ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το χρονολόγιο της αναμονής του Άρη! Από τις 17 Μαΐου μέχρι και σήμερα με φόντο την πόρτα της ανόδου

Οι συζητήσεις που αφορούν τη μάχη την οποία δίνει ο Αρης για άνοδο στη Football League, δεν είναι τωρινές. Κρατάνε εδώ και 2,5 μήνες, όταν επισημοποιήθηκε η δεύτερη θέση της ομάδας στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Από εκείνο το πικρό απόγευμα της 17ης Μαΐου, στην Ελευθερούπολη, μπήκε στη ζωή του Αρειανού η άνοδος δια της πλαγίας οδού και βαδίζοντας στις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου ακόμη η ομάδα «προχωράει» στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Οι δεσμεύσεις πολλές, οι υποσχέσεις το ίδιο. Εχουμε μπει σε μία χρονική περίοδος κρίσιμη που θα πρέπει να δρομολογηθούν εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, αρχίζοντας από τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Η ομάδα αύριο επιστρέφει στο γήπεδο χωρίς να υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το αν ο Αρης θα χρειαστεί να δώσει αγώνες μπαράζ –και πότε- ή θα ανέβει απευθείας, ή ακόμα το αν θα χρειαστεί να πάει την υπόθεση στα δικαστήρια. Περάσανε τρεις μήνες  και  από την αποτυχία των κιτρινόμαυρων και το σκηνικό μένει ίδιο. Σαν να μην πέρασε μία μέρα.

Η «Metrosport»κατέγραψε το χρονολόγιο της αναμονής, αλλά και τις επόμενες κινήσεις που απαιτούνται να γίνουν ώστε να πέσουν οι τίτλοι τέλους αυτής της χρονοβόρας ιστορίας που έφερε ακόμη ένα καλοκαίρι αναμονής.

Αναλυτικά:

 -Το δεδικασμένο και ο ΚΑΠ

Στο δεδικασμένο του 2013, όταν η διοργανώτρια Αρχή βρέθηκε σε παρόμοια θέση με την τωρινή και τελικά προβίβασε τους δευτεραθλητές της Γ’ Εθνικής, «πατούν» από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι του Αρη, αλλά και στον ΚΑΠ που είναι ξεκάθαρος στο άρθρο 4 το οποίο λέει ότι σε περίπτωση που το πρωτάθλημα δεν μπορεί να γίνει με τον προκαθορισμένο αριθμό ομάδων (βλ. 20) τότε ο αριθμός θα συμπληρωθεί από ομάδες της κατώτερης κατηγορίας. Με δεδομένο ότι ΟΦΗ και Νίκη Βόλου επίσημα δήλωσαν «κόλλημα» συμμετοχής στη Β’ Εθνική, ο δρόμος που θα ακολουθούσε ο Αρης μέχρι την δικαίωση ήταν γνωστός. Το άγνωστο ήταν το πόσο μακριά  θα τραβούσε η υπόθεση. Οι άνθρωποι του Αρη ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Η νομική υπηρεσία και ο Αλεξ Κάλας πήραν πάνω τους την υπόθεση. «Το αίτημα μας είναι δίκαιο. Κάνουμε τις κινήσεις μας και αν δεν υπάρξουν τέσσερις θέσεις θέλουμε να γίνουν τώρα μπαράζ. Θέλουμε να εφαρμόσουμε προληπτική αγωγή για να είμαστε έτοιμοι», δήλωνε λίγες ημέρες μετά ο νομικός εκπρόσωπος του Αρη, Βαγγέλης Χατζηιωάννου. Αίτημα που δεν εισακούστηκε για προληπτικούς αγώνες μπαράζ.

-Το ταξίδι του Κάλας

 Η… επιστράτευση του Αλεξ Κάλας και το υπερατλαντικό ταξίδι του από την Αμερική για να διεκδικήσει το δίκαιο αίτημα του Αρη πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαϊου. Ο ομογενής επιχειρηματίας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Κοντονή, μεταφέροντάς του τα αιτήματα του Αρη. Η δέσμευση που πήρε ήταν, ότι όλα θα γίνουν βάσει κανονισμών και θα τηρηθεί η νομιμότητα. Τρεις ημέρες μετά, στις 30 Μαϊου, πήρε ανάλογες δεσμεύσεις από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και καθ ύλην αρμόδιο, Γιώργο Γκιρτζίκη, σε συνάντησή τους στη Ξάνθη. Όπως τους είπε, μάλιστα, η απόφαση θα παρθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ, που θα γίνει στις 10 Ιουνίου. Φτάσαμε 27 Ιουλίου και ακόμα απόφαση δεν βγήκε…

-Μάχη με τον χρόνο και… πραξικόπημα

Η 10η Ιουνίου, ημέρα καταλυτική όπως είχε χαρακτηριστεί, πέρασε και η πολυπόθητη απόφαση δεν βγήκε. Σαν να μην έφτανε αυτό  στην πορεία προέκυψαν δικαστικές «διαμάχες» σε SuperLeague και FootballLeague, «τρικλοποδιές», που πήγαν κι άλλο πίσω την επικύρωση βαθμολογίας, άρα και την λήψη οριστικών αποφάσεων.  Ο Αρης αποδεδειγμένα εδώ και μήνες δίνει μία… άνιση μάχη με τον χρόνο, τρενάροντας επί της ουσίας τον σχεδιασμό του. Από τις αρχές Ιουνίου, πάντως, οι ιθύνοντες της ομάδας ενημέρωναν για άμεσες αποφάσεις.  «Πλέον, πρέπει να γίνει η επικύρωση της Σούπερ Λιγκ την επόμενη βδομάδα ενώ της Φούτμπολ Λιγκ θα γίνει την μεθεπόμενη», έλεγε δημόσια στις 5 Ιουνίου ο κ. Χατζηιώαννου. Και συμπλήρωνε με βεβαιότητα ο κ. Μπακούρας: «Το θετικό είναι πως δεν θα αλλάξει η προκήρυξη. Έχω μια ενημέρωση ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσουν όλα και γνώμη μου είναι πως δεν θα έχει μπαράζ. Θα εφαρμοστεί ο ΚΑΠ και ο Άρης θα ανέβει απευθείας!».

Η μεγάλη ανατροπή όμως ήρθε στα τέλη του Ιούνη, όταν στην ετήσια Γ.Σ. της ΕΠΟ βγήκε η είδηση αναδιάρθρωσης του ΚΑΠ! Στον Αρη σήμανε συναγερμός, για να ακουστούν οι καθησυχαστικές φωνές ότι αυτό απαγορεύεται ρητά εκ του νόμου και θα ισχύσει από την επόμενη αγωνιστική σεζόν (σ.σ.: 2016-2017).

-Περιμένοντας τώρα τη SuperLeague

Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου ο Αρης παραμένει σε στάση αναμονής και κανείς επίσημα δεν μπορεί ακόμη και τώρα να θέσει έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.  Τα κομμάτια που απομένουν για να συμπληρωθεί το παζλ είναι συγκεκριμένα πλέον, και δεν αποκλείεται να αρχίσουν να τοποθετούνται δίπλα στα υπόλοιπα από σήμερα κιόλας. Εχουμε και λέμε: Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η επικύρωση της βαθμολογίας της SuperLeague και των πλέι άουτ της FootballLeague. Ο λόγος; Ο

ι δικαστικές εκκρεμότητες των υποθέσεων της Κέρκυρας και του Λεβαδειακού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η απόφαση για παραμονή μία εκ των δύο ομάδων στη SuperLeague θα ανακοινωθεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Κι αν επιβεβαιωθούν οι ίδιες πηγές που αναφέρουν ότι θα δικαιωθεί η Κέρκυρα, τότε δεν αποκλείεται να έχουν προσφυγή των Βοιωτών στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Αυτό σημαίνει εξτρά καθυστέρηση, αφού επηρεάζει άμεσα την επικύρωση των πλέι άουτ της FootballLeague. Παράλληλα, σε αναμονή είναι η απόφαση στην έφεση της Ερμιονίδας που εκδικάζεται την Τετάρτη 29/7. Εφόσον, λοιπόν, τα παραπάνω δρομολογηθούν, τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα.

Η Ενωση της Β’ Εθνικής θα επικυρώσει τα πλέι άουτ, θα προκηρύξει το νέο της πρωτάθλημα και ο πρόεδρός της, κ. Καλογιάννης, θα αποστείλει προσκλήσεις δηλώσεων συμμετοχής στις 20 ομάδες, δίνοντας προθεσμία να απαντήσουν -εάν θα συμμετέχουν ή θα υποβιβαστούν οικειοθελώς στη Γ’ Εθνική- από τρεις έως πέντε ημέρες.

Εκεί θα φανούν επίσημα τα κενά που θα προκύψουν και ο αριθμός τους. Η Ενωση θα εισηγηθεί στην ΕΠΟ ότι έχει λιγότερες ομάδες και θα στείλει σχετικό ερώτημα για το πώς θα καλυφθούν αυτά τα κενά. Η Ομοσπονδία βάσει του νόμου και του ΚΑΠ είναι υποχρεωμένη:  ή να προκηρύξει αγώνες μπαράζ μεταξύ των τεσσάρων δευτεραθλητών της Γ’ Εθνικής (αν τα κενά είναι λιγότερα από τέσσερα)  ή να τους προβιβάσει απευθείας  (αν είναι από τέσσερα και πάνω τα κενά). Αυτό είναι το θετικό σενάριο για τον Αρη. Πιο είναι το απευκταίο; Να πει η ΕΠΟ ότι ο νέος ΚΑΠ θα ισχύσει από φέτος και το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ θα πραγματοποιηθεί με όσες ομάδες έμειναν.

Τότε για τον Αρη θα ξεκινήσει μία νέα «Οδύσσεια» προσφεύγοντας στο διαιτητικό δικαστήριο (δεν συνεδριάζει κάθε μέρα…) για να διεκδικήσει εκεί το δίκαιο αίτημα της ανόδου. Τυπικά, πάντως, η νέα αγωνιστική περίοδος αρχίζει από την πρώτη Αυγούστου, που σημαίνει ότι η ΕΠΟ μπορεί να ορίσει αγώνες μπαράζ όποτε θέλει. Για τον λόγο αυτό από αύριο οι κιτρινόμαυροι ξεκινούν και πάλι τις προπονήσεις. Στο άγνωστο όμως και πάλι, με βάρκα την ελπίδα….

To Top