τα πρωταθλήματα Τζόρνταν και τα τρίποντα του Κάρι.

Σύμφωνα όμως με όσα αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Ben Cohen της «The Wall Street Journal», κάποιοι προετοιμάζονται για μια τέτοια εξέλιξη, θεωρώντας τη, ως ένα υπαρκτό ενδεχόμενο. Έχουν προνοήσει, λοιπόν, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες πρόληψης, ώστε η ιστορία του ΝΒΑ να παραμείνει «ζωντανή» και αναλλοίωτη, ακόμα και μετά από πυρηνικό πόλεμο.

Σε ένα βουνό, πίσω από μια πύλη και μέσα σε έναν λαβύρινθο, γεμάτο από σημεία ελέγχου ασφαλείας, υπάρχει ένας ανυπολόγιστος μυστικός θησαυρός αποθηκευμένος σε ένα καταφύγιο σχεδιασμένο να αντέχει σχεδόν… τα πάντα. Είναι κρυμμένο στη γωνία ενός υπόγειου θησαυροφυλακίου, που κατασκευάστηκε πριν από περίπου μισό αιώνα στο Νιου Τζέρσεϊ.

Τη δεκαετία του 60’, μια από τις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου, η «AT&T», δημιούργησε αυτή την ιδιότυπη «αποθήκη», 50 πόδια κάτω από το έδαφος, με σκοπό να ανταπεξέλθει σε φυσικές καταστροφές, ακόμα και… υπαρξιακούς κινδύνους. Πλέον λειτουργεί υπό το καθεστώς μιας εταιρείας προστασίας δεδομένων και ανάκτησης καταστροφών που ονομάζεται «Vital Records, Inc». Αποθηκεύει εκατομμύρια κασέτες ταινίας σε ένα έντονα ελεγχόμενο και πλήρως παρακολουθούμενο περιβάλλον που προορίζεται να επιβιώνει όταν τίποτα άλλο δεν το κάνει…

Εκεί υπάρχουν περισσότερες από 50.000 εφεδρικές κασέτες κάθε παιχνιδιού στα αρχεία του NBA. Οι καλύτεροι παίκτες, τα επιβλητικά γήπεδα, τα εμβληματικά παιχνίδια και οι κλασικές στιγμές της ιστορίας του μπάσκετ ζουν μέσα σε ένα πυρηνικό καταφύγιο. Τα αναντικατάστατα εταιρικά αρχεία του ΝΒΑ τυγχάνει να είναι μάλιστα η μεγαλύτερη συλλογή από στιγμιότυπα του μπάσκετ στον κόσμο, διατηρώντας την ιστορία τους σε ένα μέρος που ελπίζουν ότι δεν θα τους φανεί ποτέ χρήσιμο.

Το επίσημο αρχείο στο «Secaucus, N.J.» ανέρχεται σε 37 petabyte δεδομένων, γεγονός που καθιστά τα αποθέματα του NBA σχεδόν διπλάσια από την ψηφιακή συλλογή της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Το πλήθος δεδομένων του NBA αυξάνεται κατά αρκετά petabyte κάθε σεζόν τώρα που κάθε παιχνίδι καταγράφεται σε υψηλή ευκρίνεια από 12 διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Σύμφωνα με τον Ron Riemann, πρόεδρο της εταιρείας  «Vital Records, Inc»: «Είναι μια βαρετή επιχείρηση, όλα τα άλλα εδώ είναι έγγραφα υπολογισμού, νομικές πληροφορίες και έρευνες για φαρμακευτικά προϊόντα». Επιπλέον ανέφερε πως δεν είναι μόνο το ΝΒΑ που έχει καταφύγει σε τέτοιου είδους πρακτικές: «Όλοι το κάνουν», είπε ο Ρίμαν, «Απλώς κανείς δεν το ξέρει»…

Το εφεδρικό αρχείο είναι διαθέσιμο στους ιθύνοντες του NBA οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η επιμέλεια ασφαλείας σε αυτό το μη παραβιασμένο καταφύγιο που μπορεί να χειριστεί σεισμούς και ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς μπορεί να φαντάζει μια παρανοϊκή ιδέα, αλλά στην υπερβολή κρύβεται η ουσία. «Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στην ιστορία», επισήμανε ο Riemann.

Δεν υπάρχουν λογότυπα ή ετικέτες που να υποδεικνύουν ότι τα ντουλάπια τους περιέχουν αυτό που θα μπορούσε να είναι το τελευταίο σωζόμενο βίντεο του Μάικλ Τζόρνταν να παίζει μπάσκετ. Ακόμη και η σύντομη λίστα των επαφών «VRI» που είναι εξουσιοδοτημένες για πρόσβαση στη συλλογή αποδίδονται στο NBA μόνο από τον επίσημο αριθμό λογαριασμού του πελάτη. Αυτή η πλατφόρμα συλλογής δεδομένων ονομάζεται «The Archive».

«Έχουμε κάθε καταπληκτική στιγμή που βρίσκεται στα χέρια μας», δήλωσε ο Paul Hirschheimer, ανώτερος αντιπρόεδρος παραγωγής περιεχομένου του πρωταθλήματος. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Κάθε παιχνίδι που περιλαμβάνει οποιαδήποτε ομάδα από σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι, τώρα κωδικοποιείται αυτόματα με στατιστικά play-by-play, και βρίσκεται μόλις μερικά «πατήματα» μακριά. «Με ένα ή δύο κλικ», είπε ο Chris Halton, ανώτερος αντιπρόεδρος τεχνολογίας και λειτουργιών μέσων του NBA, «βλέπετε κυριολεκτικά το βίντεο».

Το εφεδρικό αρχείο είναι ένα μέρος που ελάχιστα στελέχη του NBA έχουν επισκεφτεί. Το οικόπεδο της λίγκας των 125.000 τετραγωνικών ποδιών σε δύο υπόγειους ορόφους απέχει περίπου μία ώρα από το αρχικό αρχείο και βρίσκεται κρυμμένο στην κορυφή ενός απομονωμένου δρόμου, που καταλήγει σε ένα βουνό, το οποίο συχνά τυχαίνει να τυλίγεται από ομίχλη… Η ανωνυμία αποτελεί κομμάτι της ασφάλειας. «Οι άνθρωποι δεν θα είχαν ιδέα ότι είναι εδώ πάνω», είπε ο Brian Cassidy, στέλεχος λογαριασμού «VRI».

Η κατασκευάστρια εταιρία «AT&T» διοχέτευσε πόρους σε ένα υπόγειο νευρικό κέντρο και έδωσε προσοχή σε λεπτομέρειες που μπορεί να φαντάζουν ασήμαντες αν ο κόσμος από πάνω καιγόταν. Υπήρχε ένα γραφείο για τους καθορισμένους επιζώντες στις τάξεις των υψηλά ιστάμενων στελεχών, αλλά και ένας ξεχωριστός, ιδιωτικός χώρος με δύο γραφεία για τον πρόεδρο της εταιρείας και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, με τις δικές τους προσωπικές ταμπέλες, για να αποθαρρύνουν οποιαδήποτε… «μετα-αποκαλυπτικά» σχέδια αλλαγής της ιεραρχίας και της υφιστάμενης τάξης πραγμάτων. Όσοι βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα έχουν φροντίσει, ώστε να είναι διασφαλισμένοι και οι ίδιοι, πέρα από το υλικό που φυλάσσουν, αν τα γεγονότα της ιστορίας πάρουν… περίεργη τροπή.

Πηγή: www.bnsports.gr

To Top