Τρεις γυναίκες διαιτητές στο Μουντιάλ του Κατάρ

Για πρώτη φορά τρεις γυναίκες θα διευθύνουν αγώνες σε Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών. Πρόκειται για την Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ, την Σαλίμα Μουκανσάγκα από την Ρουάντα και την Γιοσίμι Γιαμασίτα από την Ιαπωνία, ενώ ως βοηθοί διαιτητή, θα είναι η Βραζιλιάνα, Νέουζα Μπακ, η Μεξικανή, Κάρεν Ντρίας Μεδίνα και η Αμερικανίδα Κάθριν Νέσμπιτ.

Για την Φραπάρ, αυτή η επιλογή, είναι η λογική συνέχεια μιας εξελικτικής καριέρας σε κορυφαίο επίπεδο. Πρώτη γυναίκα διαιτητής στην δεύτερη κατηγορία Γαλλίας (2014), στην Ligue 1 ανδρών (2019), στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (Αύγουστος 2019), στο Champions League (Δεκέμβριος 2020) και στον τελικό του κυπέλλου Γαλλίας (2022), η Φραπάρ, είναι πλέον, καλά εδραιωμένη στο γαλλικό και διεθνές επίπεδο.

H κατά δύο χρόνια νεότερη της, Γιοσίμι Γιαμασίτα, γνώρισε παρόμοια εξέλιξη στην Ιαπωνία, ούσα το 2019 η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνα στο Champions League της Ασίας.

Τέλος, η πρώτη γυναίκα διαιτητής αγώνα στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής ανδρών τον περασμένο Ιανουάριο, η 34χρονη Σαλίμα Μουκανσάνγκα, επιλέχθηκε για την κορυφαία διοργάνωση στο Κατάρ. Γεγονός, που αποτελεί την απόλυτη ανταμοιβή για αυτήν την νεαρή διαιτητή, η οποία αρχικά ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια, πριν στραφεί στην διαιτησία.

To Top