Το τρόπαιο στην Ισπανία (1-0), τα φώτα στον Διούδη…

Χωρίς επιβράβευση έμεινε η μεγάλη προσπάθεια της Εθνικής Νέων και η καταπληκτική εμφάνιση του Σωκράτη Διούδη, στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ-19. Η ελληνική ομάδα λύγισε απέναντι στην Ισπανία, χάνοντας με 1-0, αλλά τα δάκρυα δεν αξίζουν σ’ αυτά τα παλικάρια, που δικαιούνται το χειροκρότημα όλων…

Το «ταξίδι» των παιδιών του Κώστα Τσάνα δεν είχε το πολυπόθητο φινάλε, αλλά και πάλι η Εθνική Νέων είναι άξια συγχαρητηρίων για την σπουδαία διαδρομή της στα γήπεδα της Εσθονίας.

Ο τελικός του Ταλίν κρίθηκε από μια συνεργασία ανάμεσα σε δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τον Χεσέ Ροντρίγκεθ και τον Ζεράρ Ντεουλοφέου, παίκτες που έχουν ήδη ντεμπουτάρει σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα.

Απέναντι σ’ αυτούς, αλλά και σε μια σχολή που κυριαρχεί παραδοσιακά στις συγκεκριμένες ηλικίες (έξι τίτλοι μέσα σε δέκα χρόνια), η Ελλάδα πάλεψε φιλότιμα, με πρωτεργάτη τον υπέροχο Διούδη, στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Στο α’ ημίχρονο, η Ισπανία είχε την υπεροχή στο μεγαλύτερο διάστημα και δημιούργησε αρκετά ρήγματα στο αριστερό άκρο της ελληνικής άμυνας. Ωστόσο, ο εντυπωσιακός Διούδης είπε «όχι» όποτε χρειάστηκε, εξουδετερώνοντας τις προσπάθειες του Χεσέ (στο 2’, το 18’ και το 45’), ενώ σημαντικές ευκαιρίες έχασαν επίσης ο Ντεουλοφέου στο 30’ και ο Τόρες στο 32’, που αστόχησαν στην τελική προσπάθεια.

Η καλύτερη στιγμή για την Εθνική στο πρώτο μέρος ανήκε στον Κατίδη, που έπιασε ψηλοκρεμαστή κεφαλιά στο 33’, στέλνοντας την μπάλα να περάσει δίπλα από το δεξί δοκάρι του Ισπανού γκολκίπερ.

Η πίεση των Ιβήρων εντάθηκε στην επανάληψη, αλλά ο Διούδης ήταν ανίκητος: Στο 56’ αποσόβησε το γκολ σε εκτέλεση φάουλ του Καμπάνια, αγγίζοντας την μπάλα με τα ακροδάχτυλα, όσο χρειαζόταν για να καταλήξει στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 61’ έκανε καταπληκτική διπλή απόκρουση στις διαδοχικές προσπάθειες των Χεσέ και Γκριμάλντο.

Ωστόσο, ο τερματοφύλακας του Άρη δεν μπόρεσε να κάνει τίποτε στην καθοριστική φάση του 80’, όταν ο Ντεουλοφέου έδωσε μια εξαιρετική ασίστ στον Χεσέ και εκείνος έγραψε το 1-0 με διαγώνιο πλασέ από πλάγια αριστερά.

Στο διάστημα που απέμενε οι Έλληνες διεθνείς έκαναν ό,τι μπορούσαν για την ισοφάριση, με τον Γιαννιώτα να επιχειρεί άστοχο σουτ στο 87′, εντούτοις το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε νικητές τους Ισπανούς, με τους νεαρούς Έλληνες να ξεσπούν σε κλάματα, παρασυρμένοι από το νεαρό της ηλικίας τους, αν και κάτι τέτοιο δεν αρμόζει σε όσα κατάφεραν. Η προσπάθεια και τα κατορθώματά τους, πρέπει να κάνει περήφανους τους ίδιους και το προπονητικό επιτελείο, όπως ακριβώς γέμισε περηφάνια και αισιοδοξία για το μέλλον όλους τους Έλληνες φιλάθλους…

Διαιτητής: Ντάνι Μακέλιε (Ολλανδία).
Κίτρινες κάρτες: Κατίδης – Κέπα.

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Τσάνας): Διούδης, Μαρινάκης, Σταφυλίδης, Μπουγαΐδης, Μπάλλας, Φουρλάνος (85′ Μπακασέτας), Κουρμπέλης, Κατίδης (89′ Μπουχαλάκης), Μαυρίας, Γιαννιώτας, Διαμαντάκος (67′ Λυκογιάννης).
Στον πάγκο: Τσιντώτας, Τριανταφυλλόπουλος, Ρουγκάλας.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Γιούλεν Λοπετέγκι): Κέπα, Γκριμάλντο, Ραμάλιο, Οσέντε, Καμπάνια, Σούσο (71′ Σουάρεθ), Αλκάθερ, Ζόνι, Τόρες, Ντεουλοφέου (84′ Χουάνμι), Χεσέ (90′ Μπερνάτ).
Στον πάγκο: Ορτολά, Ινσούα, Ρουίθ, Νόνο.

To Top