Ένα… αρειανό έτος στον Άρη!

Ένα “αρειανό” έτος (687 γήινες μέρες) συμπληρώνει σήμερα 24 Ιουνίου στον Κόκκινο Πλανήτη το μη επανδρωμένο εργαστήριο της NASA, το γνωστό μας Curiosity, που διερευνά την πιθανότητα ύπαρξης συνθηκών κατάλληλων για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής στον Άρη.

Ένα από τα πρώτα βασικά ευρήματα του Curiosity μόλις προσγειώθηκε στον Άρη τον Αύγουστο του 2012 ήταν η αρχαία κοίτη ενός ποταμού. Σε κοντινή απόσταση, σε μια περιοχή που ονομάστηκε Yellowknife Bay, η αποστολή έδωσε απάντηση στην ερώτηση εάν κάποτε ο περίφημος Κρατήρας Γκέηλ του Άρη θα μπορούσε να κατοικηθεί από απλές μορφές ζωής.

Το ιστορικής σημασίας “ναι” απάντησαν δύο πλάκες διαμορφωμένες από ιζήματα συμπαγούς λάσπης που ανακάλυψε το τρυπάνι του Curiosity.

Η ανάλυση αυτών των δειγμάτων έδειξε ότι η περιοχή ήταν κάποτε ο βυθός μιας λίμνης που περιείχε νερό, αλλά και χημικές ουσίες που τρέφουν ορισμένες μικροβιακές μορφές ζωής και στη Γη. Εάν υπήρχε ζωή στον Άρη, τότε αυτό το σημείο θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για να αναπτυχθεί.

Επίσης, το Curiosity συνέβαλε στα εξής:

* Στην αξιολόγηση των φυσικών επιπέδων ραδιενέργειας τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τον Άρη όσο και στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, μια διαδικασία πολύτιμη για τον σχεδιασμό των μέτρων προστασίας για επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.

*Σε μετρήσεις των ελαφρών και βαρέων χημικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα του Άρη που έδειξαν ότι μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας του “Κόκκινου Πλανήτη” εξαφανίστηκε εξαιτίας διεργασιών που ευνόησαν την απώλεια των ελαφρύτερων ατόμων που βρίσκονταν στα υψηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα. Άλλες μετρήσεις έδειξαν ότι στην ατμόσφαιρα του Άρη διατηρείται πολύ μικρή ποσότητα μεθανίου, ένα αέριο που μπορεί να δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο.

*Στον πρώτο υπολογισμό της ηλικίας των πετρωμάτων του Άρη και της χρονικής διάρκειας έκθεσής τους σε επιβλαβή ραδιενέργεια. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μάθουμε πότε και αν υπήρξε τρεχούμενο νερό στον Άρη και να αξιολογήσουμε τον ρυθμό αποσάθρωσης των οργανικών χημικών ενώσεων στο έδαφος και τα πετρώματα.

Την άνοιξη του 2013, το Curiosity σταμάτησε να κινείται για να προχωρήσει σε εξορύξεις και συλλογή δειγμάτων από μια αμμολιθική περιοχή που ονομάστηκε Windjana.

Αυτή τη στιγμή το σκάφος-εργαστήριο μεταφέρει για αναλύσεις δείγματα κονιορτοποιημένων πετρωμάτων.

“Μπαίνουμε στα βαθιά χρησιμοποιώντας αυτά που έχουμε μάθει” λέει ο Τζιμ Έρικσον, διευθυντής της αποστολής του Curiosity από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (Jet Propulsion Laboratory -JPL) στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.

“Όταν εξερευνείς έναν άλλο πλανήτη, περιμένεις εκπλήξεις. Οι κοφτεροί, συμπαγείς βράχοι ήταν μια κακή έκπληξη. Το Yellowknife Bay ήταν καλή” πρόσθεσε.

Πηγή: econews.gr

To Top