Το blog του Γιάννη Ιωαννίδη στο PRESSARIS: «Ο Άρης δεν είναι ΑΕΚ, ούτε έχει Μελισσανίδη…»

Ο Γιάννης Ιωαννίδης* «χτυπάει» και πάλι μέσω του PRESSARIS με αφορμή το δίλημμα Β΄ ή Γ’ εθνική και την συνέντευξη Γαλανού!

Η συνέντευξη τύπου του Γαλανού έριξε επισήμως στο τραπέζι τον υποβιβασμό του Άρη στη ¨Γ Εθνική. Η συζήτηση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, διότι παρουσίασε τα επιχειρήματα υπέρ της ‘διάλυσης’ της ΠΑΕ και υπερτόνισε τις δυσκολίες παραμονής στη Football League.

Μιας και ανοίγει το debate «Γ’ Εθνική vs Football League», δράττομαι της ευκαιρίας να παρουσιάσω τις ομάδες που θα αντιμετωπίσει ο Άρης σε περίπτωση εκούσιας πτώσης. Έτσι, για να αντιληφθούμε τι ακριβώς επιφυλάσσει το μέλλον και φανταστούμε πόσα λεφτά χρειάζονται για να ανέβεις ‘τρένο’…

‘Γ ΕΘΝΙΚΗ

 

Άρης Ακροποτάμου

Ηρακλής Αμπελοκήπων

Βυζάντιο Κοκκινοχώματος

Εθνικός Νέου Αγιονερίου

Πυρσός Γρεβενών

Έβρος Σουφλίου

Κιλκισιακός

Οικονόμος Τσαριτσάνης

Καμπανιακός

ΦΣ Κοζάνη

Εθνικός Φιλιππιάδας

Θεσπρωτός

Καστοριά

Πανσερραϊκός

 

Το… ‘success story’ της ΑΕΚ έχει προλειάνει το έδαφος για στροφή προς το απευκταίο σενάριο, χωρίς ακραίες αντιδράσεις. Υπάρχουν, όμως, τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις με πρώτη και βασικότερη τη χαώδη δυσαναλογία χρεών. Οι οφειλές της Ένωσης προς ιδιώτες – Δημόσιο ήταν δυσθεόρατες σε σχέση με τις αντίστοιχες του Άρη. Συνεπώς, ο «θάνατος» της ΠΑΕ ήταν μονόδρομος καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα σύναψης διακανονισμών (όπως στην περίπτωση του Άρη).

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Υπάρχει πλειάδα ουσιαστικών διαφορών που αποκρύπτονται εντέχνως μέχρι να συναινέσει ο κόσμος στην εκούσια πτώση στη ΄Γ Εθνική.

Επενδυτής

ΑΕΚ – Μελισσανίδης: Συνέδεσε το όνομά του με τη ‘χρυσή εποχή’ της ΑΕΚ. Το οικονομικό βεληνεκές και οι ‘γνωριμίες’ αποτελούν την απόλυτη διασφάλιση για άμεση επάνοδο στη Super League, χωρίς χρονοκαθυστέρηση.

 

Άρης – Τίποτα: Δεν υπάρχει επιχειρηματίας ούτε με το 1/10 της περιουσίας του Μελισσανίδη, ούτε με το 1/10 της αποδοχής από τον κόσμο, ούτε με το 1/10 της πρόσβασής σε κέντρα αποφάσεων.

Όραμα

ΑΕΚ – Γήπεδο: Ως αντίβαρο στην αγωνιστική αφάνεια, ο ΄τίγρης’ προετοίμασε την οικονομοτεχνική μελέτη για νέο γήπεδο ξεπερνώντας τα περιβαλλοντικά – πολεοδομικά προβλήματα με fast track διαδικασίες. Το project της ‘Αγιά Σοφίας’, το καινούριο σπίτι της Ένωσης, συσπειρώνει τον κόσμο γύρω από ένα κοινό όραμα που παίρνει σάρκα και οστά.

 

Άρης –Τίποτα: Δεν υπάρχει κανένα πλάνο ούτε για γήπεδο, ούτε για εκσυγχρονισμό προπονητικών εγκαταστάσεων,  ούτε για επανασχεδιασμό των ακαδημιών, ούτε για υιοθέτηση σύγχρονων ποδοσφαιρικών μοντέλων (τύπου Ντόρτμουντ). Δεν υπάρχει σχεδιασμός για κανένα θέμα.

Χορηγίες –Έσοδα

ΑΕΚ – ΟΠΑΠ: Οι συμφωνίες για υψηλές χορηγίες και σταθερή ‘υποστήριξη’ διασφάλισαν το budget της προσεχούς 2ετίας. Όχι μόνο της πέτρινης χρονιάς (΄Γ εθνικής) αλλά και της μεταβατικής (Football League). Επομένως, η ΑΕΚ έχει εξασφαλισμένη οικονομική αυτοτέλεια ως εταιρία. (ακόμα και χωρίς την άμεση οικονομική συμβολή του Μελισσανίδη ως φυσικού προσώπου).

Άρης –Τίποτα. Θα αναζητήσουμε χορηγούς, όταν θα έρθει η ώρα…Γωνία μαγαζί είσαι…

 

Νομοθετικά ‘κολλήματα’

Ο κόσμος κουράζεται με τα ‘νομικίστικα θέματα’, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν το Α και το Ω για την ομαλή μετάβαση ‘νέα εποχή’.

ΑΕΚ – ‘Επιρροή’: η ‘ομαλοποίηση’ της νομοθεσίας ώστε να απαιτείται διάστημα 3 μηνών για την εκκαθάριση είναι ένα από τα ‘λεπτά θέματα’ που…έκαναν τη διαφορά για να ‘καθαρίσει στα γρήγορα’ η Ένωση. Επίσης, η μεταβολή της νομοθεσίας επιτρέπει πλέον τη χρηματοδότηση από τις Περιφέρειες για έργα Αθλητικών Σωματείων. Επομένως, η Περιφέρεια Αττικής δύναται να χρηματοδοτήσει σημαντικό ποσοστό της επένδυσης για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Άρης – Τίποτα. Θα ακολουθήσει, φυσικά, την πεπατημένη και τα δεδικασμένα της ΑΕΚ. Όταν, όμως, υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στο είδος της αντιδικίας τότε οι διαδικασίες θα μπλοκάρουν. Το φαγητό δε θα είναι μασημένο για πάντα. Όλο και κάποιο κοκαλάκι θα προκύψει…

Εκκαθαριστές

Διατρέχουν πλειάδα ατομικών κινδύνων, καθώς επωμίζονται την ευθύνη διευθέτησης των χρεών με ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για αδικήματα στα οποία ουδέποτε συμμετείχαν. Με πιο απλά λόγια, ενδέχεται να «την πληρώσουν για λογαριασμό άλλων».

ΑΕΚ – Ασπίδα προστασίας: Επέλεξε τα κατάλληλα άτομα και ‘προστάτευσε’ όσους δέχτηκαν να διεκπεραιώσουν το δύσκολο εγχείρημα.

 

Άρης – Τίποτα. Κανένας δεν έχει τη ‘δύναμη’ να εγγυηθεί ότι δε θα υπάρξουν παρεμβάσεις από ιδιώτες που έχουν έννομο συμφέρον να μη ‘διαλυθεί’ η ΠΑΕ. Ποιος θα βάλει το κεφάλι στη λαιμητόμο, χωρίς να λάβει διαβεβαιώσεις για θετική έκβαση της διαδικασίας;

Δικαστήρια

ΑΕΚ – Πανίσχυρο νομικό επιτελείο: βρήκε τον τρόπο να επιλύσει τις εκκρεμοδικίες της πρώην ΠΑΕ ΑΕΚ, προς όφελος της διάδοχης κατάστασης. Η θετική έκβαση υποθέσεων απέναντι στο κράτος ή σε αντίδικους ‘τύπου Ψωμιάδη’ άνοιξαν διάπλατα το δρόμο για την «καθαρή» επόμενη μέρα.

Άρης – Τίποτα. Δεν κατάφερε, ακόμα, να ‘απομακρύνει’ τελεσίδικα τον Σκόρδα. Πως θα μπορέσει να λύσει τα υπόλοιπα θέματα, που θα είναι πιο περίπλοκα;

Παρουσία στο προσκήνιο

ΑΕΚ – Είναι παντού: Ο ‘τίγρης’ έχει τον τρόπο να…’δίνει ζωή’ στις εφημερίδες και τα site της ΑΕΚ. Μπορεί, επίσης, να κρατάει ζωντανούς τους ρεπόρτερ στα ‘μεγάλα ουδέτερα ΜΜΕ’. Κατ΄ αυτό τον τρόπο, η Ένωση έχει καθημερινή παρουσία στην επικαιρότητα και δημιουργεί υποσυνείδητα την αίσθηση ότι ‘δεν έλειψε ποτέ’.

Άρης – Τίποτα. Η εφημερίδα και τα sites του Άρη συρρικνώνονται λόγω οικονομικού στραγγαλισμού και οι αρθρογράφοι αποχωρούν από τα ‘μεγάλα ουδέτερα ΜΜΕ’. Ο επικείμενος αφανισμός από την επικαιρότητα θα μειώσει τη δυναμική του συλλόγου και τη διεισδυτικότητά στην κοινωνία. Το brand name θα δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.

 

 Η πρόταση του Γαλανού είναι σαφής και χωρίς υπαινιγμούς. Ενδιαφέρεται να εμπλακεί στα τεκτενόμενα μόνο υπό τον όρο του υποβιβασμού. Η καυτή πατάτα μεταφέρεται, επομένως, στα χέρια όσων κρατούν ακόμα τις τύχες του συλλόγου στα χέρια τους.

 ΕΙΝΑΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗ ‘Γ ΕΘΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ FOOTBALL LEAGUE

 

Ο κόσμος περιμένει να αναλάβετε άμεσα δράση προς αυτή την κατεύθυνση, πριν παραδοθεί άνευ όρων στο χειρότερο εφιάλτη της ιστορίας του.

*Ο Γιάννης Ιωαννίδης αρθρογραφεί στο overlap.gr

 

 

To Top