Τριάντα πρώην παίκτες θα μηνύσουν την FA για αμέλεια που έφερε σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι

Τριάντα πρώην παίκτες σχεδιάζουν να μηνύσουν την FA και την IFAB για αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι τα κυβερνητικά όργανα του ποδοσφαίρου απέτυχαν να προστατεύσουν τους παίκτες από εγκεφαλικούς τραυματισμούς.
Τον περασμένο μήνα, ο μεγαλύτερος οργανισμός βιοϊατρικής έρευνας στον κόσμο, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), αναγνώρισε επισήμως την αιτιολογική σχέση μεταξύ των αθλημάτων επαφής και της χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας (CTE). Ένας τύπος άνοιας, η CTE μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές στη διάθεση, τη συμπεριφορά και τη γνωστική λειτουργία και είναι ανίατη.

Οι παίκτες θα στείλουν επιστολή διεκδίκησης την Παρασκευή (11/11). Αρκετοί από την ομάδα πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις όπως το CTE και σύνδρομο μετά από διάσειση. Ισχυρίζονται ότι οι οργανισμοί θα έπρεπε να είχαν λάβει μέτρα για τη μείωση της χρήσης του κεφαλιού στις προπονήσεις και τους αγώνες, ότι οι διάσειση έπρεπε να αντιμετωπιστεί καλύτερα και ότι δεν υπήρχαν επαρκή πρωτόκολλα επιστροφής στο παιχνίδι.

Ωστόσο, τον Ιούνιο, το «The Athletic» αποκάλυψε ότι η FA δεν σχεδίαζε να ακολουθήσει την ένωση ράγκμπι στην αλλαγή των νόμων περί διάσεισης για να διασφαλίσει ότι οι παίκτες θα είχαν μια ελάχιστη 12ήμερη αποχή, παρά την πίεση από την PFA.

Τον Ιούλιο, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε τη δοκιμή της αφαίρεσης των κεφαλιών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κάτω των 12 ετών. Στην αρχή της σεζόν 2021-22, η FA εισήγαγε επίσης οδηγίες που περιορίζουν τους επαγγελματίες παίκτες σε 10 κεφαλιές υψηλής δύναμης στην προπόνηση ανά εβδομάδα.

Η ομάδα υποστηρίζεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Head for Change, που ιδρύθηκε από τη Δρ Judith Gates, σύζυγο του πρώην αμυντικού της Μίντλεσμπρο, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος πάσχει από CTE. «Οι ιατροδικαστές έχουν περιγράψει την άνοια που σχετίζεται με τον αθλητισμό ως βιομηχανική ασθένεια. Έχοντας συνεργαστεί με πολλούς πρώην παίκτες και οικογένειες που πάσχουν από αυτή τη βιομηχανική ασθένεια, το Head for Change αναγνωρίζει τις ανησυχίες των οικογενειών που οδήγησαν σε αυτήν τη νομική ενέργεια. Αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τα αθλητικά διοικητικά όργανα να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να εκπληρώσουν το καθήκον τους να φροντίζουν όλους τους συνταξιούχους, τους σημερινούς και τους μελλοντικούς παίκτες».

Το 2002, ένας ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι η κεφαλιά ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο του πρώην επιθετικού της Γουέστ Μπρόμιτς, Τζεφ Άστλ, καταγράφοντας μια ετυμηγορία «θανάτου από βιομηχανική ασθένεια».

Πέντε από την ομάδα της Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966 διαγνώστηκαν με άνοια, με τέσσερις να πεθαίνουν από τη νόσο.

Ένα από αυτά περιλαμβάνει τον μέσο Νόμπι Στάιλς. Μιλώντας στην Daily Mail, ο γιος του ανακοίνωσε την πρόθεση της οικογένειας να συμμετάσχει στη νομική υπόθεση: «Αυτές οι προτεινόμενες νομικές διαδικασίες αποτελούν μέρος αυτής της συνολικής εκστρατείας για δικαιοσύνη για τα θύματα, όπως ο μπαμπάς, και για θεμελιώδη αλλαγή σε έναν κλάδο που συνεχίζει να προκαλεί ο θάνατος και η ασθένεια χιλιάδων παικτών κάθε χρόνο».

To Top