Το CAS άλλαξε απόφαση της UEFA για τις αδειοδοτήσεις!

Μια απόφαση που φέρνει σε δύσκολητην UEFA πήρε το Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), το οποίο απήλλαξε την τουρκική Μπούρσασπορ από την τιμωρία που της είχε επιβάλλει η UEFA να μην συμμετάσχει στο ερχόμενο Εuropa League.

Συγκεκριμένα, η τουρκική ομάδα είχε καταλάβει στο εγχώριο πρωτάθλημα την θέση που θα την οδηγούσε στην Ευρώπη, ωστόσο εξαιτίας οφειλών προς τους παίκτες από το 2007 έχασε το εισιτήριο, μετά από απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων UEFA, λόγω αθέτησης των όρων του Financial Fair Play.

Επίσης, εκτός από την ποινή αποκλεισμού της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ από το UEFA Appeals Body στις 30 Μάη 2012.

Η δικαίωση και η απογοήτευση

Στις 8 Ιουνίου 2012, η Μπούρσασπορ άσκησε προσφυγή στο CAS με την τελική απόφαση του δικαστηρίου να δικαιώνει τους Τούρκους. Το CAS άλλαξε την απόφαση της UEFA και αποφάσισε μονοετή αποκλεισμό της ομάδας με αναστολή για τρία χρόνια, ενώ όρισε πρόστιμο 250.000 ευρώ.

Από την πλευρά της, η UEFA που δέχτηκε ένα ισχυρό χαστούκι, έλαβε υπόψιν της την απόφαση του CAS και ανακοίνωσε ότι η Μπούρσασπορ θα παίξει στη νέα σεζόν στο Γιουρόπα Λιγκ, ωστόσο δεν έκρυψε «την απογοήτευση και την έκπληξή της»…

Η θέση της συνομοσπονδίας

Η UEFA, όπως ανακοίνωσε, «είναι της άποψης ότι είναι επιτακτικό για τις ομάδες να πληρώνουν τα χρέη τους και θα παραμείνει σε επαγρύπνηση για να διασφαλίσει πως αυτό θα γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της. Αυτές οι βασικές αρχές πρέπει να ενισχύονται και όχι να υποτιμώνται από οποιοδήποτε μελλοντικό κανόνα του CAS».

Και συνεχίζει: «Η απόφαση του CAS δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο την εφαρμογή των οικονομικών νόμων του financial fair play της UEFA, τους οποίους η συνομοσπονδία θα συνεχίσει να εφαρμόζει και ισόνομα και καθολικά.

Η UEFA υπογραμμίζει ότι οι κανόνες για την αδειοδότηση των ομάδων και το financial fair play έχουν υποστηριχθεί από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα και ότι η συμμόρφωση με το σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση των συμφερόντων τόσο των ομάδων όσο και των παικτών, καθώς και την προστασία του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη».

Η περίπτωση της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ –που τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα – μπορεί μην έχει κάνει προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο, ωστόσο η περίπτωσή της έχει ομοιότητες με αυτή των Τούρκων αφού έχει αποκλειστεί τόσο από την ΕΠΟ για το θέμα των αδειδοτήσεων αλλά και από την UEFA λόγω του Financial Fair Play.

Πηγή: soccerplus.gr

To Top