Το Τop-10 τελικών του Τσάμπιονς Λιγκ (videos)

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με την σημερινή της ονομασία, μετράει 23 χρόνια και η φετινή διοργάνωση, θα ρίξει αυλαία στο Βερολίνο με έναν πολύ ενδιαφέροντα από άποψης ονομάτων κι ελπίζουμε και από άποψη θεάματος, τελικό. Οι συντάκτες του sport-fm.gr ψήφισαν με την κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, τους πιο ενδιαφέροντες από αυτούς τους 22.

Δεν θα μαρτυρήσουμε το τελικό αποτέλεσμα για να προχωρήσετε και παρακάτω. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο, να σας ενημερώσουμε πως η ανάδειξη του κορυφαίου τελικού, κρίθηκε με διαφορά πέντε βαθμών και αυτοί οι δύο ήταν και οι μοναδικοί που ξεπέρασαν το φράγμα των 100 πόντων συνολικά, ανάμεσα στις προτιμήσεις των συντακτών του σάιτ.

10. Μπαρτσελόνα – Άρσεναλ 2-1 (2006)
Στις 17 Μαϊου του 2006, στο Σεντ Ντενί στο Παρίσι, αναμετρώνται η Μπαρτσελόνα με την Άρσεναλ και οι «κανονιέρηδες» είναι εκείνοι που κάνουν το πρώτο βήμα για τη νίκη με ένα γκολ του Σολ Κάμπελ στο 37ο λεπτό, παρά το γεγονός πως παίζουν με δέκα από νωρίς, λόγω της αποβολής του Λέμαν (θυσιάστηκε ο Πιρές) για να μπει ο Αλμούνια. Ο Ετό στο 76’ και ο Μπελέτι στο 81ο λεπτό θα φέρουν το ματς στο 2-1, για να κάνουν την ανατροπή, με πολύτιμη βοήθεια από τον Λάρσον που πέρασε σαν αλλαγή και είχε συμμετοχή στις φάσεις και των δύο γκολ της Μπάρτσα.

9. Μπάγερν – Ντόρτμουντ 2-1 (2013)
Ο προπέρσινος γερμανικός εμφύλιος, βρέθηκε στην 9η θέση των προτιμήσεων των συντακτών του σάιτ. Τελικός με ενδιαφέρον, κλασσική μάχη ομάδων της Μπουντεσλίγκα σε αγγλικό γήπεδο. Η Μπάγερν θα προηγηθεί με τον Μάριο Μάντζουκιτς στο 59ο λεπτό, για να ισοφαρίσει με πέναλτι ο Ιλκάι Γκουντογκάν. Τη νίκη θα χαρίσει με ένα καθοριστικό γκολ στην εκπνοή της αναμέτρησης ο Άριεν Ρόμπεν, με ένα πλασέ, τόσο βασανιστικό που η πορεία της μπάλας προς την εστία, έμοιαζε να γίνεται slow motion.

inner

8. Μάντσεστερ Γιουν. – Τσέλσι 1-1 (6-5 πεν.) (2008)
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία, δεν έμεινε τόσο βαθιά χαραγμένος ένας τελικός, εξαιτίας ενός χαμένου πέναλτι που συνδυάζεται με μια ατυχή στιγμή ενός παίκτη, που είναι τόσο αναπάντεχη. Οι «κόκκινοι διάβολοι» πήραν την πρωτοπορία με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο 26ο λεπτό, για να ισοφαρίσει ο Λάμπαρντ στην εκπνοή του πρώτου μέρους. Αυτό το σκορ έμεινε στα 120 λεπτά και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Η Τσέλσι έχει την ευκαιρία της να σηκώσει με τον Τέρι, να εκτελεί το 5ο πέναλτι, ενώ ο Ρονάλντο έχει απωλέσει το 3ο της Μάντσεστερ. Ο αρχηγός των «μπλε» θα γλιστρήσει, το 4-4 θα μείνει και στην 7η εκτέλεση, ο Φαν Ντερ Σάαρ θ’ αποκρούσει το πέναλτι του Ανελκά και θα δώσει το 3ο τρόπαιο στην ομάδα του Μάντσεστερ.

7. Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-1 (2002)
Ο τελικός του 9ου τροπαίου της Ρεάλ διεξήχθη στο «Χάμπτεν Παρκ» της Γλασκόβης με αντίπαλο την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ένας τελικός που έμεινε στην ιστορία για ένα από τα καλύτερα γκολ που έχουν σημειωθεί ποτέ σε τελικό τέτοιας διοργάνωσης. Το Bicycle-Kick του Ζινεντίν Ζιντάν, που άφησε στήλη-άλατος τον Άντλερ, αποτελεί σήμα-κατατεθέν στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι σήμερα, στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Ο Ραούλ στο 8’ και ο Λούσιο στο 14’ είχαν ήδη γράψει το 1-1.

6. Ντόρτμουντ – Γιουβέντους 3-1 (1997)
Στην 6η θέση ανάμεσα στους 22 τελικούς που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα για το Τσάμπιονς Λιγκ, ανάμεσα στις προτιμήσεις μας, βρέθηκε ο τελικός της Ντόρτμουντ. Ένα παιχνίδι, με τους Γερμανούς να φαντάζουν ως το απόλυτο αουτσάιντερ, αλλά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, να αποδεικνύονται τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Ο Καρλ Χάιντς Ρίντλε θα χτυπήσει δύο φορές, στο 29ο και το 34ο λεπτό. Ο Ντελ Πιέρο στο 69’ θα μειώσει σε 2-1 με ένα πανέμορφο τακουνάκι και θα κάνει και μια χειρονομία στους οπαδούς της Ντόρτμουντ. Ο Λαρς Ρίκεν, λίγο μετά την είσοδο του στον αγώνα, θα «κρεμάσει» από μακριά τον Περούτσι, για να τελειώσει την ιστορία του τελικού.

5. Τσέλσι – Μπάγερν 1-1 (4-3 πεν.) (2012)
Ο τελικός του Ντρογκμπά σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο απολαυστικές προσωπικές ιστορίες, σε τόσο μεγάλο αγώνα. Ο Ντρογκμπά θα ισοφαρίσει το γκολ που είχε σημειώσει ο Μίλερ, έξι λεπτά πιο πριν, στο 89ο λεπτό. Θα κάνει πέναλτι πάνω στον Ριμπερί, στο 3ο λεπτό της παράτασης ο Ιβοριανός, αλλά ο Τσεχ θα νικήσει τον Ρόμπεν. Η Τσέλσι θα μείνει πίσω και στη διαδικασία των πέναλτι, με τον Μάτα να χάνει το πρώτο των «μπλε», αλλά ο Τσεχ θα σταματήσει Όλιτς και Σβαϊνστάιγκερ στο 4ο και το 5ο. Ο Ντρογκμπά δεν θα χάσει την ευκαιρία στο τελευταίο πέναλτι και θα κάνει το 4-3 για να χαρίσει το πρώτο τρόπαιο στην Τσέλσι.

4. Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1 στην παράταση (1-1 καν. αγώνας) (2014)
Ο περσινός τελικός βρέθηκε ψηλά στις προτιμήσεις, προφανώς λόγω του δραματικού φινάλε, με τον Ράμος να ανταποδίδει στο 92ο λεπτό την κεφαλιά με την οποία ο Γκοντίν, είχε βάλει μπροστά στο σκορ τους «ροχιμπλάνκος». Ο Μπέιλ και ο Μαρσέλο στο 110’ και στο 118’ καθαρίζουν το παιχνίδι, για να βάλει ένα γκολ και ο Ρονάλντο με πέναλτι, ώστε να δείξει τα «μούσκουλα» του και να ολοκληρώσει τον θρίαμβο της «βασίλισσας» για το 10ο.

inner

3. Μίλαν – Μπαρτσελόνα 4-0 (1994)
Ο 1ος από τους δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ που έχει φιλοξενήσει η Αθήνα ήταν η αναμέτρηση της Μίλαν με την Μπαρτσελόνα. Πολλοί θεωρούσαν πως οι «μπλαουγκράνα» θα μπορούσαν να πάρουν 2ο τρόπαιο σε 3 χρόνια, αλλά ο Ντανιέλε Μασάρο «χτύπησε» δύο φορές στο πρώτο μέρος στο 22ο και το 45ο λεπτό. Το γκολ του Σαβίσεβιτς ήταν εξαιρετικό, στην εκκίνηση του δευτέρου μέρους, όπως και το γκολ του Μαρσέλ Ντεσαγί πριν συμπληρωθεί μια ώρα αγώνα, που ολοκλήρωσε τον θρίαμβο των «ροσονέρι» για να κατακτήσουν το τρόπαιο για 5η φορά στην ιστορία τους.

2. Λίβερπουλ – Μίλαν 3-3 (3-2 στα πέναλτι) (2005)
Ο επικός τελικός της Πόλης, βρέθηκε στην 2η θέση των προτιμήσεων των συντακτών. Η Μίλαν 3-0 στο ημίχρονο με το γκολ του Μαλντίνι και τα δύο τέρματα του Κρέσπο. Ακολουθεί η αντεπίθεση της «κόκκινης αρμάδας» με τους Τζέραρντ, Σμίτσερ και Αλόνσο να ανατρέπουν το σκορ μέχρι το 60ο λεπτό και το ματς να πηγαίνει στην παράταση. Ο Γιέρζι Ντούντεκ θα μιμηθεί τον Μπρους Γκρόμπελαρ στη διαδικασία των πέναλτι, θ’ αποσπάσει την προσοχή τριών παικτών της Μίλαν και η Λίβερπουλ θα επικρατήσει με 3-2 στη ρώσικη ρουλέτα από την άσπρη βούλα. Ο Σερτζίνιο θα πετάξει την μπάλα άουτ, ο Πίρλο θα δει το πέναλτι του να σταματάει στον Ντούντεκ και παρά την απώλεια από τον Ρίισε, ο Ντούντεκ θα σταματήσει και τον Σεφτσένκο.

1.Μάντσεστερ Γιουν. – Μπάγερν 2-1 (1999)
Η μεγάλη ανατροπή με τον Σέριγχαμ και τον Σκόουλς στις καθυστερήσεις του αγώνα, έχουν μείνει στην ιστορία, σαν το μέγιστο come back που μπορεί να γίνει σε μια αναμέτρηση τόσο υψηλού επιπέδου. Και μόνο για το γεγονός της σπανιότητας στην εξέλιξη αυτού του αγώνα, δικαιωματικά βρίσκεται στο νούμερο 1 των προτιμήσεων. Η Μπάγερν είχε προηγηθεί νωρίς με την εκτέλεση φάουλ από τον Μάριο Μπάσλερ, είχε σωρεία ευκαιριών και δύο δοκάρια, ο Σμάιχελ κράτησε όρθιους τους «κόκκινους» διαβόλους σε δύσκολες στιγμές, μέχρι να έρθει η μεγάλη αντεπίθεση. Τα μάτια της Μπάγερν και τα δικά του, έβγαλε και ο Ότμαρ Χίτσφελντ που έβγαλε από το ματς πριν τελειώσει τους Μπάσλερ και Ματέους.

Πηγή: sportfm.gr

To Top