ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρεις χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν τους νεκρούς στην άτρακτο του Τουπόλεφ (photos)

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση από τις ρωσικές Αρχές για τον εντοπισμό των σορών, αλλά και των συντριμμιών του ρωσικού αεροσκάφους Τουπόλεφ 154 που έπεσε στις 5.27 τα χαράματα δύο χιλιόμετρα μακρά από τις ακτές του Σότσι, στη Μαύρη θάλασσα. 

Τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναλάβει το «χτένισμα» των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στα οποία έχουν σκορπίσει τα συντρίμμια.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ, οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των πτωμάτων θα συνεχιστεί σε 24ωρη βάση αφού η περιοχή θα φωτίζεται από ισχυρούς προβολείς από τη στεριά, τα ελικόπτερα, τα ντρονς και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα, αλλά και τα δεκάδες καράβια του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή.

Μέχρι τις 17.00 ώρα Μόσχας είχαν ανασυρθεί 20 πτώματα, θα χρειαστεί ανάλυση για την ταυτοποίηση, ενώ εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν , εκτός των άλλων και τα δυο “μαύρα κουτιά” του μοιραίου αεροσκάφους το οποίο δύο μόλις λεπτά μετά την απογείωση και ενώ δεν είχε πάρει το απαιτούμενο ύψος χάθηκε από τα ραντάρ, χωρίς να στείλει κάποιο σήμα.

205028

Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων του αεροσκάφους, πιθανόν βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου, είπε στο Ria Novosti μια πηγή από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σοροί των θυμάτων της συντριβής του Tu-154 το πιθανότερο βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου σε ένα βάθος περίπου 60 μέτρων» σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Στη Ρωσία η 26η Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί ημέρα πένθους, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν ματαίωσε τη συμμετοχή του στο μουσικό φωτό φεστιβάλ που επρόκειτο να γίνει στη ρωσική πρωτεύουσα του βορρά, την Αγία Πετρούπολη. Πόνος, είναι η λέξη που εκφράζει το σύνολο της ρωσικής κοινωνίας από τη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν. Καταρχήν, για τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες – χορευτές του συγκροτήματος “Αλεξάντροφ”, που ανάλογο δεν υπάρχει στο κόσμο.

Παντού όπου παρουσιάστηκε στη διάρκεια των 90 χρόνων της ύπαρξής του , προκαλούσε ρίγη ενθουσιασμού, ακόμα και σε χώρες με βαθιά αντισοβιετική – αντιρωσική κατεύθυνση, χαρακτηρίζονταν ως το βαρύ “πυροβολικό” της προώθησης της ρωσικής συμπάθειας στον κόσμο. Χάθηκε το 90% του βασικού κορμού του συγκροτήματος, το οποίο είχε ξαναβρεθεί πριν μερικούς μήνες στη Συρία.

204924

Η “Ντόκτορ Λίζα”, η γυναίκα – γιατρός, επικεφαλής της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, “Δίκαιη βοήθεια”, είχε επισκεφθεί τη Λαττάκεια πριν από δυο μήνες, είδε τις ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, υποσχέθηκε να το συγκεντρώσει και να επανέλθει. Τώρα, παραμονές εορτών πετούσε ξανά για να υλοποιήσει την υπόσχεσή της. Πριν τρεις βδομάδες, στο Κρεμλίνο, για την προσφορά της τιμήθηκε από τον πρόεδρο Πούτιν με μετάλλιο. Τότε είχε αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων που πετάνε στις εμπόλεμες περιοχές, δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν πίσω.

Επίσης, τρία τηλεοπτικά συνεργεία, του ΝΤΒ, του καναλιού Ζβεζντά και του πρώτου παν – ρωσικού, εννέα νέοι άνθρωποι, πήγαιναν να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους που βρίσκονταν εκεί τους προηγούμενους μήνες. Τέλος, μια ομάδα αξιωματικών της ρωσικής αεροπορίας πετούσε για υπηρεσιακούς λόγους στη Συρία.

204852

Την ίδια ώρα συστάθηκε μια ειδική επιτροπή υπό τον υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ. «Όλα τα πιθανά αίτια (της συντριβής) θα εξετασθούν» επισήμανε ο Σοκολόφ, κατά την άφιξή του στο Σότσι σήμερα το βράδυ, επισημαίνοντας ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσει κανείς για κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, ιδίως εκείνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας, την ώρα που πηγές που δεν κατονομάζονται δίνουν διαφορετικές εξηγήσεις στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, από την μηχανική βλάβη έως ένα σφάλμα του πιλότου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το Τουπόλεφ Tu-154 χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 04.27 ώρα Ελλάδας, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι, στην κοινότητα Αντλέρ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Κατευθυνόταν προς την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, κοντά στην Λαττάκεια της Συρίας.

205013 205004

Πηγή: Protothema.gr

To Top