ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Το “ψυχογράφημα” του Ξανθόπουλου: Από τις… αυπνίες της Τετάρτης στο “καλύτερό μας παιχνίδι”! (video)

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος περιέγραψε με πολύ περιγραφικό τρόπο τις ώρες που κύλησαν μετά το πατατράκ στην Ποντγκόριτσα μέχρι το χθεσινό διπλό στο ΟΑΚΑ. Υπενθύμισε σε όλους ότι είναι η ίδια ομάδα και στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν το άσχημο αποτέλεσμα με την Μπούντουτσνοστ το τεχνικό τιμ και η διοίκηση.

Ήταν τεράστια τα ψυχικά αποθέματα; Ο κόουτς μίλησε για μία μετάλλαξη της ομάδας…

Το είπαμε. Την Τετάρτη δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, είναι ο τρόπος που παίξαμε στο πρώτο ημίχρονο. Η αλήθεια είναι ότι δεν κοιμηθήκαμε το βράδυ. Μετά την Τετάρτη ήμασταν χάλια όλοι. Ξυπνήσαμε πρωί για φύγουμε νωρίς και ήμασταν όλοι σε τραγική κατάσταση. Αντιδράσαμε. Μιλήσαμε με τα παιδιά και με τους προπονητές. Η εικόνα που είχαμε την Τετάρτη δεν αρμόζει και στον καθένα ξεχωριστά και γενικότερα στην ομάδα, για τον κόσμο μας. Αντιδράσαμε και νομίζω ότι παίξαμε το καλύτερό μας παιχνίδι. Αμυντικά ήμασταν πάρα πολύ καλοί. Παίζαμε με μια ομάδα που βάζει 80-90 πόντους σε Ευρώπη και Ελλάδα. Μεγάλα ατού της ΑΕΚ τα κρατήσαμε με ατομική και ομαδική δουλειά πολύ χαμηλά στο σκοράρισμα. Χαμογελάμε σήμερα και από αύριο Ούνιξ…

Τι είπατε μεταξύ σας και βγήκε αυτή η αντίδραση και είδαμε αυτή τη μετάλλαξη;

Υπήρχε σωστή αντίδραση από τους προπονητές. Υπάρχουν αντιδράσεις κι αντιδράσεις. Θα μπορούσαν να έρθουν και να σου πουν οτιδήποτε και να σου χαλάσουν ακόμα περισσότερο την ψυχολογία. Το πιο σημαντικό είναι ότι την Τετάρτη παίζαμε με την Μπούντουτσνοστ, την προηγούμενη Τετάρτη με την Τράμπζονσπορ, ίδια ομάδα ήμασταν. Έγινε αυτό, θεωρώ ότι δεν μπορεί να ξαναγίνει τέτοιο παιχνίδι…

Έχεις εξήγηση;

Όχι, δεν έχω… Είναι κάποιες νύχτες που όλα στην αρχή δεν πάνε καλά… Τα έβαλαν κι αυτοί όλα, αλλά οφειλόταν αυτό στην δική μας απόδοση. Η Μπούντουτσνοστ είναι καλή ομάδα. Έχει κερδίσει την Ούνιξ 10 πόντους, έχει κερδίσει την Μπάνβιτ 13 πόντους. Τα είχαμε με τους εαυτούς μας για την εικόνα που είχαμε εμείς, όχι για το πως μας κέρδισε η Μπούντουτσνοστ. Το τι άλλαξε τώρα είναι ο καθένας ξεχωριστά τι κάνει, πως φτιάχνει την ψυχολογία του και η δουλειά που έκαναν οι προπονητές και εμείς οι παίκτες μεταξύ μας.

Η παρουσία του ιδιοκτήτη στην προπόνηση της Πέμπτης έπαιξε ρόλο;

Θα πω πάλι ότι θα μπορούσε να αντιδράσει αλλιώς. Με σωστά λόγια και με τον σωστό τόνο μας έβαλε να σκεφτούμε και πιστέψαμε ότι μετά την προπόνηση της Πέμπτης είχε αλλάξει η ψυχολογία μας.

Τι σημαίνει αυτή η νίκη για τον Άρη;

Είναι δύο βαθμοί απέναντι σε έναν αντίπαλο που πάνω-κάτω έχουμε τους ίδιους στόχους, μέσα στην έδρα του και με πολύ καλό μπάσκετ. Μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα. Θα σημαίνει πολλά αν κερδίσουμε την επόμενη βδομάδα την Κηφισιά και τα παιχνίδια που πρέπει να κερδίσουμε και δεν θα σημαίνει τίποτα αν την επόμενη βδομάδα χάσουμε από την Κηφισιά. Δεν ξεχνώ το παιχνίδι με την Ούνιξ, που είναι πολύ σημαντικό για την συνέχεια του ομίλου.

Τον Κούπερ τον… ξεκλείδωσες από τα αποδυτήρια ή τον έχεις κλειδωμένο ακόμα; 

Υπερβάλλεις… Δεν τον είχα ξαναπαίξει. Είναι εξαιρετικός παίκτης, όταν έχει 13 ασίστ στο Γιούροκαπ δείχνει ότι είναι καλός παίκτης. Δεν ήταν ατομική δουλειά ό,τι δεν έκανε σωστά ο Κούπερ, ήταν ομαδική δουλειά.

Θεωρείς ότι σε βάθος χρόνου το μπάσκετ είναι αυτό που κερδίζει, υπό την έννοια ότι είστε η ομάδα που έχει συγκεκριμένο πλάνο, φιλοσοφία και το εκτελείται σωστά από το καλοκαίρι σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες που διεκδικούν την τρίτη θέση;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει συνοχή στην ομάδα, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά από την διοίκηση. Οι αλλαγές είναι κάτι που επηρεάζει την ομάδα. Μπορεί να φέρεις έναν παικτάρα και για ένα, ενάμιση μήνα να μην παίζει καλά η ομάδα, είναι φυσιολογικό. Σε αυτό το κομμάτι ξέρει πολύ καλύτερα το προπονητικό τιμ. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει στήριξη κι από τους προπονητές κι από την διοίκηση και δεν το βρίσκεις εύκολα στις ελληνικές ομάδες.

 

To Top