ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το σκεπτικό της απόφασης και η κατάλληλη προετοιμασία για το CAS…

Mετά τα όσα έγιναν γνωστά χθες και την διατήρηση του μεταγραφικού ban από την FIFA o Άρης είναι υποχρεωμένος να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να προσφύγει στο CAS και να κυνηγήσει την δικαίωσή του.

Στον Άρη αυτή τη στιγμή οι δρόμοι είναι δύο. Είτε δικαίωση μέσω του CAS, είτε να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη απαλλαγή των χρεών μέσα από το “μνημόνιο” Ελλάδας-FIFA, το οποίο αναμένεται να περάσει από την Βουλή για το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα “λύνει” τέτοιους θέματα ανάμεσα στα διαφορετικά ΑΦΜ.

Το ποιο από τα δυο θα προηγηθεί χρονικά για να δώσει μία οριστική λύση στο θέμα του Άρη είναι άγνωστο προς το παρόν.

Το νομικό επιτελείο του Άρη έχει ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή της FIFA το σκεπτικό της απόφασής της, προκειμένου να προσφύγει στο CAS. Τι απαιτείται, όμως, για το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο και πόσο χρόνο χρειάζεται;

Για να γίνει η προσφυγή στο CAS όπως επιβάλλεται απαιτούνται ειδικές γνώσεις στο αθλητικό δίκαιο, άριστες γνώσεις στην νομολογία του CAS και της Δικονομίας του, και επίσης άριστη γνώση του Ελβετικού Δικαίου.

Όσον αφορά στο κόστος, εκτός από το παράβολο των 1000 Ελβετικών φράγκων, αυτός που καταθέτει την έφεση θα πρέπει να σκεφτεί ιδιαίτερα αν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά. Αν η προσφυγή προχωρήσει με τρεις δικαστές αυτό σημαίνει ότι το κόστος θα είναι υψηλό, καθώς η αμοιβή των δικαστών διαμορφώνεται σύμφωνα με τον χρόνο που θα ξοδέψουν στην υπόθεση, αλλά και από το που θα ταξιδέψουν για να παραβρεθούν στην Λοζάνη (λόγω της υπάρχουσας κατάστασης, λογικά θα γίνει τηλεδιάσκεψη).

Το CAS είναι ένα δικαστήριο που έχει την ικανότητα να βγάλει αποφάσεις σχετικά γρήγορα. Άλλωστε κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων λειτουργεί Τμήμα ad hoc και μπορεί να βγάλει απόφαση και σε μία μέρα.

Το ζητούμενο είναι να ζητήσει ο Άρης από το CAS η προσφυγή να εξετασθεί με τη διαδικασία του ‘κατεπείγοντος’.

Από εκεί και πέρα καθυστερήσεις στην έκδοση της απόφασης μπορεί να εμφανιστούν, εάν και εφόσον υπάρξουν παρεμβάσεις από κάποιο τρίτο μέλος, καθώς δεν τίθεται θέμα δικαιοδοσίας του CAS. Συν τις άλλοις, πρέπει να διαπιστωθεί και πότε έχει ελεύθερες ημερομηνίες το CAS για να δικάσει.

To Top