«Τρίτος» παγκόσμιος πόλεμος με 51,6 εκατ. πρόσφυγες

51,6 εκατομμύρια πρόσφυγες ο μεγαλύτερος αριθμός από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Από αυτούς τα 25 εκατομμύρια είναι παιδιά. Τη «μερίδα του λέοντος» στην πίτα της ντροπής καταλαμβάνουν οι Σύροι με 2,5 εκατομμύρια νέους πρόσφυγες το 2013. 1,2 εκατ. αιτήσεις για παροχή ασύλου είναι σε εκκρεμότητα.

Αυτή είναι η «ενοχλητική» αλήθεια που παρουσίασε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σήμερα, Παρασκευή, Παγκόσια Ημέρα για τους Πρόσφυγες. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Υπατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων, 51,6 εκατομμύρια, αυξήθηκε κατά 6 εκατομμύρια μέσα σε ένα χρόνο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 16,7 εκατ. πρόσφυγες, 33,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι και 1,2 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο. Το 86% των προσφύγων ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Την ερχόμενη εβδομάδα η Ιταλία θα ζητήσει από την Ε.Ε. να αναλάβει την ευθύνη της διάσωσης των προσφύγων.

Αιτήσεις χορήγησης ασύλου κατατέθηκαν πέρυσι και για 25.300 ασυνόδευτα παιδιά.

Τα στοιχεία για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ελληνικό γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ το 2013 αυξήθηκαν πάνω από τρεις φορές οι αφίξεις διά θαλάσσης (11.447 έναντι 3.651 το 2012). Στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2014 μάλιστα παρατηρήθηκε διπλασιασμός σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2013 (4.700 και 2.077 αντίστοιχα).

Εκατοντάδες πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο. Το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι τον Ιανουάριο του 2014 είναι ένα από τα πολλά που αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά το Λιμενικό στα σύνορα με την Τουρκία.

Φέτος η Υπατη Αρμοστεία καλεί όλο τον κόσμο να δείξει την αλληλεγγύη του στις ξεριζωμένες οικογένειες και να μοιραστεί μια ιστορία. Το κοινό μπορεί να διαβάσει και να μοιραστεί προσφυγικές ιστορίες αλλά και να αναρτήσει τις δικές τη δική του σε ειδική ιστοσελίδα. Η ελληνική εκδοχή της σελίδας παρουσιάζει ιστορίες προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο από το πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν. Στόχος της να αναδείξει την ανθρώπινη ιστορία που κρύβεται πίσω από τα στατιστικά, την ιστορία που παραμένει ίδια μέσα στο χρόνο, όπου και αν υπάρχουν πρόσφυγες.

Πηγή: thetoc.gr

To Top